İSTANBUL -Orta Doğu'dan Gürcistan'a gelen turist sayısı yıllık bazda %511 arttı Uygun fiyatlı bir tatil ve ikinci ev destinasyonu olarak Gürcistan'ın popülaritesi, Arap turistlere yönelik kolay vize koşullarının da etkisiyle artıyor.
Arap turistin daha ucuz ve eğlence olduğu için Türkiye yerine Gürcistan’ın Batum şehrine gittiğini belirten Turist Taşımacıları Seyahat Acenteleri Birliği – TUTSAB Kurucu Başkanı Hüseyin Kırk “Batum Türkiye’den daha ucuz. Arap turist Türkiye sınırını geçip taksi ile Uzungöl ve Ayder gezisini yaparak geri dönüyor. Batum Karadeniz turizminde Arap turisti bitirdi. Arap turist İstanbul’dan bile kaçtı” dedi.
Türk turizminin en kötü günlerinde tek dayanak kaynağı olan Arap turistide sonunda Batum ve Uzakdoğu’ya kaçırdıklarını söyleyen Hüseyin Kırk şöyle konuştu “Süper Kupa’yı birilerinin oyununa gelerek Riyad’da yapmaya kalkışan Türkiyle Futbol Federasyonu Başkanı, en büyük darbeyi turizme vurdu. Arap turistte ırkçılığın doğmasına sebep oldu. Daha sonra ise Türkiye turizminde artan konaklama ve yeme içme fiyatları kaçışı hızlandırdı.”
HÜSEYİN KIRK: TURİZMDE MESLEK KİMLİĞİ OLUŞMALIDIR
Turist Taşımacıları Seyahat Acenteleri Birliği – TUTSAB Kurucu Başkanı Hüseyin Kırk “Turizmi kurtaran Arap turist yanlış politikalar sonucu kaçtı. Turizmde birlik berabirlik kurulmadığı ve siyasi dalgalanmalar bitmediği için herkes birbirine zarar verdi. Turizmin partiler üstü olarak korunması gerekiyordu. Önce Avrupalı turist kaçtı, şimdi Arap turist kaçınca Vito’sunu satışa çıkaran turizm taşımacılarının sayısı arttı. Turizmde meslek kimliği oluşmazsa, bilen bilkmeyen turizm yapmaya kalkarsa bundan en çok Türkiye zarar görüyor” şeklindve konuştu.
ORTA DOĞU'NUN POPÜLER DESTİNASYONU OLDU
Gürcistan, doğal manzaraları, uygun fiyatlı otelleri ve bölgeye yakınlığının yanı sıra helal gıda ve Arapça konuşan rehberlerin artan mevcudiyeti sayesinde tatilcilerin ve Orta Doğu'dan gelenlerin en popüler destinasyonlarından biri haline geldi.
Suudi Odalar Konseyi Genel Sekreteri Saud Al-Meshari, Gürcistan Büyükelçisi Giorgi Janjgava ile Riyad'da turizm konusunda görüşmeler yaptı.Geçtiğimiz 10 ay içinde Krallık'tan gelen 28.000 ziyaretçiyle Gürcistan Suudiler ve yabancılar için hızla popüler bir turizm merkezi haline geliyor. Suudi Arabistan'dan Gürcistan'a giden 21.000 Suudi ve 7.000 kadar krallıkta yaşayan gurbetçi olduğu bildirildi Turist sayısındaki artışı ülkenin cazip turistik özelliklerine bağladı. Ayrıca Krallık'tan ülkesine direkt uçuşların başlatılması için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi. Birçok havayolu şirketi şu anda bir Körfez ülkesinde aktarmalı olarak Tiflis'e uçuşlar gerçekleştiriyor. Katar Havayolu'nun, Doha'da mola vererek Krallık'tan Tiflis'e haftada 11 uçuş gerçekleştirdiğini söyledi.
Gürcistan Ulusal Turizm İdaresi'nin (GNTA) istatistiklerine göre , Kasım 2021'de Gürcistan'a Ortüa Doğu'dan gelen turist sayısı yıllık yüzde 511 artışla 103.500'e yükseldi ve salgın öncesi seviyelere yakın rakamlara ulaştı .
Eski Sovyet devleti 2019 yılında Orta Doğu'dan 150.000'den fazla yolcuyu ağırladı.Yalla Georgia Travel & Tourism'in kurucusu ve CEO'su İslam Shalaby, “Gürcistan bütçeye uygun bir turizm destinasyonu oldu. Bir pansiyonda, otelde veya tam donanımlı bir dairede günlük 30 dolar karşılığında kalınıyor. Yemekler kaliteli ve ucuz, ulaşım ucuz ve hizmetler mükemmel” dedi
Bölgeden, özellikle de Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinden gelen turistler artık tekrar tekrar ziyarete geliyor ve aylarını Karadeniz'de, Kafkasya'nın yemyeşil dağlarının çevresindeki köylerde veya başkent Tiflis'te geçiriyorlar.
GNTA başkan vekili Medea Janiashvili, "Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri bizim ana stratejik hedef pazarlarımızdan biri. Gürcistan'a bir kez seyahat ettikten sonra, bu ülkelerden gelen gezginler daha uzun süre kalma, tekrar ziyaret etme ve daha yüksek harcama yapma eğiliminde oluyor" dedi. GNTA yakın zamanda Gürcistan'daki turizm sektörünün toparlanmasını desteklemek için Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki çevrimiçi seyahat pazarı Wego ile ortaklık kurdu.
Wego'ya göre, Kasım 2021'de platformda Gürcistan'da yaklaşık 100.000 arama yapıldı. Aramaların %63'ünü yalnız gezginler, %22'sini çiftler ve %15'ini aileler oluşturuyor.
MÜSLÜMAN DOSTU TURIZM
Avrupa ile Orta Asya arasında yer alan dağlık bir ülke olan Gürcistan, ağırlıklı olarak Hristiyandır, ancak nüfusun yaklaşık %10'unu temsil eden 400.000'den fazla kişiden oluşan oldukça büyük bir Müslüman topluluğa sahip bulunuyor . Birkaç cami bu topluluğa hizmet ediyor ve çoğunlukla büyük şehirlerde bulunuyor. Helal gıda ise İran ve Türk restoranlarının yanı sıra yerel lokantalarda da yaygın olarak bulunabiliyor.
Tiflis merkezli emlak geliştiricisi Swef Land'in kreatif direktörü Shalaby, "Müslüman ülkelerle sınır bölgelerinde büyük Müslüman şehirleri bulacaksınız" dedi.
Taha Shalaby “Tiflis'te helal gıda her yerde. Gürcülerin işlettiği restoranlarda bile helal yemek servisi yapılıyor ve yerel halk Araplara karşı dost canlısı ve çok huzurlu. Tiflis'in merkezinde bir camimiz var ve her hafta cuma namazı kılınıyor" dedi
GÜRCİSTAN'DA HELAL YEMEKLER
Taha Shalaby'ye göre Cuma Camii, Tiflis'in en ünlü simge yapılarından biri ve muhtemelen Sünni ve Şii Müslümanların yan yana ibadet ettiği dünyadaki tek camidir. İkinci büyük şehir olan Batum'da çoğunlukla Türk mutfağı sunan birkaç helal restoran ve bir cami bulunuyor. Şehir, Türkiye'nin kuzeyinde, Karadeniz kıyısında yer alan ve nüfusun yaklaşık %40'ının İslam'ı yaşadığı bir bölge olan Acara'nın başkentidir.
Taha Shalaby: “Gürcistan'ın yemeklerinin çoğu helal. Herhangi bir süpermarketi ziyaret ettiğinizde helal yiyecek bulacaksınız ve hatta bazıları Gürcü dilinde helal etiketi bile taşıyor. Helal gıda, Azerbaycan'a yakın Rustavi ve Marneuli ile Çeçenya sınırının güneyindeki Pankisi gibi büyük Müslüman toplulukların bulunduğu şehirlerde de mevcuttur” dedi.
Gürcistan'ın köylerinde helal gıda bulmanın zor olduğunu, bunun nedeninin ise turizmin ülkede henüz yeni olduğunu anlatan Taha Shalaby, Gürcistan'da Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi topluluklarının barış içinde bir arada yaşadığını belirterek “Dini çeşitliliği ve hoşgörüsü, liberal vize rejimiyle” birlikte Orta Doğu'dan gelen ziyaretçileri geri gelip evlerinden uzakta bir ev aramaya ve iş kurmaya teşvik ediyor.
BATUM’DA UYGUN FİYATLAR
Turizmciler Batum’da ortalama fiyatların şöyle olduğıunu söylediler.
Konaklama 100-130 Euro, İki kişilik başlangıç, ana yemek ve tatlı: 500- 550 TL. Uygun fiyatlı restoranda tek kişilik akşam yemeği: 150-200 TL, Standart boy Cappuccino: 50 TL, Kutu kola: 15.50 TL. Batum’da fiyatlar yurt dışındaki diğer çoğu rotaya göre daha uygun fiyatlı.
GÜRCİSTAN MUTFAĞININ LEZZETLERİ
Batum’da Arap turistlerin seveceği yemeklerde bulunuyor. Gürcistan'ın ünlü peynirli pidesi Hacapuri, uçi etli ve baharatlı dolma Hinkali, Izgara et yemeği Mtsvadi, Fasulyeli hamur işi Lobiani, Köy ekmeği olarak bilinen yöresel ekme Satatsuri lezzetleri oluşturuyor.
Kuzu etiyle hazırlanan ve pirinç içerdiği için bizdeki beyran çorbasına benzetilen harço çorbası seviliyor. Gürcü mezelerinden cevizli patlıcan, turşu çeşitleri, sarımsaklı yoğurtla servis edilen hamur yemeği siron Batum’da sinori ismiyle sunuluyor. Gürcü şarapları, bol etli karalahana dolması tolma, soğanla servis edilen şaşlık kebabı ve cevizli barbunya çorbası diğer lezzetler.
ULAŞIM
Batum’da bulunan havalimanının ismi Alexander Kartveli Batumi Uluslararası Havalimanı ve İstanbul’dan bu havalimanına direkt uçuşlar bulunuyor. İstanbul aktarmalı uçuşlarla Batum’a ulaşmak mümkün. Ancak Arap ülkelerinden direk uçuşlar bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.