YUNANİSTAN NEDEN HAFTADA 6 GÜNLÜK ÇALIŞMA DÜZENİNE GEÇTİ?
Geçtiğimiz eylül ayında Mitsotakis'in sağcı hükümeti tarafından açıklanan çalışma yasasının bir parçası olarak onaylanan bu politika 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi.
13 Temmuz 2024 Cumartesi 14:00
ATİNA - Dünyada birçok ülke 4 günlük çalışma haftasına geçmeyi düşünürken, Yunanistan haftada 6 günlük çalışma programına geçiş yaptı. Mitsotakis hükümeti tarafından açıklanan bu yeni düzenleme bu ay yürürlüğe girdi. Sendikalar yasa değişikliğinin çalışanlar için olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Dünyadaki bazı ülkeler dört günlük çalışma haftasına geçmeyi düşünürken, Yunanistan tam tersi yönde ilerliyor.
Geçtiğimiz eylül ayında Mitsotakis'in sağcı hükümeti tarafından açıklanan çalışma yasasının bir parçası olarak onaylanan bu politika 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi.
Yunanistan'ın yeni yasasına göre, işverenler ekstra çalışma gününde günlük ücretlere yüzde 40 daha fazlasını vererek çalışanları altıncı gün çalıştırabiliyor.
Yani bir işçinin günlük ücreti 100 Euro ise ve daha önce haftada 500 Euro kazanıyorsa haftalık kazancı 640 Euro'ya çıkacak. Eğer bir şirket bu çalışma düzenini benimserse, tüm çalışanlarına aynı şekilde uygulamak zorunda.
Türkiye'de ise iş kanununa göre çalışanlar haftanın 6. günü hiç bir ücret vermeden çalıştırılabiliyor
Yunanistan'da çalışanların ikinci bir yarı zamanlı iş yapmalarına ve günde toplam 13 saate kadar çalışmalarına da izin verilecek. Böylece bir çalışan haftada 78 saate kadar çalışabilecek.
YUNANİSTAN NEDEN ÇALIŞMA SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRDİ?
Miçotakis yaşlanan nüfusunun ve kalifiye işçi eksikliğinin yeni düzenlemeyi gerekli kıldığını söyledi. Eurostat'ın verilerine göre, ülkenin borç krizinin patlak verdiği 2010 yılından bu yana 500 binden fazla Yunan ülkeyi terk etti..
Eurostat'a göre Yunanlar halihazırda çoğu Avrupalıdan daha uzun saatler çalışıyor.
Sendikalara göre ise yasa çalışma koşullarının kötüleşmesine yol açacak, tükenmişliği artıracak ve çalışanların yaşam kalitesini düşürecek.
Yunanistan Genel İşçi Konfederasyonu'nun (GSEE) yöneticisi olan George Dimitriadis, "Bu yaklaşım gericidir, iş-yaşam dengesini ve çalışanların refahının iyileştirilmesini teşvik eden modern eğilimlerle uyumlu değildir" diye konuştu.
Dimitriadis, "Destekçiler altı günlük çalışma haftasının verimliliği artıracağını savunsa da GSEE, uzun vadeli sonuçların olumsuz olacağından, daha yüksek sağlık masraflarına ve tükenmişlik nedeniyle verimliliğin azalmasına yol açacağından endişe duymaktadır" dedi.
DÜNYA HAFTADA 4 GÜN ÇALIŞMAYA GİDİYOR
Yunanistan'ın 6 günlük çalışma haftasına geçmesi, küresel eğilimlere de ters olarak görülüyor.
Yunanistan uzun çalışma haftasına geçerken, diğer ülkelerdeki eğilim çalışma günlerini kısaltmak yönünde.
2022'de Belçika işçilerin çalıştığı gün sayısını 5'ten 4'e indirmelerine izin veren bir yasa çıkarmıştı. Bu yılın nisan ayında Singapur da çalışanların mesai günlerini kısaltacağı bir düzenlemeye geçeceğini söyledi.
Ayrıca ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Japonya, Güney Afrika, Kanada, İspanya, İrlanda ve İzlanda'da benzer pilot programlar denendi.
Birleşik Krallık'ta dört günlük çalışma haftasını deneyen 61 şirketten 54'ü bu sisteme devam etti ve 31'i bu geçişi kalıcı hale getireceklerini söyledi.
2022 yılında dünyanın en büyük kısa çalışma programı denemelerinden biri, dört gün çalışan işçilerin beş günlük bir hafta boyunca olduğu kadar üretken olduklarını gösterdi.
4 Day Week Global isimli bir kuruluş İrlanda'da 33 şirket ve 900'den fazla çalışanla bir deneme yürütmüş, bunu "neredeyse her boyutta yankılanan bir başarı" olarak nitelendirmişti.
Kuruluşun pilot uygulamaları Güney Afrika ve Brezilya gibi Batı dışı ekonomilerde de olumlu sonuçlar verdi ve hem gelirlerde hem de çalışanların refahında artışlar görüldü.
- Atina'daki en iyi restoranlarYunanistan'ın başkentindeki en lezzetli yerel lokantalarda nerede yemek yiyebilirsiniz?22 Aralık 2024 Pazar 19:00YEME İÇME
- Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New ZealandAir New Zealand, dünyanın en erişilebilir havayolu olarak Conde Nast Traveller’den Sophie Morgan, Beyond Barriers'ın son bölümünde test etti22 Aralık 2024 Pazar 18:00ULAŞTIRMA
- Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!Nefes gazetesi yazarı Murat Muratoğlu “Kazıkların şahı havalimanları!” başlıklı yazısında uçakların inmediği israf kaynağı havalimanlarını yazdı22 Aralık 2024 Pazar 17:00ULAŞTIRMA
- Avrupa ve Asya arasında bulunan minik adaCNN muhabiri Maureen O'Hare İstabul'da Asya ile Avrupa kıtalarının birleştiği Boğaziçi'nin tam ortasında bulunan Kız Kulesi'ni yazdı.22 Aralık 2024 Pazar 15:00TURİZM
- Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldıVasari Koridoru, Floransa'nın seçkinlerinin sıradan vatandaşlardan uzakta, fark edilmeden dolaşabilmeleri için gizli bir geçit olarak inşa edilmişti.22 Aralık 2024 Pazar 14:00TURİZM
- Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyorAlmanya'dan her yıl binlerce kişi başka ülkelere göç ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre Almanlar gittikleri yerde kendilerini çok daha mutlu hissediyor, ancak duydukları memnuniyet zamanla azalıyor.22 Aralık 2024 Pazar 13:00GÜNDEM
- Paris ve Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandıParis ile Berlin'i birbirine bağlayan, merakla beklenen gündüz hızlı treni, gece seferlerinin başlamasının üzerinden bir yıl sonra 16 Aralık'ta sefere başladı.22 Aralık 2024 Pazar 12:00ULAŞTIRMA
- Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölüMuğla'da bir ambulans helikopter Menteşe ilçesindeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin binasına çarptı. Olayda dört kişi hayatını kaybetti.22 Aralık 2024 Pazar 11:00GÜNDEM
- Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladıElektrikli hava taksi girişimi Archer Aviation , Atlanta yakınlarındaki 38.000 metrekarelik Arc üretim tesisinin inşaatını tamamladı.22 Aralık 2024 Pazar 10:00ULAŞTIRMA
- Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniğiEmirates’in eski uçuş görevlisi Marika Mikusova, kabin ekibinin yolcuları sakinleştirmek için öğrendiği LEAP denilen psikolojik tekniği anlattı22 Aralık 2024 Pazar 09:00ULAŞTIRMA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.