23 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara10°C
  • Antalya18°C

ZEYTİNYAĞI BUHARI KOZMETİKTE

Balıkesir'de, sanayi-üniversite iş birliği ile zeytinyağı üretimi esnasında ortaya çıkan aromalı buhar depolanıp kozmetik sanayiinde kullanılacak.

Zeytinyağı buharı kozmetikte

05 Ocak 2012 Perşembe 15:00

BALIKESİR - Balıkesir'de, sanayi-üniversite iş birliği ile zeytinyağı üretimi esnasında ortaya çıkan aromalı buhar depolanıp kozmetik sanayiinde kullanılacak.
Dünyanın önemli zeytin ve zeytinyağı üreten ülkeleri arasındaki yerini koruyan Türkiye'de önemli bir projeye daha imza atıldı. Türkiye'nin ilk ve tek bitki özü üretim tesisi ve laboratuvarının sahibi olan Türk kaşif Faruk Durukan, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytincilik Enstitüsü ile iş birliği yaparak zeytinyağının aromasını toplayan bir cihaz geliştirdi. Bilim dalında geçen yıl Nobel ödülüne aday gösterilen ve taşın suyunu çıkararak bilim adamlarını hayretler içinde bırakan Faruk Durukan, geliştirdiği cihazı ilk Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliğinin Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesindeki tesislerinde denedi.

zeytinyagi-buhari-2.jpg

Zeytinlerin yağ için sıkılması esnasında çıkan buharın israf olmasını istemediği için uzun zamandır araştırma yaptığını belirten Durukan, geliştirdiği cihazı zeytin sıkım makinesinin buhar atma borusuna monte etti. Durukan, cihazıyla Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı'yı da hayretler içinde bıraktı.
Durukan, "Sanayi-üniversite iş birliği dünyaya yenilikler getiriyor. Böylece hem ülkemiz hem de dünya kazanıyor. Zeytinyağı fabrikalarında zeytinin kırılması esnasında gaz halinde aroma çıkar. Burada zeytin meyvesinde bulunan en faydalı diyebileceğimiz hassas malzemeler, ilk harekete geçen malzemelerdir. Dolayısı ile bunların gaz halinden sıvı haline dönmesi gerekir. Bu cihaz, gaz halindeki malzemeleri sıvı forma geçiren bir cihazdır. Böylelikle zeytin meyvesinde bulunan bileşikler bu cihazda toplanmaktadır. Bu cihazın en büyük özelliği ilk defa ve tamamen Türk AR-GE'siyle yapılmış olmasıdır. Bu elde edilen malzeme, ilaç sanayiinde, kozmetik sanayiinde kullanıldığı gibi, tekrar bu aroma zeytin yağına katıldığında yağın kalitesini, raf ömrünü ve nefasetini artırmaktadır. Böylece Türk zeytinyağı daha kaliteli bir hale getirilmektedir" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı ise, sanayi-üniversite iş birliğinin başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirerek Faruk Durukan'a teşekkür etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA