20 Eylül 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara23°C
  • Antalya29°C

YİVLİ MİNARE CAMİİ'NİN 800 ISITMA SİSTEMİ TURİSTLERİ BÜYÜLÜYOR

Antalya Kaleiçinde bulunan 8 asırlık Yivli Minare Camii'nin altındaki sıcaksu dolaşım sistemine bağlı 800 yıllık toprak borular yerli ve yabancı turistleri büyülüyor.

Yivli Minare Camii'nin 800 ısıtma sistemi turistleri büyülüyor

12 Haziran 2020 Cuma 11:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA- Antalya Kaleiçinde bulunan 8 asırlık Yivli Minare Camii'nin altındaki sıcak su dolaşım sistemine bağlı 800 yıllık toprak borular yerli ve yabancı turistleri büyülüyor. Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat tarafından 1219-1238 yılları arası yapılan Yivli Minare ve Camii, Selçuklu  mimarisinin en görkemli yapıtı olan  kaideleri planlı ve blok taştan gövdesi üst tuğlada yivli olarak Horasan harcıyla inşaa edilmiş olan minarede firuze ve mavi renkli çini ve taşlarla bezelidir.
yivli-minare-camii.jpgToplam 92 basamaklı 36.62 metre uzunluğuyla Anadolu'da 8 asırdır ayakta kalan nadir yapıtlardan biri. Minare ve camii 1995-2001 yılları arası restore edilerek turizme açıldı. İnanç ve kültür turizmi uzmanı Kokartlı turist rehberi Vedat Özçelik, Antalya'da şehir turuna çıkardıkları Alman, İngiliz, Rus, Hollanda ve Belçikalı entelektüel turistlerin 8 asır önce Yivli Minare Cami içinde kurulu bulunan ısıtma sistemine hayran kaldıklarını söyledi. Cami içindeki sıcak su devir daimle hem cami içi hemde yanında bulunan Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi (Atabey Armağan Medresesi) ısıtma sistemi karşılıyor.
Caminin ısıtma sistemi kışın sıcak su ile cami ve medresenin ısıtmasını sağlıyor. Yazında soğuk su devir daimiyle cami ve medresenin içini Antalya'nın nemli ve sıcak havasında serinletiyor. 800 yıllık kırmızı topraktan yapılan su boruları orijinalliğiyle gözleri kamaştırıyor. Sistem günümüz kalorifer sisteminin 8 asırlık prototipi. Turistler sistemi görünce kendinden geçiyor. Sistemle ilgili bilgi alıyorlar. Sistemi bol bol fotoğraflandırıyorlar. Şehir turları 10 Temmuz'da başlayacağız.'' diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA