20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

ZENGİN KATAR’DAN ŞOFÖR VE LİMUZİN TALEBİ CAZİP GELMEDİ

Katar’ın 2022 FIFA Dünya Kupası’nda görevlendirmek üzere şoförlü limuzin araçlarına üç aylık süre için şoföre aylık 25 bin, araca 100 bin TL fiyat biçtiği fiyat yeteri bulunmadı.

Zengin Katar’dan şoför ve limuzin talebi cazip gelmedi

03 Kasım 2022 Perşembe 17:48

ÖZKAN ALTINTAŞ - TÜRKİYE TURİZM
DOHA /ANTALYA-
Katar, 2022 FIFA Dünya Kupası’nda görevlendirilmek üzere Türkiye’den 300 şoförlü limuzin kiralamak üzere hareket geçti. İlk etapta Katar’a giden 150 lumizun şoförüne ek olarak 150 limzin daha aranıyor. Katar’ın şoförlü limuzin araçlarına üç aylık süre için şoföre aylık 25 bin, araca 100 bin TL fiyat biçtiği bildirildi.

limuzin.jpg
limuzin-002.jpg
VERİLEN FİYAT VE GÜVENCE YETERLİ DEĞİL
Ancak bu rakam limuzun sahibi Türk şoförler tarafından pek cazip görülmedi. Şoförler “Hem o kadar yolu gideceğiz. Hem aracımızı ne olduğu belirsiz yollara sokacağız. Ayrıca araç arıza yaptığı zaman nerede bakım yaptıracağız. Astarı yüzünden pahalıya gelir. Araç bozulursa taşıtmak için gücümüz yetmez. Çaresiz orada bırakmak zorunda kalırız” diyorlar. Bu arada verilen fiyatı Kabul eden özellikle Antalya bölgesinden 150 limuzinin yola çıkarak 6 günde Katar’a vardığı ve 2022 FIFA Dünya Kupası,’nın yapılacağı 21 Kasım - 18 Aralık 2022 tarihlerine kadar gümrükte beklediği bildirildi.

dunya-kupasi-001.jpg
2022 FIFA Dünya Kupası, 21 Kasım - 18 Aralık 2022 tarihleri arasında Katar'da düzenlenecek olan 22. FIFA Dünya Kupası turnuvasıdır. 2 Aralık 2010'da yapılan oylama sonucunda, FIFA tarafından açıklanan ev sahibi ülke Katar olmuştur. Turnuvadaki maçlar, 5 farklı şehirde ve 8 farklı stadyumda oynanacak.

limuzin-001.jpg
TOFED: UZUN YOL ŞOFÖR TALEBİ DE VAR
Hindistan ve Pakistan asıllı şoför istemeyen petrol zengini Katar, Türk sürücüleri tercih ediyor. Katarlı Mowasalat firmasının, kendilerinden 100 uzun yol şoförü talep ettiğini söyleyen TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, “Maaş olarak ayda bin 980 Katar Riyali ödeyecekler. Ancak 5100 TL karşılığındaki bu maaşla olmaz” dedi.

Ulaştırma alanında çalıştıracak kalifiye eleman bulamayan petrol zengini Katar, çareyi Türkiye'de arıyor. Hindistan ve Pakistan asıllı şoför çalıştırmak istemeyen Katar, ulaştırma şirketlerine Türk sürücü öneriyor. Uzun yol şoförü temin etmek için harekete geçen Katarlı firmalar, şimdiden Türkiye'deki ilgili kuruluşlarla görüşmelere başladı.
Ancak Mowasalat isimli bir şirketin ücret olarak teklif ettiği bin 5100 TL, Türkiye'de aylık 15 bin TL'den fazla kazanan şoförlerin ilgisini çekeceğe benzemiyor.
Konuyla ilgili bilgi aldığımız Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, Katar Hükümeti'nin ülkesindeki ulaştırma şirketlerine Türk şoförlerini tavsiye ettiğini söyledi.

İLK ETAPTA 100 ŞOFÖR İSTEDİLER

Mowasalat Şirketi'nin kendilerine konuyu ilettiğini anlatan Erdoğan, “Şirket, bizden ilk etapta ayda bin 980 Katar Riyali'ne çalışacak 100 tane uzun yol şoförü talep etti. Ancak bin 5100 TL gibi bir ücrete denk gelen maaşla bu iş olmaz. Türkiye'de bir şoförün aylık 15 bin TL civarında kazancı var. Belki ücrette anlaşma sağlanırsa gitmek isteyen olur” dedi.

TÜRKİYE'DE DE İHTİYAÇ VAR

Türkiye'de de uzun yol şoförlüğü yapacak çalışanlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Eskiden şoförlük babadan oğula geçerdi. Şimdilerde ise şoför bulamıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu mesleği yapan arkadaşlarımızın kayıt altına alınması ve şartlarının iyileşmesi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile görüşeceğiz.”

Katar'da kişi başı gelir 141 bin dolar

2 milyon 240 bin nüfusa sahip Katar, artan petrol fiyatları ve sahip olduğu doğalgaz rezervleri sayesinde kişi başına düşen gelir oranlarına göre dünyanın en zengin ülkelerinden biri. 200 milyar dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasılası olan ülkede kişi başına düşen pay 141 bin dolar civarında seyrediyor. Petrol ve doğalgaz zengini Katar'da çalışan toplam 1,3 milyon işçinin yüzde 94'ünü yabancılar oluşturuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA