• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara -4 °C
  • Antalya 7 °C

'Ormancı' türküsünün değirmeni

'Ormancı' türküsünün değirmeni
'Ormancı' türküsünde adı geçen 150 yıllık tarihi Belen Değirmeni restore edildi. Muğla'ya özgü folklorik bebekler, biblolar ve oyuncaklar üretilecek.

MUĞLA - Muğla"nın Gevenes Köyü'nde (Çaybükü) bulunan 150 yıllık tarihi su değirmeni restore edildi. 1946 yılında "Ormancı' türküsünün yakıldığı Gevenes Köyü'nde bulunan ve türküde adı geçen tarihi değirmen, İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu Hasan Şimşek tarafından 10 yıllığına Muğla İl Özel İdare'den kiralandıktan sonra restore edilerek, ziyaretçilerin ve turistlerin hizmetine açıldı. Restoran olarak da hizmet verecek tarihi değirmende ayrıca Muğla'ya özgü folklorik bebekler, biblolar ve oyuncaklar üretilecek.

Hasan Şimşek, Belen değirmeninin çevre düzenlenmesi ve restorasyonunu yaparken birçok zorluğa göğüs gerdiklerini belirtti. Köy halkının çok destek verdiğini anlatan Şimşek, şöyle dedi:
“Tasarımları bize ait olan folklorik bebek, biblo ve oyuncakları köyümüzde bulunan ev hanımları ve kızlarımıza öğretmeyi düşünüyoruz. Böylece onların ev ekonomisine katkı sağlamalarını amaçlıyoruz. Amacımız tarihi değerlerimizin tanıtımını yaparken o yörenin tarihi değerlerini korumak. Belen değirmeni şu ana kadar halkamız tarafından yeterince bilinmemekteydi. Bu tarihi değirmenin tanıtımının yapılması hepimizin görevi olmalıdır. Ben tüm Muğlalılardan bu konuda yardım ve destek bekliyorum.”

Şimşek, Gevenes Köyü'ndeki olay sonrası "Ormancı' türküsünü yazan ve Tahir Erdinç"in heykelini de değirmenin önüne koyacaklarını söyledi.

TÜRKÜNÜN ÖYKÜSÜ
Gevenes Köyü'nde 1922 yılında dünyaya gelen Mustafa Şahbudak, ağa çocuğudur. Köy Muhtarı Tevfik Cezayirli, Mustafa"nın en yakın arkadaşıdır. Bu ikili her akşam köy kahvesinde “dama” oynar ve oyun kahvehanedekiler tarafından ilgi ile izlenir. 1946 yılının Temmuz ayında, Mustafa Şahbudak ve Muhtar Tevfik Cezayirli, yine dama tahtasının başına oturur. Oyunun yarısında “Sarı Memet” lakaplı Orman Memuru Mehmet İn, çıkagelir. Mehmet, sarhoştur.

Bir gün önce, komşu Çiftlik Köyü"nde yangın çıkmıştır. Orman memuru, yangın evrakının götürülmesi için muhtardan bekçiyi ister. Muhtar ise bekçinin başka bir işi olduğunu söyler. İkili arasında tartışma başlar. Ormancı, dama masasını devirir. Mustafa Şahbudak ise buna sinirlenerek ormancıyı tartaklar. Halk araya girerek ormancıyı kahvehanenin arkasına götürür. Ancak ormancının burada da küfürlerine devam etmesi üzerine Mustafa Şahbudak, ormancının üzerine yürür. Bu arada kamasını çeken ormancı Şahbudak'ı kolundan yaralar. Bunun üzerine silahını çeken Şahbudak ateş eder. Ormancı kaçmaya başlar, Şahbudak bir kez daha ateş eder. Ancak bu sırada araya giren muhtar Tevfik vurulur. Zor koşullarda Tevfik'i hastaneye götürürler, ancak muhtar kan kaybından ölür. Tevfik mezara, Mustafa hapishaneye girmiştir. Orman memuru Mehmet İn, bu olaydan sonra tayin ister ve başka bir köye atanır. Dört yıl hapiste yatan Mustafa da çıktıktan sonra köyde kalamaz ve Muğla'ya yerleşir.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.