24 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara-1°C
  • Antalya9°C

'YUMURTA MEHMET'TEN AŞÇI İHRACI

Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın yeğeni Mehmet Aksel'in kurduğu Whirlpool Mutfak Sanatları Akademisi, binlerce dolar maaş alan aşçı yetiştiriyor

'Yumurta Mehmet'ten aşçı ihracı

20 Eylül 2009 Pazar 13:20

İSTANBUL- Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın yeğeni ve Süreyya Paşa'nın torunu olan Mehmet Aksel'in kurduğu Whirlpool Mutfak Sanatları Akademisi, binlerce dolar maaş alan aşçı yetiştiriyor
Son yıllarda New York, Londra, Paris, Barselona gibi dünyanın en ünlü şehirlerdeki en ünlü restoranlarda artık Türk aşçıları görüyoruz. Uluslararası yemek yarışmalarında ödülleri kimseye kaptırmayan genç Türk aşçıları başarılarını dünyaya kabul ettirdi. Aşçılarımızın bu başarısı aşçılık mesleğine ilgiyi artırdı. Bir de aşçıların artık çok iyi paralar kazandığının anlaşılmasıyla gençlerin gözündeki "en iyi meslekler" listesinde aşçılık üst sıralara taşındı. Eskisi gibi usta-çırak ilişkisiyle iyi aşçı olunamayacağının farkında olanlar doğal olarak bu işin eğitimini almak istiyor. Şu anda 2 milyon 200 bin kişi yiyecek içecek ve servis ya da bu sektör ile bağlantılı iş kollarında sertifikasız çalışıyor. Bu isteklere cevap vermek için özel üniversiteler gastronomi ve aşçılık bölümleri açtılar. Yeditepe İzmir Ekonomi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Beykent Üniversitesi ve Okan Üniversitesi aşçı yetiştirmeye soyunmuş durumda. Üniversitelerin girişimlerinin yanı sıra özel aşçılık akademileri kuruldu.

SÜREYYA PAŞA'NIN TORUNU
Bugün size işte bu akademiler arasında öne çıkan Whirlpool Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) ve onun kurucusu Mehmet Aksel'den söz edeceğim. Mehmet Aksel ile konuşmaya başlamadan önce biraz kendisini tanımak istedim. Meğer Mehmet Aksel, Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın yeğeniymiş ve meşhur Süreyya Paşa'nın da torunu... Aksel, soyağacından sonra çok iyi bir binici olduğunu söylüyor. Hatta Türkiye ve Balkan şampiyonlukları bile varmış. Binicilik dünyasında da bir lakabı varmış; "Yumurta Mehmet." Çünkü atın üzerinde yumurta gibi duruyormuş ve bu yüzden binici arkadaşları ona bu adı takmış.

10 BİN DOLAR MAAŞ+EV+ARABA!
Gelelim asıl konumuza; Aksel, MSA'yı 2004'te kurmuş. MSA şimdi yeni taşındığı Maslak'ta 2 milyon euronun üzerinde bir yatırımla yapılan yeni binasında hizmet veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayı ile eğitim veren MSA, mesleki eğitim konusunda dünya otoritesi olan ve 100'den fazla ülkede 2 binden fazla merkezi bulunan İngiltere merkezli City&Guilds'ın profesyonel aşçılık ve pasta-ekmekçilik eğitimini veren Türkiye'deki ilk ve tek kurum olma özelliğini taşıyor. MSA'dan mezun olanlar City&Guilds'in onayladığı diploma alıyor ve bu diploma da dünyasının her yerinde geçiyor. MSA, City&Guilds'tan sonra Instutute of Hospitality tarafından akredite edilip EuroPass sistemi içine dahil olmuş. MSA'dan şimdiye kadar 2 binin üzerinde aşçı yetişmiş ve bunların 90'ı şu anda iyi şartlarda aşçılık yapıyormuş.

Eski Türkiye ve Balkan şampiyonu

Mehmet Aksel'in soyundan gelen binicilik merakı kendisine Türkiye ve Balkan şampiyonlukları getirmiş. Hatta binicilik dünyasında bir lakabı da var; "Yumurta Mehmet." Aksel'in aynı zamanda "eşsiz eser" toplama merakı da var. Osmanlı'da 1800'lerden Cumhuriyet dönemine uzanan sektörel yaşayışa tanıklık eden bir arşive sahip.

MSA, Avrupa'nın en iyi iki okulundan biri

Eğitimleri sırasında öğrenciler 3 ay süreyle Türkiye'nin en iyi 5 yıldızlı otel ve restoranlarında staja yollanıyorlar. Les Ottomans, Four Seasons, Paper Moon, Sunset, Çırağan öğrencilerin şu an içinde bulunduğu mutfaklardan sadece bazıları... Mehmet Aksel, New York Ritz Carlton ve Milano'da 2 Michelin yıldızlı Sadler adlı restoranda bile çalışan mezunlarının olduğunu söylüyor. 8 ay eğitim için 11 bin TL ödeyen aşçı adaylarından mezun olanlar bin 500 lirayla 3 bin lira maaşla iş bulduğunu belirten Aksel; "19 yaşında Swissotel'e giren bir gencin kısa sürede pasta şefi olup binlerce dolar maaş aldığına şahit olduk" diyor ve ekliyor: "Bu meslekte 10 bin dolar maaş, artı ev ve araba verilen çok aşçı var." Dünyadaki 547 aşçılık okulundan Avrupa'nın en iyi iki aşçılık okulundan biri olarak gösterilen MSA, yeni binasına taşınmasıyla kapasitesini yaklaşık 3 katına çıkarmış. Bugün günlük kapasitesi 500 kişiye ulaşan bir okul.

Aşçılara mobil eğitim

MSA, İstanbul'da restoranlar ve oteller tarafından istenirse "Gastro Mobile Training Team" adıyla kurduğu mobil eğitim takımıyla denetimler yapabilecek ve mönüler oluşturabilecekmiş. Aksel, eğitimci eğitmenler tarafından tam donanımlı araçlarla restoranlarda hem denetim ve hem de mönü oluşturmalarına profesyonel olarak yardımcı olabileceklerini belirtiyor.
SİNAN ÖZEDİNCİK

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA