20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya22°C

YÖRÜKLER, YOZLAŞMAYA KARŞI YÖRÜK TÜRKMEN MECLİSİ'Nİ KURDU

Aksu Kent Konseyi bünyesinde kurulan Yörük Türkmen Meclisi Antalya'da yaşayan Türkmen ve Yörükleri bir arada tutarak kültürlerini gelecek nesillere taşıyacak.

Yörükler, yozlaşmaya karşı Yörük Türkmen Meclisi'ni kurdu

26 Temmuz 2019 Cuma 12:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA-Antalya'nın Aksu ilçesinde kurulan Aksu Yörük Türkmen Meclisi ile Yörükler sosyal hayatın içinde asırlık gelenek ve göreneklerini kültürel yozlaşmaya karşı koruyacak. Aksu Kent Konseyi bünyesinde kurulan Yörük Türkmen Meclisi Antalya'da yaşayan Türkmen ve Yörükleri bir arada tutarak kültürlerini gelecek nesillere taşıyacak.

yoruk-turkmen-meclisi.png

Aksu Yörük Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Ömer Şahin, Sultan Alparslan'ın 1071 Malazgirt Savaşı'ndan muzaffer çıkmasıyla Anadolunun Türkleşmesi ve İslamlaşması için değişik Türk boylarını değişik illere yerleştirdiğini aktaran Şahin, '' Bugün Osmaniye'den Adana'ya , Adana'dan Mersin'e Mersin'en Antalya'ya Torosları mekan tutmuş Yörük boyları. Mesala Korkuteli ilçesinin bazı mahalle isimleri Yazır, Bayat, Söğüt'tür, bu isimler Türk boyu isimleridir. ''

yoruk-turkmen-meclisi.jpgYörüklerin geçimlerini göçebe olarak Toroslar da küçükbaş( kıl keçisi) yetiştiriciliği yaptığı bilgisini veren Şahin, 1980 sonrası Kırsaldan şehre geçişte Yörükleri'nde göçebe hayattan şehirleşmeye başladığı bilgisini veren Şahin sözlerini şöyle tamamladı:Şehre göçle birlikte Yörüklerde kendi milli değerlerde yozlaşma dezenfarmasyon olmaya başladı.

yoruk-turkmen-meclisi.JPGBunun önüne geçmenin yolunun 10 asırdır Toroslarda varlığını sürdüren Yörüklerin özlerini koruyarak gelecek nesillere aktarılmasıyla olacağına inandık. yörük Türkmen meclisini de bunun için kurduk. Meclisimiz temel amacı yörüklük kültürünü koruyarak geleceğe taşımaktır. bunun içinde çocuklarımızın kültürlerini yakından tanıması için farklı etkinlikler düzenleyerek kaynaşmayı sağlıyoruz''
yoruk-turkmen-meclisi-001.jpg
yoruk-turkmen-meclisi-003.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA