İSTANBUL- İBB tarafından geçen yıl iki etap şeklinde düşünülen Kadıköy Meydan Projesi'ne 3. etabın eklendiği ve Moda Sahili'nin olduğu bölgenin doldurulması gündeme geldi. Söz konusu saha, Kadıköy Rıhtım’dan başlayıp Moda’nın sonuna kadar olan bölgenin tümünü kapsıyor.
İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından geçtiğimiz yılın Mart ayında Kadıköy’de 230 bin metrekarelik alanda “çalışma yapılacağı” açıklandı.
Buna göre “Yeni Kadıköy Meydanı” çalışması; Kadıköy Sahili, Metro İstasyonu, Haldun Taner Tiyatrosu, Vapur İskeleleri, Rıhtım Caddesi ve Haydarpaşa arasındaki 60 bin metrekarelik yayalaştırılmış alanı kapsıyordu.
Kadıköy Kent Dayanışması, projenin bu alanla sınırlı kalmadığını ve 3’üncü etaba çevrildiğini belirterek şunları söyledi:
"Proje, Haydarpaşa Garı'ndan Rıhtım Meydanı'nın sonuna kadardı. Ancak daha sonra projede görüldüğü gibi üç etaba çevirdiler. 1. etap Haydarpaşa ve Haldun Taner arasından oluşurken, 2. etap da Haldun Taner'den Rıhtım'ın (eskiden balonun buunduğu yer) sonuna kadar olan bölgeden oluşuyordu.
Şimdi, 3. etap olarak Rıhtım'ın sonundan Moda sahilin sonuna kadar olan alanı da projeye dahil ettiler. Dolgu alan olarak düşündükleri yer de tam burası."
MODA SAHİLİNE DOLGUYLA YAT LİMANI YAPILACAK
Planlanan projede; yat limanları, kafeler ve restoranlar gibi kamu yararı olmayan yapıların yer alacağını belirten Kent Dayanışması, Moda sahilinin de Galataport projesi gibi rant ve imara açık bir hale getirildiğini söyledi.
Dayanışma üyeleri, İBB'den henüz resmi bir açıklama gelmediği için planlanan projenin ne aşamada olduğundan habersiz. Moda sahili veya Kadıköy'de yapılacak herhangi bir dolgu projesinin ekolojik dengeyi bozacağından kaygılandıklarını söylüyorlar.
Hatırlanacağı gibi İBB yakın zamanda, biri Yenikapı’da, diğeri Maltepe'de olmak üzere devasa iki alan için denizi milyonlarca ton hafriyat toprağı ile doldurmuştu.
Kent Dayanışması, "Kentte yaşayan yurttaşların yaşam alanlarını etkileyen projelerde yerel yönetimlerin halkın fikrinin ve kararının alınmasını birinci öncelik olarak görmekteyiz. Yukardan inme ve halkın içinde olmadığı bütün projelere karşıyız” dedi.
Belediyelerden, “halkı yönetime katacak karar mekanizmalarını bir an önce uygulamalarını” isteyen Kadıköy Kent Dayanışması yetkilileri, şöyle devam etti:
“Kenti ilgilendiren, etkileyen projelerde meslek odaları ve bilim insanlarına kesinlikle danışılmalıdır. Projeler ranta değil halka hizmet etmelidir. İBB'den konuyla ilgili açıklama bekliyoruz."
Birgün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.