BODRUM / İSTANBUL- Yunanistan'ın Kos Adası'na gitmek üzere bindikleri lastik botun batmasıyla can veren ve sahile vuran cansız bedenleri dünyayı sarsan Aylan ve Galip Kurdi kardeşler uluslararası gazetelere manşet oldu. HÜRRİYET'in Avrupa İnsan Hakları Mahkmesi'nin "İfade özgürlüğü yalnızca hükümetleri değil, toplumu da rahatsız edici, şoke edici, incitici haberlerin verilmesini kapsar" kararını dayanak alarak, dünyanın gözünü kapattığı mülteci dramına dikkat çekmek için kullandığı fotoğraf, dünya medyadasında yer aldı.
İngiliz gazeteleri arasında sadece Independent, Aylan'ın sahile vuran cansız bedenini kullanırken, diğer gazeteler minik çocuğu bir Jandarma'nın kollarında yansıtan fotoğrafı tercih etti. İskoç gazetesi The National da Independent'la aynı kareyi sundu.
THE GUARDIAN
Avrupa'daki göçmen krizinin şoke eden, korkunç gerçekliği.
Gazete Bodrum yakınlarında çekilmiş fotoğrafın, Avrupa Birliği'nin göçmen politikasına yönelik soru işaretlerini artırdığını belirtiyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron dün bir kez daha ülkesinin Orta Doğu'da savaştan kaçan insanlardan daha fazlasını topraklarına almaması gerektiğini söylemişti.
Guardian'ın siyaset editörü Patrick Wintour haberinde, Cameron'ın bu sözleri sonrası "kalpsizlikle" suçlanabileceğini yazıyor.
INDEPENDENT
Birinin çocuğu
Gazete fotoğrafın altında dün yaşananlar ve İngiltere'nin göçmen politikası ile ilgili görüşlerini aktarıyor:
"İnsanlık Avrupa'da güvenlik arıyor, umutsuzluk dalgası büyüyor. Dünün kurbanları arasında, ailesi Türkiye'den Yunanistan'a geçmeye çalışırken boğulan Suriyeli bu çocuk da var. AB tıkanmış durumda. Başbakanımız gerçekleri inkar ediyor. Dev bir insani felaket gözler önüne seriliyor. Gerçekten bunun bizim sorunumuz olmadığına inanıyor muyuz?"
Independent başyazısında ise "Avrupa'nın görevi" diyor ve ekliyor:
"AB üyesi ülkeler artık bir araya gelmeli ve mültecileri paylaşmalarına yönelik bir kota sistemi oluşturmalı."
THE TIMES
Avrupa bölündü
Gazete Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük göç akınının yaşandığını, Aylan'ın yürekleri parçalayan fotoğrafının göçün insani maliyetini gözler önüne serdiğini vurguluyor.
Times Avrupalı liderlerin ise göçmen kotları ile ilgili krizde çözümden daha da uzaklaştıklarını ve adeta felç olduklarını belirtiyor.
THE SUN
Hayat ve ölüm... Bay Cameron, tatil bitti... Şimdi Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan bu yana karşılaştığı en büyük krizle ilgilenme zamanı.
Dün Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bir göçmen, hastaneye kaldırılamadığı için pis ve kalabalık bir tren istasyonunda doğum yaptı. İngiliz The Sun, cansız bedeni Bodrum sahillerine vuran 3 yaşındaki Aylan ile Budapeşte'de doğan ve Arapçada "güneş ışığı ve umut" anlamına gelen Şems adı verilen bebeğin görsellerini "hayat ve ölüm" ifadesiyle kullandı. The Sun'a konuşan bir yardım gönüllüsü, ambulans hastaneye götürmek istemediği için kadının yer altı geçidinde doğum yaptığını söyledi.
DAILY MAIL
Bir insani felaketin minik kurbanı
METRO
Avrupa onu kurtaramadı
DAILY MIRROR
Dayanılmaz
THE NATIONAL
Avrupa'nın şimdi harekete geçmesine neden olan gerçelik.
BILD
Almanya'nın en çok satan gazetesi Bild, Aylan'ın fotoğrafını siyah bir zemin üzerinde arka sayfasından okurlarıyla paylaştı. Fotoğrafın altına ise şu notu düştü: "Bunun gibi görseller utanç verici bir şekilde yaygınlaştı. Biz artık katlanamıyoruz ve bu göçmen krizinde uygarlığımızın tarihi başarısızlığını belgelediği için bunları göstermek istiyoruz." Öte yandan, Bild'in internet sitesi de bugünkü arka sayfa tasarımıyla açılıyor.
BU FOTOĞRAFI NEDEN YAYINLADIK?
Dünyayı sarsan fotoğrafa manşetinden yer veren HÜRRİYET, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) “İfade özgürlüğü yalnızca hükümetleri değil, toplumu da rahatsız edici, şoke edici, incitici haberlerin verilmesini kapsar” kararını dayanak aldı. HÜRRİYET, Doğan Haber Ajansı Foto-Muhabiri Nilüfer Demir'in çektiği yürek burkan kareyi "Biz de dünyanın gözünü kapattığı mülteci dramına dikkat çekmenin bir gazetecilik görevi olduğu inancıyla bu sarsıcı fotoğrafı manşetten yayınlıyoruz" ifadesiyle paylaştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.