19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

YANGINDA MS 2'NCİ YÜZYILDA KALMA SU KEMERLERİ KARARDI

Side Antik Kent, Manavgat(Melas) Irmağı kaynağından su taşımak için yapılan su yolu köprüleri de nasibini aldı. Yangında alevler içinde kalan  M.S 2'nci yüzyılda kalma su kemerleri karardı ve baz bölümleri zarar gördü.

Yangında MS 2'nci yüzyılda kalma su kemerleri karardı

14 Ağustos 2021 Cumartesi 09:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya - 
Antalya'nın Manavgat(ka 10 gün süren orman yangınında antik dönemde ünlü turizm bölgesi Side Antik Kent, Manavgat(Melas) Irmağı kaynağından su taşımak için yapılan su yolu köprüleri de nasibini aldı. Yangında alevler içinde kalan  M.S 2'nci yüzyılda kalma su kemerleri karardı ve baz bölümleri zarar gördü.
Antik dönemde M.S. 2 yüzyılda Melas'ın suyun kaynağından mühendislik şaheseri olan 35 kilometrelik su yolu yapılarak  Side Antik Kente getirilmesi sağlanıyordu. Yapılan 35 kilometrelik su yolu kanalı ile gelen su antik şehrin Agora Hamamı(Müze) yanında bulunan büyük bir sarnıca kadar açık kanallar yeraltı tünelleri  tünelleri ve tanoz örgülü kanallar yolu ile şehre su taksiminin yapıldığı belirtiliyor.

su-kemerleri-.jpgManavgat Bucakşeyhler Mahallesi Muhtarı Sali Özer, antik kentte suyu gözünden Side Antik Kente'ine taşıyan engebeli arazilerde suyun rahat bir akışını sağlayan 25 adet su kemerinin bulunduğunu söyledi. Salih Özer şunları anlattı: ''Oymapınarda o dönemde engebeli olan bir arazide 340 metrelik alanda 25 adet su kemeri bulunuyor. Bu su kemerlerinin en büyüğü Kırkgöz Su Köprüsü Kemer'de köyümüz Bucakşeyhlerde bulunuyor. Antik dönemin şaheseri olan bu köprüler nice depremler görmesine karşı 18 asırdır ayakta duruyor. Son 10 gün süren Manavgat Orman yangınında su kemerlerini ayak bölgeleri etkilendi. Köprünün yanında bulunan tüm ağaçlar yanması ile yeşillikler arasında yer alan  antik dönemin muhteşem görüntüsü  siyaha büründü.'' 
su-kemerleri--001.jpg
su-kemerleri--002.jpg
su-kemerleri--003.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA