PARİS - Paris'teki Notre Dame Katedrali, yıllar süren yeniden inşa çalışmalarının ardından tam bir yeniden açılışa yaklaşıyor. 2019 yangınından bu yana ilk kez, iç mekan halka açıldı. Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangından beş yıl sonra, binanın iç kısmındaki yeniden inşa çalışmaları nihayet ortaya çıktı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ziyareti sırasında çekilen görüntülerde, ikonik katedralin iç mekanının, ibadet edenlerin ortaçağda deneyimlediği gibi göründüğü, geniş ve açık alanların, güneşli bir kış gününde parlak ışıkla dolduğu ve vitray pencerelerin canlı renklerinin bu ışıkla aydınlandığı görülüyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (sağdan üçüncü) ve eşi Brigitte Macron, Notre-Dame de Paris katedralinin restore edilmiş iç mekanlarını ziyaret ediyor
Katedral, 15 Nisan 2019'da çıkan yangından önce her yıl milyonlarca ibadet edeni ve ziyaretçiyi kendine çekiyordu, bu yangın katedralin kapatılmasına ve Paris'in kalbindeki anıtın yeniden inşası için seferber olan zanaatkarlar, mimarlar ve diğer kişiler dışında kimsenin giremeyeceği bir bölgeye dönüştürülmesine neden oldu.
Notre Dame de Paris'in Aralık ayında yeniden açılması öncesinde bazı tartışmalar var Fransa Cumhurbaşkanı Macron, büyük yeniden açılış öncesinde Notre Dame'ı ziyaret etti 16 Nisan 2019 Salı günü Paris'teki yangından sonra Notre Dame Katedrali'nin içindeki kubbede bir delik görülüyor
Dışarıda, anıt hala bir inşaat alanı, iskeleler ve vinçler var. Ancak yenilenen iç mekan - 8 Aralık'ta halkın tekrar içeri girmesine izin verilmeden önce ilk kez Cuma günü tüm ihtişamıyla gösterildi - nefes kesici olduğu kanıtlandı.
İnsanlar Notre-Dame de Paris Katedrali'nde gezinirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron anıtın restore edilmiş iç mekanlarını ziyaret ediyor, Cuma, 29 Kasım 2024.
İnsanlar Notre-Dame de Paris katedralinde gezinirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron anıtın restore edilmiş iç mekanlarını ziyaret ediyor, Cuma, 29 Kasım 2024, Paris. Christophe Petit Tesson/AP
Yangının tonozlu tavanlara açtığı kocaman delikler artık yok, kömürleşmiş moloz yığınları bırakıyor. Katedralin iç kısımlarını doğanın etkilerine açık bırakan yaraları onarmak ve doldurmak için yeni taş işçiliği dikkatlice bir araya getirildi. Yeniden inşa edilen tavanlardan birinin orta kısmından zarif altın melekler bakıyor ve transeptin üzerinde tekrar yükseliyor.
Katedralin parlak, krem rengi kireç taşı duvarları, yalnızca yangından kalan tozdan değil, aynı zamanda yüzyıllardır biriken kirden de temizlenmiş, yepyeni görünüyor.
Macron, katedralin devasa ve karmaşık oymalı ön kapılarından içeri girdi ve tavanlara hayranlıkla baktı. Eşi, Paris başpiskoposu Brigitte ve diğerleri ona eşlik ediyordu.
Katedralin kurşun çatıları yangında eriyip yok olduğunda ortaya çıkan zehirli tozları temizlemek için öncelikle güçlü vakumlu temizleyiciler kullanıldı.
Daha sonra yüzeylere ince lateks katmanları püskürtüldü ve birkaç gün sonra çıkarılarak kirleri de beraberinde götürdü. Ayrıca, boyanmış bazı duvarlarda temizleme jelleri kullanıldı ve yıllarca birikmiş kirler temizlendi ve parlak renkleri tekrar ortaya çıkarıldı.
Notre-Dame Katedrali'nin cephesi Paris'te görülüyor
Marangozlar, alevli bir mızrak gibi cehenneme çöken çatıyı ve kuleyi yeniden inşa etmek için dev meşe kirişlerini yontarken ortaçağ meslektaşları gibi elle çalıştılar. Kirişler, marangozların el işçiliğinin izlerini ve el baltalarıyla ahşap işçiliğinde oluşan ezikleri gösteriyor. "Orman" lakabını alan, çok sık ve karmaşık çatı iskeletlerini yeniden inşa etmek için yaklaşık 2.000 meşe ağacı kesildi.
Macron'un ziyareti, 12. yüzyıl Gotik şaheserinin yeniden açılışını müjdeleyen bir dizi etkinliğin başlangıcı oldu. 7 Aralık'ta geri dönecek ve ertesi gün yapılacak ciddi bir ayin sırasında bir konuşma yapacak ve yeni sunağın kutsanmasına katılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.