22 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara4°C
  • Antalya9°C

YERLİ VE TAZE CEVİZİ SEÇMEYE ÖZEN GÖSTERİN

CÜD) eş Başkanı Ömer “Tüketiciler, ceviz satın alırken menşeini bilmedikleri ürünleri tercih etmek yerine yerli ceviz almaya özen göstermeli.

Yerli ve taze cevizi seçmeye özen gösterin

20 Aralık 2022 Salı 08:00

İSTANBUL- Yerli cevizin daha sağlıklı ve kaliteli olduğu konusunda tüketicileri bilinçlendirmeyi hedefleyen Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) eş Başkanı Ömer Ergüder, tüketicilere yerli ceviz satın almaları konusunda çağrıda bulundu. Raflarda yer alan ve 2022 yılına ait olduğu belirtilen ithal ürünlerin, büyük bir oranının geçmiş yılların hasadı olduğu bilgisini de veren Ergüder, “Tüketiciler, ceviz satın alırken menşeini bilmedikleri ürünleri tercih etmek yerine yerli ceviz almaya özen göstermeli. Çünkü yerli ceviz, ithal ürünlere kıyasla hem daha sağlıklı hem daha kaliteli hem de daha lezzetli” diye konuştu.

ceviz-ureticileri-dernegi-002.jpg

Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), ‘Türkiye’nin Üretimi Ceviz: Cevizin Yerlisi, Cevizin En Lezzetlisi’ sloganıyla 2020 yılında tüketicilerle buluştu. Yola çıktıkları ilk günden itibaren yerli cevizin önemini, daha kaliteli ve daha lezzetli olduğunu anlatmayı hedefleyen CÜD Eş Başkanı Ömer Ergüder, ithal ceviz almamaları konusunda tüketicilere uyarılarda bulundu.

Yeni hasat edilmiş yerli cevizi tercih etmeleri konusunda tüketicilere çağrıda bulunan Ergüder, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, cevizde tazeliğin ve nemlilik oranının lezzeti belirleyen çok önemli bir etken olduğunun altını çizdi. Yerli üreticilerin, cevizi tarladan sofraya en kısa zamanda ulaştırdıklarını belirten Ergüder, “İthal edilen cevizlerin çok büyük bir kısmı ABD, Şili, Çin menşeli. Bu ürünler, üretildikleri yıl içinde satılamadıkları için ellerinde kalıyor ve en az 1-2 yıl kadar depolarda bekletiliyor. Bu nedenle de gıda kodeksine göre sahip olmaları gereken tazelikleri bulunmuyor. Aynı zamanda mineral ve yağ değerleri de oldukça azalıyor. Uzun süreli bekleme şartlarından etkilenmemeleri için de konteynerlerde kimyasal ilaçlarla muhafaza ediliyor. Bu nedenle de insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

ceviz-ureticileri-dernegi-003.jpg“2022 HASADI ÇOK VERİMLİ GEÇTİ”

Yerli cevizin daha sağlıklı, lezzetli ve taze olduğunu da belirten Ergüder, 2022 yılı hasadının oldukça verimli geçtiğini söyledi. Ergüder, “Ceviz Üreticileri Derneği olarak, geçtiğimiz ay itibarıyla 2022 hasadını tamamladık. Şu an piyasada yeni hasat edilmiş çok fazla yerli ceviz bulunuyor. Tüketicilerimizden, menşeini bilmedikleri cevizler yerine hem kendi sağlıkları hem de ekonomimize destek olmaları için, ülkemizde yetişen yerli ve lezzetli cevizleri satın almaya dikkat etmelerini rica ediyoruz” diye konuştu.

‘ÜRETİMDEN RAFA İYİ BİR TAKİP SİSTEMİ KURULMALI’

Şu an market raflarında ‘ithal’ olarak satılan cevizlerinin büyük bir çoğunluğunun 2022 yılında hasat edilen cevizler olmadığını öne süren Ergüder, “Özellikle market raflarında gördüğümüz 2022 tarihli ve ABD, Şili ya da Çin menşeli oldukları belirtilen cevizlerin büyük bir çoğunluğunun, bu yılın ürünü olmadığına inanıyoruz. Ekim ya da kasım aylarında hasat işlemi yapılan ürünlerin, ülkemize gelişi yaklaşık beş ay sürüyor. Tüketicilerin, ceviz satın alırken bu kriteri göz önünde bulundurmalarında büyük fayda var. Bu da ancak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üretimden rafa iyi bir takip sistemi kurularak, üretim yerinin ve tarihinin paketin üzerinde bulunmasını zorunlu kılınarak ve gerekli kontrollerin sürekliliğini sağlayarak yapılabilir. Bu çalışmanın hayata geçirilebilmesi için talebimizi de Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletmiş bulunmaktayız” dedi.

KALİTELİ CEVİZ NASIL ANLAŞILIR?

Geçmiş yılların ithal cevizleri yerine, yerli cevizlerin satın alınması gerektiğini söyleyen Ergüder, tüketicinin kaliteli cevizi nasıl anlayacağı konusunda bilgiler paylaştı:

Cevizin hem içi hem de dış kabuğu küflü değildir.

İç kısmının miktarı daha fazladır.

Ceviz, iç kabuğundan kolayca ayrılır.

Rengi daha açıktır ve kolayca dağılmaz.

Yüzeyi açık renklidir ve oldukça iridir.

Tüm bunların dışında rengi koyu olan, kolay dağılan ve iç kısmı yok denilecek kadar az olan cevizlerin tercih edilmemesi gerekiyor.

Ceviz Üreticileri Derneği Hakkında:

Ceviz Üreticileri Derneği, 2020 yılında Türkiye’deki yerli ceviz üretimini geliştirmek amacıyla, modern ziraat uygulamalarıyla ceviz üreticiliği yapan tarım işletmelerinin bir araya gelmesiyle kuruldu.

Toprak ve insan sağlığını ön planda tutarak, sürdürebilirlik kriterleri doğrultusunda ceviz yetiştiriciliği yapan dernek üyelerinin hedefi, ülkemizdeki cari açığa olumlu katkı sağlamak. Bu amaçla üniversiteler, bilim insanları ve sahada çalışan yerli-yabancı profesyonellerle üyelerinin etkileşimini arttırarak ülkemizde dekar başına verimi arttırıcı çalışmalar yapan Ceviz Üreticileri Derneği, bir yandan da kaliteli yerli ceviz algısını geliştirici faaliyetlerle tüketiciyi bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir. Öte yandan sektörün Türkiye’deki referans noktası olmayı hedefleyen Dernek, üyelerinin bilgiye ulaşmasını sağlamak için sektörel bilgi toplama faaliyetleri yürütmekte ve resmi üyesi olduğu Uluslararası Ceviz ve Kuru Meyve Konseyi (INC, International Nut and Dried Fruit Council) gibi yerli ve yabancı kuruluşlarla iş birliği yapmaktadır.

Anadolu’nun kadim ceviz kültüründen güç alarak doğayı koruyup ülkemizin ormanlaşmasına katkı sağlayan Ceviz Üreticileri Derneği, sadece cevizin değil Türk tarımının geleceğine de hizmet vermektedir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA