23 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara13°C
  • Antalya21°C

YERLEŞİK ALMANLAR ÇOCUKLARINA BİSİKLET SEVGİSİ AŞILIYORLAR

Avrupalı ebeveynler, ''Ağaç yaşken eğilir'' Türk ata sözünü çocuklarının küçük yaşta kitap okuma ve bisiklete binme alışkanlığı kazanmasını sözle değil;birlikte yaparak hayata geçiriyor.

Yerleşik Almanlar çocuklarına bisiklet sevgisi aşılıyorlar

16 Mayıs 2020 Cumartesi 10:25

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
SİDE/MANAVGAT/ANTALYA - Antalya'da yerleşik yaşayan Alman,İngiliz, Hollanda, İsveç, İsviçre, Belçika ve Avustusturyalıl anne ve babalar ailecek kitap okumada rol model oldukları gibi çocuklarına bisiklete binme ve binme ve kullanmada rol model oluyor.
yerlesik-almanlar-.jpgAvrupalı ebeveynler, ''Ağaç yaşken eğilir'' Türk ata sözünü çocuklarının küçük yaşta kitap okuma ve bisiklete binme alışkanlığı kazanmasını sözle değil;birlikte yaparak hayata geçiriyor.
yerlesik-almanlar--002.jpgAntalya Manavgat Side'de yerleşik yaşayan emekli Alman sosyolog ve siyaset bilimci Prof. Dr. Horst Böhmert Ottmann, Almanya'da anne ve babalar çocuklarını şunu yap bunu yapma demez, mesela küçük yaşta kitap, dergi ve gazete okuma alışkanlığı kazanmaları için her gün ailecek günlük bir saat kitap okuma programı yapıldığını belirten Ottmann, ''Avrupa toplumunun eğitim modelinde çocuğuna şunu yap bunu yap buyurgan bir söz yöntemi yoktur. Onun yerine başta kitap okuma olmak üzere ailecek yapma olduğu için çocuk üzerinde müthiş tesiri olur. Çocukta böylece okumada rol model olarak anne ve babasını seçer.'' dedi.

yerlesik-almanlar--001.jpgAlmanya'da bisiklet sporu ve bisiklet kullanımın 7'den 77'ye yaygın olduğunu belirten Ottman, anne ve babaların çocukları 5 yaşına gelince çocuklarına doğum günü hediyesi olarak bisiklet aldıklarını kaydetti. Alman Horst Böhmert Ottmann, şu bilgileri kaydetti:'' Avrupa'da yıllık 16 milyon bisiklet satışı oluyor. Almanya'da 6 milyon aktif bisiklet kullanıcısı var. Almanya'da bisiklet kullanımı ve sporu futbol sporu kadar yaygın bir spor. Bisiklet kullanımın temel düşüncesi, ''doğaya zararlı olan karbon kullanımını '' azaltmak. Almanya'da insanlar işyerine , öğrencilerde okullarına ve makam sahipleri kurumlarına araçla gidip gelmez;onun yerine her zaman bisikletle gider gelir. Almanya'da çocuklar 5 yaşına gelince anne ve babalarıyla birlikte bisiklet kullanmaya başlar. Kendimde 76 yaşındayım çocukluğumdan bu yana pedal çeviriyorum. ''

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA