23 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara2°C
  • Antalya12°C

YEŞİL YENİLİKLER, KRUVAZİYER ENDÜSTRİSİNİ NET SIFIRA GÖTÜRÜYOR

2028'e kadar, yolcu gemilerinin %80'inden fazlası, karada elektrik bulunan limanda "fiş takma" yeteneğine sahip olacağı bildirildi. Rotterdam, 2030’a kadar AB'nin belirlediği düzenleme ile gemilere karadan elektrik sağlama sistemine geçiyor.

Yeşil yenilikler, kruvaziyer endüstrisini net sıfıra götürüyor

23 Ağustos 2024 Cuma 09:00

ROTTERDAM - Sorumlu turizm yalnızca fiziksel ulaşım biçimiyle ilgili değildir. Alçakgönüllü ve meraklı olmakla ilgilidir. Bu gelişme insanlara saygı duymakla ilgilidir. Sürdürülebilirlikteki inovasyonda sürekli ilerlemeyi desteklemek için hepsi kritik öneme sahiptir. 2028'e kadar, yolcu gemilerinin %80'inden fazlası, karada elektrik bulunan limanda "fiş takma" yeteneğine sahip olacağı bildirildi. Geçtiğimiz hafta Cruise Port Rotterdam, yıl sonundan önce kruvaziyer gemilerine rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışan karasal elektrik tedarikinin sağlanacağını duyurdu.

Rotterdam, limanların 2030 yılına kadar gemilere karadan elektrik sağlama konusunda AB'nin belirlediği düzenleyici son tarihi karşılamak için altyapıyı kurduğu çok sayıda limandan sadece biri olarak görülüyor.

Kruvaziyer endüstrisi tarafından 20 yıldan uzun bir süre önce tanıtılan bu teknoloji, gemilerin motorlarını kapatıp karadaki bir güç kaynağına bağlanarak gemi içi hizmetleri sürdürmesini sağlayarak emisyonları önemli ölçüde azaltabilir.

kruvaziyer-020.jpgKARADAN FİŞ TAKMA
Bugün, tüm yolcu gemilerinin yaklaşık %50'si, şu anda altyapıya sahip olan küçük bir liman yüzdesinde fişe takmak için gereken teknolojiye sahiptir. 2028'e kadar, yolcu gemilerinin %80'inden fazlası, karada elektrik bulunan limanda "fiş takma" yeteneğine sahip olacaktır.

Bu, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma yönündeki kolektif çabanın bir parçası olarak kruvaziyer seyahatlerinin nasıl değiştiğine dair gözle görülür bir örnektir.

Bu kritik hedefe ulaşmak için yolcu gemileri de evrim geçiriyor; ancak bazıları sanabileceği gibi bu evrim boyut olarak değişmiyor.

Boyut konusu gündemde olduğundan, bugün sefer yapan kruvaziyer gemilerinin çoğunun (dünya filosunun yaklaşık %70'i) küçük ve orta büyüklükte gemiler (3.000 yolcu veya daha az) olduğunu ve bu oranın öngörülebilir gelecekte de aynı kalacağının tahmin edildiğini söyleyebilirim.

kruvaziyer-021.jpgKRUVAZIYER GEMILERINDE NE GIBI YENILIKLER VAR?

Bugünün ve geleceğin kruvaziyer gemileri arasındaki fark, gemilerin giderek daha fazla sayıda yeniden donatılması ve tarihteki kruvaziyer filosundaki en enerji tasarruflu ve çevre dostu gemiler haline gelmelerine yardımcı olan son teknolojilerle donatılarak denize indirilmesidir; büyüklükleri ne olursa olsun.

Seyir hatları, düşük ila sıfır sera gazı yakıtlarının kullanımına olanak verecek yeni gemilere ve motor teknolojilerine milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Yakıt hücrelerinin ve pillerin gemideki tesislere ne ölçüde güç sağlayabileceğini anlamak için testler yapılıyor.

YEŞIL METANOLLE ÇALIŞTIRILABILEN GEMILER

Kruvaziyer hattı şirketlerinin öncülük ettiği çok sayıda pilot proje ve deniz denemesi, gelişmiş biyoyakıtlar ve sentetik yakıtlar da dahil olmak üzere yeni yakıt türlerini test ediyor. Yeşil metanolle çalıştırılabilen gemiler suya indiriliyor.

Örneğin, Cenova Üniversitesi'ndeki sanayi kuruluşlarıyla ortak bir girişimde, emisyonları yakalamak ve enerji üretmek için yakıt hücreleri üzerinde çalışan araştırmacılar, endüstriyel üretim için farklı malzemeleri ve yapılandırmaları test ediyor.

Kruvaziyer hattı şirketlerinin öncülük ettiği çok sayıda pilot proje ve deniz denemesi, gelişmiş biyoyakıtlar ve sentetik yakıtlar da dahil olmak üzere yeni yakıt türlerini test ediyor. Yeşil metanolle çalıştırılabilen gemiler suya indiriliyor.

SIFIR NET EMISYONA GEÇIŞTE KRUVAZIYER ENDÜSTRISI NASIL YOL ALIYOR?

Kruvaziyer sektöründeki insanlar iyi komşular ve iyi misafirler olmak isterler. Bu çabalar, örneğin Avrupa'da faaliyet gösteren gemiler için, gemi başına ortalama %16 CO2 emisyonu azaltımı sağlıyor. Bu sonuçlar, halihazırda uygulanan birçok önlem sayesinde büyümemizin emisyonlardan ayrıldığını gösteriyor.

YEŞIL BIR GELECEĞE DOĞRU TAM HIZ

Sürdürülebilir deniz yakıtlarının bulunabilirliği ve ölçeklenebilirliği gerçekten bir zorluktur. Yolcu gemileri, tersaneler, limanlar, akademik kurumlar, yakıt tedarikçileri, motor üreticileri ve tüm tedarik zinciri bu zorluğun üstesinden gelmek için kolları sıvadı ve ilerleme kaydediyor.

Yolcu gemilerindeki yeniliklerin birçok faydası yerel topluluklara kadar uzanıyor. Sadece bir örnek vermek gerekirse, geçen yıl bir yolcu gemisi hattı gemide yaklaşık 7 milyon metreküp veya toplam tatlı su tüketiminin %89'unu üretti.

Bunu mümkün kılan teknolojiler ve uygulamalar, birçok yolcu gemisi işletmesinin ayrılmaz bir parçasıdır; bu da artık harici su kaynaklarına bağımlı olmalarına gerek olmadığı anlamına gelir.

Öz yeterlilik, sürdürülebilirlik sözlüğünde göz ardı edilen bir değerdir ve tatil köyleri ve diğer turizm biçimleri için yararlı bir model sunabilir. Bu tür ilerlemeler ve işbirlikleri, sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için gereken türden inovasyonu destekler.

"ŞEHRE SAYGI" PROGRAMI
Sürdürülebilir turizm uygulamalarının örnekleri birçok şehirde bulunmaktadır. Kruvaziyer endüstrisinin güçlü bir destekçisi olduğu Hırvatistan'ın Dubrovnik şehrinin "Şehre Saygı" programı, seyahat ederken sorumluluklarımızı bize hatırlatan önemli bir işlev görüyor.

Sorumlu turizm yalnızca fiziksel ulaşım biçimiyle ilgili değildir. Aynı zamanda bir zihniyettir.

Bu, alçakgönüllü ve meraklı olmakla ilgilidir. Farklı kültürleri öğrenmeye hazır olmakla ilgilidir ve ziyaret ettiğimiz memleketlerin insanlarına saygı duymakla ilgilidir - bunların hepsi sürdürülebilirlikteki inovasyonda sürekli ilerlemeyi desteklemek için kritik öneme sahip bulunuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA