20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

YÖRÜK ÇALIŞTAY'INDA YÖRÜK YEMEKLERİ MASAYA YATIRILACAK

Yörük Çalıştayı’nda, akıtma, bulgur aşı ve keşkeği ile Yörük yemekleriyle, tuluk ve bişşek gibi mutfak eşyalarıyla bir kültür olarak yemeği ele alacak. Çalıştaya Türkiye'nin dört bir yanından dernekler ve akademisyenler katılacak.

Yörük Çalıştay'ında Yörük yemekleri masaya yatırılacak

09 Kasım 2023 Perşembe 08:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Muratpaşa/Antalya -
Muratpaşa Belediyesi 27-28 Ocak’ta toplayacağı 6’ncı Yörük Çalıştayı’nda, akıtma, bulgur aşı ve keşkeği ile Yörük yemekleriyle, tuluk ve bişşek gibi mutfak eşyalarıyla bir kültür olarak yemeği ele alacak. Çalıştaya Türkiye'nin dört bir yanından dernekler ve akademisyenler katılacak.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya’da her yıl Yörük kültürü ve tarihi üzerine çalışan akademisyenleri, Türkiye’nin dört yanından bu kadim kültürü yaşatmak için kurulan dernek, vakıf ve federasyonları buluşturduğu Yörük Çalıştayının 6’ncısını 27-28 Ocak’ta toplayacaklarını açıkladı. Başkan Uysal, 2 gün devam edecek çalıştayın Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirileceğini söyledi.

yoruk-calistayi-004.jpgGeçen yıl müzik temasıyla toplanan çalıştayın bu yıl “Yörüklerde Yemek Kültürü” başlığında gerçekleşeceğini aktaran Uysal, “Dövme buğday ve keçi etiyle yapılan keşkek de ayran yapmaya ve tereyağı çıkarmaya yarayan tuluk, tuluk da yayık yaymaya yarayan bişşek de çalıştayında olacak” diye konuştu.

yoruk-calistayi-002.jpgyoruk-calistayi-003.jpgBaşkan Uysal, insanının enerji ihtiyacının karşılanması açısından beslenmenin biyolojik bir eylemse o besinlerin temini, tüketime uygun hale getirilmesi, tüketim davranışları ve gündelik hayat pratiklerinin yemeğin bir kültür olarak değerlendirilmesini sağladığını söyledi. Konar-göçer yaşam tarzı süren Yörüklerin yaşamının da kendine özgü bir mutfak ortaya çıkardığını belirten Başkan Uysal, yemekleri ve mutfak araçlarıyla bu kültürü çalıştayda tüm yönleriyle ele alacaklarını belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA