20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

YÖRÜK GÖÇÜ DÜNYANIN EN DEMOKRATİK MECLİSİNE YAPILDI

Patara Yörük Göçüne Kaş'ın Kalkan, Gökseki, Kınık, Patara ve Yeşilköy'de yaşayan yerleşik İngilizlerde ilgi gösterdi

Yörük Göçü dünyanın en demokratik meclisine yapıldı

02 Mayıs 2023 Salı 10:06

Abdurrahman Büyükkeskin
Kaş-Patara/Antalya -
Antalya'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Kaş'ta Likya Su Yolu Yürüyüşü ve Patara Yörük Göçü düzenlendi. Kaş Belediyesi'nin Kalkan Gelemiş(Patara) Mahallesi'nde düzenlenen Patara Yörük Göçüne Batı Antalya bölgesindeki yörükler, Muğla'nın Fethiye ilçesi ile Seydikemer ilçesinde yaşayan Yörük ve Türkmenler katıldı. Patara Yörük Göçüne Kaş'ın Kalkan, Gökseki, Kınık, Patara ve Yeşilköy'de yaşayan yerleşik İngilizlerde ilgi gösterdi.

patara-yoruk-gocu.jpgpatara-yoruk-gocu-001.jpgpatara-yoruk-gocu-002.jpgKaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, tarihte Likya Birliği'nin çok önemli kentlerinden biri olan Patara Antik Kent aynı zamanda bugün Avrupa Birliği(AB)'nin kurulmasına rol model olan dünyanın halihazırda en eski ve en demokratik meclisinin Kaş'ta bulunmasının onur ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Antik dönemde tıpkı bugün AB liğinin 27 ülkeden oluştuğu gibi ve başkenti Belçika Brüksel olduğu gibi o dönemde de Likya Birliği'ninde Tlos, Patara, Arikanda, Xanthos, Letoon, Olimpos, Myra ve Termessos gibi 24 şehir devletinden oluşan Likya Birliği devletlerinden oluştuğunu belirten Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, '' Likya Birliği 24 ülkeden oluşması yanı sıra idari başkenti Kınık Mahallesinde bulunan Xanthos Antik Kent. Dini merkezi ise bugün Muğla Seydikemer ilçesi sınırları içinde kalan Letoon Antik Kent. Xanthos- Letoon Antik Kent Antalya ilimizin 1988 yılından bu yana Unesco Dünya Kültür Mirasi Listesinde yer alan tek antik kentidir. Dünyanın en eski demokratik Meclisi de Patara(Gelemiş) Mahallemizde bulunan 1500 oturaklı en adil dağılımlı meclisi Patara Meclisi Kaş'ta bulunması bizim için bir onur kaynağıdır. Patara Meclisi 2011-2013 yılları arası Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) tarafından restore ettirilerek kültür turizmine açıldı.

patara-yoruk-gocu-003.jpgpatara-yoruk-gocu-004.jpgpatara-yoruk-gocu-005.jpgPatara Yörük Göçü ile tarihe bir yolculuk yaparak tarihi kent içinde gelenek, görenek,örf, adet , analerimizi koruyarak gelecek nesillere yazılı ve sözlü olarak aktararak tarihe yolculuk yaptık. Bu tür etkinliklerle asırlık kültürümüzü hep canlı tutmaya çalışıyoruz ve gözümüz gibi koruyoruz. ' diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA