• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 2 °C
  • Antalya 11 °C

Moda’da Barış Manço’nun kemikleri sızlıyor

Moda’da Barış Manço’nun kemikleri sızlıyor
Moda’da Barış Manço Kültür Merkezi’nin Barış Manço Kafe’si Kadıköy Belediyesi başkan yardımcılarından birinin yakınına verilince, işletmeci Türkiye’nin ünlü müzisyenleri, şarkıcıları, sanatçıları, yazarları, çizerleri ve akademisyenlerini kaçırdI.

İSTANBUL - Moda’da Barış Manço Kültür Merkezi’nin Barış Manço Kafe’si Kadıköy Belediyesi başkan yardımcılarından birinin yakınına verilince, işletmeci Türkiye’nin ünlü müzisyenleri, şarkıcıları, sanatçıları, yazarları, çizerleri ve akademisyenlerini kaçırmak için türlü oyunlar oynadı. Sosyal mekan olarak kuruluş amacı aykırı olarak Barış Manço Kafe’nin adını silip yerine yabancı bir isim koydu.
Türkiye’nin ünlü müzisyenleri, şarkıcıları,sanatçıları, yazarları, çizerleri ve akademisyenleri “Barış Manço Kafe gerçek sahibi olan kültür dünyasına hizmet etmelidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi, Barış Manço Kafe’yi yapılan hatalara son vererek yeniden kültür insanlarının hizmetine açmalıdır. Sanatçı öldüktensonra arkasından ağlamak yerine ona yaşarken değer verelmeli ve yeşeme imkanı verilmelidir. Barış Manço Kafe, sanatçıların buluşma ve moral kazanma mekanı idi” dediler.

baris-manco-kafe.jpgBARıŞ MANÇO’NUN MANEVI KANATLARı ALTıNDA BULUŞMA YERİYDİ
Yıllardanberi Türkiye’nin ünlü müzisyenleri, şarkıcıları sanatçıları, yazarları, çizerleri ve akademisyenleri her Perşembe günü saat 14.00’te Moda’da Barış Manço Kültür Merkezi’nin kafesinde buluşurlardı. Onlar Barış Manço’nun manevi kanatları altında bu kafede buluşarak hasret giderir, birlikte olmanın mutluluğunu yaşarlardı.

ÜNLÜ MÜZİSYENLERİN HAFTALIK BULUŞMA NOKTASIYDI
Yıllarca Türkiye’nin müzik dünyasına imza atan yaşayan ve kaybettiğimiz müzisyenler İstanbul’un en ücra köşesinden, hatta bazıları yurtdışından Perşembe 14.00 buluşmasını iple çekerlerdi.
Rahmetli Metin Ersoy Bağdat Caddesi”ndeki evinden kalkar gelir ve kapıdan içeri “Geç kalacaksın çok zaman…” diye girerek. “Deyoo… Deyoo.. diye veda ederdi. Burhan Damcıoğlu arkadaşları arasında arya söylemenin keyfine varırdı. Ercan Turgut, Bostancı Turgay Taverna günlerini arlatırdı.
Barış Manço’nun orkestrası elemanları dahil ve bir çok ünlü sanatçı burada buluşur eski günleri, yaşadıklarını anlatarak “sevgi bağı” oluştururdu.
Orada muhabbet edilir ve kafenin mutfağının elverdiği ölçüde yenilir, içilirdi.

KAFE, BAŞKAN YARDIMCISININ YAKININI VERİLDİ

Ama bir gün bu kafeye adeta bomba düştü.
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı oldu ve işletmeci değişti. Anlatıldığına göre Barış Manço Kafe, Kadıköy Belediye başkanlarından birinin yakınına verildi.
Sonradan yaşananlara bakılırsa bu kişinin müzik ve sanat düşmanı olduğu aklının sadece parada olduğu anlaşıldı. Kafede uzun süre outran kişilere tahammülü yoktu. Yenip içilip, para verilsin kalkılsın istiyordu.
Burasının Barış Manço Kültür Merkezi’nde Barış Mançı Kafe adıyla bir sosyal mekan olduğunun farkında değildi.

BARIŞ MANÇO KAFE ADI SİLİNDİ
Önce işletmeci tarafından Barış Manço Kültür Merkezi’nin kuruluş amacına aykırı olarak hainlik yaparcasına ve rahmetli sanatçının kemiklerini sızlatırcasına Barış Manço Kafe adı silindi. Sanki kültür merkezi ile ilgisi yokmuş gibi gösterilmek istenerek yerine ne olduğu belirsiz yabancı bir isim konuldu.
Önce bir şey anlaşılmadı. Ama ortada birşeyler dönüyordu. İşletmeci tarafından Barış Manço düşmanlığı ve müzisyene karşı olma sürüyordu.

MÜZİSYENLERİ SUÇLAYARAK KAÇIRMAYA KALKIŞTI
Kadıköy belediye Başkan yardımcılarından birinin yakını olduğu söyleyen işletmeci bir gün “Perşembe buluşması” yapan müzisyenleri “Çay parası ödenmiyor” diye suçladı.
Halbuki öyle bir şey yoktu. Eski işletmeci yanlışlıkla unutup giden arkadaşın adisyonunu kalanları getirir, geri kalan müzisyenler tüm hesabı öderdi. Hatta sonraki buluşmada bazı arkadaşlar işletmeciye gidip özür diler, “Giderken unutmuşum” diyerek ödemeye kalkışırdı. Ancak işletmeci “Arkadaşların ödedi” derdi. Hayatları boyunca önemli işletmelerde görev alan müzisyenler işlerin nasıl yapıldığını bilirlerdi. Yani ödeme ile ilgili yıllardır hiçbir sorun yaşanmıyordu. Ama bahane idi.

KAFEDE UZUN OTURAN MÜŞTERİ İSTEMİYORDU
Yeni işletmecinin amacı müzisyenleri, sanatçıları, akademisyenleri kovmaktı. Hesabı başka idi. Kafede çok uzun oturan müşteri istemiyordu. Yenilsin içilsi, para ödensin, hemen çekip gidilsin istiyordu.
Yenilip içiliyordu. Hatta sanat dünyasının özel konukları sayesinde kafeye müşteriler de geliyordu. Ama işletmeci bunun farkında değildi.
Barış Manço adına yapılan kafenin bir sosyal amaçlı mekan olduğunu kabul etmiyordu. Kafeyi, gel-geç ürün satan bir büfe sanıyordu.

BARIŞ MANÇO KAFE’NİN AMACI SOSYAL MEKAN OLMAKTI
İşletmeci bu gibi davranışları sürdürmeye başladı. Yaşamlarını sadece Türk kültürüne hizmet etmeye adamış olan insanların kavga edecek yapıları yoktu. Birer birer buradan ayaklarını kesmeye başladılar. Buluşmak için sosyal bir mekan ararken Altıyol’da Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ni denediler. Ancak orası çok kalabalık oluyordu ve müzisyenleri bir araya gelemiyor, sohbet edemiyordu. Çaresiz dağıldılar. Şimdilerde börekçi’de kahvede buluşan küçük gruplar haline geldiler. Kadıköy belediye Başkan yardımcısının yakını olan yeni işletmecinin elinde “kültür insanlarına yapılan saldırı” sonucu garip isim alan Barış Manço Kafe’de sanat ve kültür dünyasının ünlülerini kaybettiği için şimdilerde adeta sinek avlıyor.

BARIŞ MANÇO’NUN KANATLARI KIRILDI
İşte Barış Manço’nun kemiklerini sızlatan ve müzisyenleri kanatlarının altına alan Barış manço’nun kanatlarını kıran Kadıköy Belediyesi’nin uygulaması böyle…
Önce bu işletmecinin işine son verip, oranın adını Barış Manço Kültür Merkezi’ne layık olacak şekilde yeniden “Barış Manço Kafe” yapmalıdır.
Böylesine değerli bir yer ne uğruna kime taburu caizse ‘peşkeş’ çekiliyorsa engellenmelidir. Orası ticarethane değil bir sanat yuvasıdır.

BARIŞ MANÇO KAFE KÜLTÜR DÜNYASINA HİZMET ETMELİDİR
İşletmeciye de müzisyenler, şarkıcılar sanatçılar, yazarlar, çizerler ve akademisyenlerin oranın gerçek sahibi olduğu hatırlatılmalıdır. Hatta onlara ayrıcalıklı davranılmalıdır. Üç kuruş paranın peşine koşarak, Barış Manço’nın manevi şahsiyetinin zedelenmesi engenmelidir.
Barış Manço Kültür Merkezi ve onun altında yer alan Barış Manço Kafe müzisyenler, şarkıcılar sanatçılar, yazarlar, çizerler ve akademisyenlerin yeniden buluşma noktası olmalıdır.
 

Bu haber toplam 12224 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.