20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

YERLEŞİM ANTİK KENTTİN GÜN YÜZÜNE ÇIKMASINI ZORLAŞTIRIYOR

Side Kazı Başkanı Prof. Dr, Feriştah Alanyalı: Turizmin aktif şekilde yapıldığı ve içinde yerleşim ve insan yaşamı olduğu için Side Antik Kent'inin daha fazla gün yüzüne çıkmasını engellemiştir.

Yerleşim antik kenttin gün yüzüne çıkmasını zorlaştırıyor

20 Mart 2023 Pazartesi 12:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya -
 Side Kazı Başkanı Prof. Dr, Feriştah Alanyalı ,'' Turizmin aktif şekilde yapıldığı ve içinde yerleşim ve insan yaşamı olduğu için Side Antik Kent İn  daha fazla  gün yüzüne çıkmasını engellemiştir. Dünyada hem yılın 12 ayı turizmin yapıldığı hemde yerleşimin olduğu tek tarihi ören yeri:Side Antik Kent. Üniversitemiz Side'de kazı çalışmalarını 3-4 ay ile sınırlı tutulan bir dönemden yılın 12 ayına yaymıştır. Yinede Side Antik Kent İn tamamının  gün yüzüne çıkması daha 2-3 asır sürebilir.'' diye konuştu. 
Side'de 7 asır hiç bir yerleşimin olmadığı Side Antik Kentte Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'in  Side'de 160 yıl önce Selimiye köyünü kurarak Giritli Türkleri yerleştirince 700 yıl sonra yaşam başlar. İzmir Efes'te sonra Türkiye'de 1947 yılında ikinci kazı çalışması yapılan
side-antik-kent-010.jpgSide Antik Kentte ilk kazı çalışmasını ülkenin ilk arkeologlarından olan Ordinaryüs  Prof. Dr. Arif Müfid Mansel İle başlar. 76 yıldır aralıksız kazı çalışması yapılan tarihi ören yerinin arkeologlar bugüne kadar yüzde 20'sinin daha ancak çıkarabildiğin söylüyorlar.  Kazı yapan arkeologlar Side Antik Kent İn daha fazla gün yüzüne çıkmamasında en önemli üç etkenin olduğunu belirtiyor.

side-antik-kent-011.jpgBunlar Side Antik Kent içinde yerleşim ve insan yaşamını olması yanı sıra yarım asra yaklaşan aktif turizmin yapılması olduğu ile antik kentte bir üniversitenin kazı çalışmasına çok geç başlaması olduğu ifade ediliyor.
Arkeologlar 76 yıl içinde  bugüne Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel, Prof. Dr. Jale İnan, Dr. Ülkü İzmirligil, Prof. Dr. Mehmet Özhanlı , Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı ve eşi Prof. Dr. Feriştah Soykal Alanyalı  kazı çalışması yaparak başta Henistik, Roma ve Bizans dönemi eserlerini gün yüzüne çıkardığı belirtiliyor.
Side Antik Kentte çıkarılan tarihi eserler ise 1972 yılında kurulan Side Müzesinde sergileniyor. Arkeologlar hem insan yerleşimi yaşamı ve aktif şekilde yılın 365 günü turizm yapıldığı dünyada tek tarihi ören yerinin Side Antik Kent olduğunu söylüyor.

side-antik-kent-011.jpgSide Antik Kentte ise 17 yıldır Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı sürdürülüyor. Prof. Dr. Feriştah Alanyalı ve ekibine Avusturya Graz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü arkeologları kazı çalışmalarına katılıyor.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA