19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara20°C
  • Antalya29°C

YÜKSEK ELEKTRİK FATURALARI OTELCİNİN BELİNİ BÜKÜYOR

Kışın açık olan konaklama tesislerinin belini büken ise sürekli açık kalan odalardaki klimaların çalışması enerji tüketimi, Türkiye'de enerji fiyatlarının yüksek olması otel sahiplerinin belini büküyor.

Yüksek elektrik faturaları otelcinin belini büküyor

13 Aralık 2022 Salı 09:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya- 
Antalya'da 45 yıl önce 5 bin yatakla başladığı konaklama da 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın turizm teşvikleriyle bugün 700 bin yatağa yükseldi. Antalya'da 435 beş yıldızlı otel bulunuyor. 'Yüksek enerji fiyatları Antalya'da otel sahiplerinin belini büküyor
Antalya'da 20 Kasım itibariyle otellerin yüzde 80'i kapanıyor. Açık olan otellerde kışın Avrupalı ve Alman yaşlı turistleri ağırlıyor. Antalya'da en fazla konaklama tesisi Manavgat turizm destinasyonunda bulunuyor. Turizm sektörü Antalya'da 350 bin turizm çalışanını istihdam ediyor. Kışın yaşlı turistleri ağırlayan otellerin doluluk oranı ise yüzde 40-60 oranında oluyor. Antalya'ya tatile gelen yaşlı turistler 30 gün ile 90 gün arasında kalarak kışı ''Türkiye Turizminin kalbi şehrinde geçiriyor''.

Kışın açık olan  konaklama tesislerinin belini büken ise sürekli açık kalan odalardaki klimaların çalışması enerji tüketimi, Türkiye'de enerji fiyatlarının yüksek olması otel sahiplerinin belini büküyor. 2022 yılında en fazla fiyat artışı yüzde 184 ile elektrik oldu.CHP Antalya milletvekilleri Cavit Arı, Rafet Zeybek, Çetin Osman Budak ve Aydın Özer'in Antalya'da otellere gelen elektrik faturalarının yüksek gelmesi nedeniyle turizm sektöründe elektrikte fiyat indirilmeye gitmesini Meclis'te gündeme getirmelerine rağmen bir değişiklik olmadı. 

elektrik-faturalari.JPG

OECD ÜLKELERİ ARASINDA EN PAHALI ELEKTRİK TÜRKİYE'D

       Elektrik enerjisinin yüksek olması Antalya'da turizmcinin belini büküyor. Kışın Antalya'da Avrupalı ve Alman turistleri açık tutan oteller, elektrik faturası gelmesi nedeniyle otellerini açık tutma yerine kapalı tutmayı tercih ediyor. Antalya'da otel sahipleri kışın otelleri açık tutma yerine kapalı tutmayı daha hesaplı görüyor. Antalya Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan,'' Turizm sektöründe otel işletmelerinin en önemli sorunlarının yazın konaklama tesislerini serinletmede kışında kalan yabancı konuklarının ısınmasına klimaların açık olmasına karşı yüksek olan enerji fiyatı. elektrik fiyatının çok yüksek olması otelcilerin belini büküyor. Turizm sektöründe elektrik fiyatında indirim yapmalı. Oteller çok yüksek rakamlarda elektrik faturası ödüyor.. Turizm sektörü Antalya'da 350-370 bin arasında turizm çalışanı var. Turizm gelirleri ülkemiz için çok önemli. Turizm sektöründe enerji fiyatları aşağı çekilmelidir. Ekonomi Kalkınma ve İşbirliği(OECD) ülkelerinde en fazla enerji artış fiyatında birinci Türkiye. İkinci ise Estonya en ucuz enerji fiyatı ise Macaristan oldu. Ülkemizde bir yıl içinde yüzde 154 enerjiye zam geldi. ' dedi.  

          

OTELLERİN GİRDİ MALİYETLERİ VE ELEKTRİK FATURALARI TURİZMCİLERİN BELİNİ BÜKÜYOR

Side Apart Otelleri Birliği Platformu Başkanı Mehmet Çelikten , turizm sektöründe en pahalı olan elektrik fiyatı olduğunu söyledi. Turizmci Mehmet Çelikten, ,'' Turizmde en büyük girdi;elektrik faturaları. Bir yıl içinde elektrik faturalarına yüzde 154 zam geldi.  Bunun yanı sıra yüksek enflasyon nedeniyle otellerin mutfak girdile malzemeleri yüzde 260 oranında gelen zamlar turizmcilerin belini büküyor. Turizmciler , yüksek enflasyon ve girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle turizmciler para kazanamaz hale geldi. Manavgat'ta elektrik üreten üç barajı var. Bunlar , Naras, Oymapınar ve Manavgat barajlar. Manavgat Barajında elektrik üretimin yapıldığı 500 metre yada 1 kilometre uzaklığında bulunan köylerden bile elektrik iletim ücretini faturaya yansıtıyorlar. Böyle bir saçmalık olur mu?'' ifadesinde bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA