• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 26 °C

Otelciler: Booking.com'u haksız uygulamalar yapıyor

Otelciler: Booking.com'u haksız uygulamalar yapıyor
Avrupa'nın en büyük otelcilik derneği Hotrec'in, OTA'ları "adil olmayan iş uygulamaları" yapmakla suçlayan raporunda bu iddia yer alıyor.

BERLİN - Avrupa'daki otelciler, doğrudan dağıtım yerine odaları doldurmak için giderek daha fazla büyük çevrimiçi seyahat acentelerine bağımlı hale geliyor; ancak yarısı, OTA'lar tarafından haksız muamele gördüklerinden ve fiyatların düşürülmesinden şikayet ediyor

Avrupa'nın en büyük otelcilik derneği Hotrec'in, OTA'ları "adil olmayan iş uygulamaları" yapmakla suçlayan raporunda bu iddia yer alıyor.

Hotrec, Avrupa Komisyonu'nun Booking.com'u Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında 'bekçi' olarak belirlemesini memnuniyetle karşıladı ve geçen hafta yasanın "uygun şekilde uygulanması" çağrısında bulundu.

Daha fazlası: Which?, gezginleri OTA'lar yerine doğrudan rezervasyon yapmaya teşvik ediyor

Hotrec Genel Müdürü Marie Audren, Booking.com'u "otel ortaklarından misafir verilerini saklamak ve otellerin kendi web sitelerinde daha iyi fiyatlar sunmasını engellemekle" suçladı.

Şöyle dedi: "Oteller her gün Booking.com'dan haksız iş uygulamalarıyla karşı karşıya kalıyor - mali kayıp, operasyonel zorlanma ve itibar kaybı. Bunlar sona ermeli."

Derneğin 2024 Otel Dağıtım Çalışması'nda bu yılın Şubat ve Nisan ayları arasında Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Türkiye'de olmak üzere 3.000'den fazla otelle yapılan bir anket yer alıyor. Ancak bu oteller arasında İngiltere bulunmuyor.

2023'te rezervasyonların %51'inin doğrudan geldiği, bunun 2019'dakiyle aynı seviyede olduğu, ancak 2013'teki %58'den düşük olduğu bulundu. Neredeyse üçte biri (%30) OTA'lar aracılığıyla geldi, 2013'teki %20'den fazla ve yaklaşık %15'i ticaret yoluyla, geri kalanı ise diğer kanallar aracılığıyla geldi.

Booking.com, OTA rezervasyonlarının %71'ini ve Expedia Group ise %14'ünü oluşturuyordu. Rapor şu sonuca vardı: "Booking.com ve Expedia pazara hakim ve fiyatlandırmayı kontrol ediyor."

Ankette, OTA'ların "yüksek komisyon oranları" hakkında "yaygın şikayetler" ve "tekelci uygulamalar" konusunda "sık sık" suçlamalar olduğu, OTA'ların "pazarlama bütçelerini kullanarak otel fiyatlarını düşürdüğü" ve "otel sahibinin izni olmadan yetkisiz indirimler ve promosyonlar sunduğu" ortaya çıktı.

Beş otelden ikisinden fazlası (%43), OTA'lar tarafından fiyatlarının düşürüldüğünü bildirirken, %16'sı "sık sık" fiyat indirimine uğradığını belirtti.

Hotrec ayrıca "diğer platformlardan yeniden satış da dahil olmak üzere OTA uygulamalarının adilliği ve şeffaflığı konusunda endişeler" kaydetti.

Oteller, “destek için OTA'larla iletişim kurmada sorunlar”, “OTA'lar aracılığıyla rezervasyon yapan misafirlerle iletişimin zayıf olması” ve “birden fazla OTA kaynağından gelen rezervasyonları takip etmede sorunlar” yaşadıklarını bildirdi.

Raporda ayrıca OTA çoklu kaynak kullanımının "fiyat tutarsızlıklarına, rezervasyon hatalarına, doğrudan misafir teması eksikliğine, zayıf müşteri hizmetlerine, mali kayba, operasyonel zorlanmaya ve itibar kaybına" yol açtığı belirtildi.

Ancak otellerin neredeyse yarısı (%48) oda gecelerinin üçte birini veya daha fazlasını satmak için OTA'lara güveniyor ve %20'si yarısından fazlasını satıyor; en çok güvenenler ise küçük oteller.

EC, Rezervasyonun DMA ile 'tam uyumlu' olmasını sağlayacak

Avrupa Komisyonu, Mayıs ayında Booking.com'u Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında 'bekçi' olarak onayladı.

Ebeveyn Rezervasyonunun DMA'ya uyması ve uyumunu raporlaması için altı ayı vardır.

Komisyon, uyulmaması durumunda dünya cirosunun %10'una kadar para cezası, tekrarlanan ihlallerde ise %20'ye kadar para cezası verebileceği gibi, bir kapıcıyı bir işletmeyi veya işletmenin bir bölümünü satmaya zorlamak gibi ek çözümler de uygulayabilir.

Rekabet Politikasından Sorumlu EC Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, "Kararımızın ardından tatilciler daha fazla seçeneğe sahip olmaya başlayacak ve oteller daha fazla iş fırsatına sahip olacak." dedi.

İç pazar komisyoneri Thierry Breton şunları ekledi: “Rezervasyon, Avrupa turizm ekosisteminde önemli bir oyuncudur. DMA ile tam uyumlu olduğundan emin olmak için çalışacağız.”

DMA 7 Mart'ta yürürlüğe girdi ve Avrupa Komisyonu aynı ay, Google'ın ana şirketi Alphabet ve diğer 'bekçi' platformlar Apple ve Meta hakkında uyumsuzluk nedeniyle kapsamlı soruşturmalar başlattı.

Google, aralarında Google Uçuşlar ve Google Oteller'in de bulunduğu arama sonuçlarının kendi hizmetlerini rakiplerine tercih edip etmediğiyle ilgili iki soruşturmanın konusu.

Bu haber toplam 1678 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.