19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara20°C
  • Antalya29°C

YÜZEN OTELLER İLE ALANYA'DA KRUVAZİYER TURİZMİ CANLANIYOR

Alanya'da kruvaziyer turizmi canlanıyor! 2024'e dair büyük beklentilerle dolu olan sektörde, gemi rezervasyonları artıyor.

Yüzen oteller ile Alanya'da kruvaziyer turizmi canlanıyor

29 Ekim 2023 Pazar 15:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ALANYA -
Son zamanlarda "yüzen oteller" olarak bilinen kruvaziyer turizmi açısından büyük bir canlanma yaşıyor. Bu yılın başından itibaren 11 gemi ve yaklaşık 10 bin yolcu ağırlayan Alanya, ekim ayıyla birlikte turistik hareketliliğin arttığı bir döneme başladı. İstanbul Denizcilik Gemi Acentesi Operasyon Müdürü Adnan Enderoğlu, Alanya Limanı'nda geçmiş yıllarda aynı anda 3-4 kruvaziyer gemisinin yanaştığı günlerin olduğunu söyledi.

ŞIMDIDEN 46 GEMI REZERVASYONU
Enderoğlu, bu dönemlerde sektörde büyük bir canlılık olduğunu anlatırken, 2014 yılında İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı askeri operasyon ve ardından gelen çatışmaların limanlara kruvaziyer gemilerini getirmediğini bildirdi, Bu sorunlarla başa çıkmaya çalışırken Kovid-19 salgını ortaya çıktı ve tüm limanlarda sıkıntılar yaşandı. Ancak şu anda 2024 dönemi için büyük bir rezervasyon patlaması yaşandığını söyleyen Enderoğlu, Alanya için şimdiden 46 gemi rezervasyonu sağladıklarını anlattı.

kruvaziyer-turizmi-001.png2024’TE %100 ILA %200 ARASıNDA BIR ARTıŞ BEKLENIYOR
Enderoğlu, bu sayının ilerleyen dönemlerde daha da artmasını beklediklerini ve bölgedeki çatışmaların kruvaziyer gemilerini güvenli limanlara yönlendireceğine inandıklarını belirtti. Türkiye'nin güvenli bir destinasyon olduğunu vurgulayan Enderoğlu, İsrail rotasını takip eden gemilerin, savaş nedeniyle planlarında olmayan Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Antalya ve Alanya limanlarını tercih edebileceğini söyledi. Yaşanan olayların rezervasyonları etkileyebileceğini ancak 2024 yılında %100 ila %200 arasında bir artış beklediklerini söyledi.

kruvaziyer-turizmi-002.pngGEÇEN YıLA GÖRE YÜZDE 100'E YAKıN ARTıŞ OLDU
Alanya Liman İşletmeleri Denizcilik (ALİDAŞ) Başkanı Kerim Taç kruvaziyer turizminde geçen yıla göre büyük bir artış olduğunu söyledi. 2022 yılında 6 kruvaziyer gemisinin Alanya'ya geldiğini söyleyen Taç, 2023'ün Ocak ayından bu yana ise 11 gemi ağırladıklarını ve 8 geminin daha gelmesinin beklendiğini bildirdi. 2024 yılı için halen 46 gemi rezervasyonu aldıklarını söyleyen Taç, 2023'e göre 2024 yılında %100'ün üzerinde bir artış beklediklerini belirtti.

2024 YıLıNDA İSRAIL'DEN 24 SEFER BEKLIYORUZ
Taç, bölgedeki yaşanan sıkıntıların rezervasyonlara etki edebileceğini ve özellikle İsrail'den gelecek gemilerin rezervasyonlarının iptal edilme durumunun olduğunu anlattı. Doğu Akdeniz'den gelen kruvaziyer gemilerinin varış noktalarının İsrail, Kıbrıs ve Alanya olduğunu belirten Taç, buna rağmen İsrail'deki limanlara gitmeyecek gemilerin Türkiye'yi tercih edebileceğini söyledi. Özellikle 2024 yılında İsrail'den 24 sefer beklediklerini ve bu rakamın ciddi olduğunu vurgulayan Taç, bölgenin istikrara kavuşmasını umut ettiklerini bildirdi.

İLÇEMIZ ADıNA OLUMLU BIR GELIŞME
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, kruvaziyer turizminin ülke ekonomisi için büyük bir öneme sahip olduğunu bildirdi. Alanya'nın kruvaziyer potansiyelinin 2014 öncesi dönemlere göre daha iyi olduğunu söyleyen Sili, ekonomik sıkıntılar ve çatışmaların ilçedeki kruvaziyer istatistiklerini etkilediğini belirtti.

DENIZDEN GELEN TURISTLER ÖNEMLI
Sili, 2014 yılında 124 gemiden yaklaşık 100 bin turisti ağırladıkları dönemden, sadece 2 gemi ve bin yolcunun olduğu yıllara geldiklerini söyledi. Kovid-19 salgını sonrası kruvaziyer turizmi talebinin azaldığını ancak bu yıl umutlarının yeniden yeşerdiğini bildirdi. Son aylarda artan turist sayısı ve geleceğe dair beklentilerin olumlu olduğunu anlatann Sili, denizden gelen turistlerin kent ekonomisine önemli katkı sağladığını belirtti.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA