20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

'YEŞİL' TURİZME 7 MİLYON LİRALIK DESTEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, çevreye duyarlı uygulamaları ile 'yeşil yıldız' almaya hak kazanan tesislere 7 milyon liralık enerji desteği sağlıyor

'Yeşil' turizme 7 milyon liralık destek

06 Ekim 2018 Cumartesi 17:00

ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanlığı, çevreye duyarlı uygulamaları ile 'yeşil yıldız' almaya hak kazanan tesislere 7 milyon liralık enerji desteği sağlıyor
Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi'ni (yeşil yıldız) uygulaması Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk kez 2008'de turistik konaklama tesislerinde çevreye duyarlı yapılaşma ve işletmecilik özelliklerinin teşviki amacıyla başlatıldı. Bakanlık, dünya genelinde de revaçta olan “ yeşil turizm ” ve buna uygun tesis anlayışını Türkiye'de de yaygınlaştırmayı hedefliyor. 

Bu yıl itibariyle Bakanlık'tan “yeşil yıldız” almaya hak kazanan, otellerin de içerisinde olduğu tesislerin sayısı 464'e ulaştı. Söz konusu tesislere eylül ayı itibariyle aktarılan toplam enerji desteği ise 7 milyon 103 bin 375 lira oldu. 

cevreye-duyarli-tesis.jpgTesislerin "yeşil" yıldız belgesine sahip olmaları gerekiyor 

Bakanlığın verilerine göre, Türkiye'de en çok "yeşil yıldız" belgesine sahip tesislerin bulunduğu illerin başında sırasıyla Antalya, İstanbul, Muğla, İzmir ve Ankara geliyor. Tesislerin "yeşil yıldız" belgesini alabilmesi için bir çevre politikası ve eylem planının bulunması ve uluslararası alanda kabul gören çevre yönetim sertifikalarına sahip olması gerekiyor. Su tüketiminden oda aydınlatmalarına ve yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalarına kadar uzanan geniş bir yelpazedeki durumları değerlendiriliyor. Belirlenen kıstaslardan yeterli düzeyde puanı almayı başaran tesisler "yeşil yıldız" belgesine sahip olabiliyor. 

Bakanlık, belgelendirilen turizm işletmelerine tüketilen elektrik giderlerinin tesisin bulunduğu ildeki mesken ve sanayi abonelerine uygulanan tarifelerden en düşüğü ile kendi abone grubuna uygulanan tarife arasındaki fark olarak belirlenen elektrik enerjisi desteğini sağlıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA