17 Ekim 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara12°C
  • Antalya22°C

YANGINDA ÇAMLAR YANINCA LYRBE ANTİK KENTİ SİYAHA BÜRÜNDÜ

Bucakşeyhler Mahallesi sınırları içinde bulunan Lyrbe (Seleukeia)'de 10 gün süren yangınından olumsuz etkilendi

Yangında çamlar yanınca Lyrbe Antik Kenti siyaha büründü

13 Ağustos 2021 Cuma 22:30

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
 Antalya'nın Manavgat ilçesine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Bucakşeyhler Mahallesi sınırları içinde bulunan Lyrbe(Seleukeia)'de 10 gün süren yangınından olumsuz etkilendi. LYRBE (Seleukeia)antik kent Torosların eteğinde ormanlar içinde kurulan tarihi antik kent Helenistik çağda (MÖ. 3.yy’da) kurulan Seleukeia ise bir liman şehri ve Side’nin batısında kıyıda yer almaktaydı. Lyrbe’de ise ele geçen en eski buluntular daha önceye, Klasik Çağa aittir. Lyrbe’de bulunan Side dilinde yazıtlar, bu yerleşimin antik çağda Side kentiyle aynı halk tarafından iskan edildiğine işaret edildiğini ifade etti.

lyrbe-antik-kenti,-005.jpgManavgat Bucakşeyhler Mahallesi Muhtarı Salih Özer, köylerinin 2007 yılın da da yangına maruz kaldığını söyledi. 14 yıl önce köyleri ve ormanlık alanların yandığını ve yanan alanların ağaçlandırılmasında dikilen fidanların daha tam yetişmeden Cumhuriyet tarihinin ormanlık alanlardan yerleşim alanlara sıçrayan yangınla ikinci defa yıkıldıklarını söyledi.

lyrbe-antik-kenti.jpgMuhtar Salih Özer,'' Köyümüz sınırları içinde bulunan Lyrbe Antik Kent, Antalya'da Termessos Antik Kent sonra ikinci ormanlık alan içinde yer alan tarihi ören yeri. Köyümüzde bulunan tarihi ören yerinin çoğu tarihi ve kültürel varlıkları ayakta bulunuyor. Köyümüze kültür, eko ,tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turu kapsamında antik kente gelen turistler ormanlar içinde kalan Lyrbe hayran kalıyorlar. Maalesef 10 gün son yangınla .tarihi ören yeri içinde bulunan çam ağaçlarının yüzde 80'i yanmış bulunmakta. Bölgede 50-60 yıllık çam ağaçlarımız yandı. Çok şükür yangın tarihi ören yeri agora içine sıçramadı. Antik kenti'nde tarihi Kilise, Hamam, mezarlıklar ve tapınakların içinde bulunan çam ağaçlarının çoğu yandı. Çamların yanması ile tarihin ören yerinin yemyeşil olan görüntüsü karaya büründü'' dedi.

lyrbe-antik-kenti-001.jpgManavgat'ın Bucakşeyhler Mahallesi'nde çiftliği bulunan Tuğba Özay, Poyraz ismini verdiği çiftliğinin 2007 yılında çıkan orman yangınında da bazı alanlarının yandığını söyledi. Çamlar arasında yer alan Bucakşeyhler İn doğal güzelliğinin orman yangını sonrası her tarafın yanması ile tonunun yeşilden siyaha büründüğünü belirten Tuğba Özay, '' Çiftliğimizde anne, babam ve kendi ellerimle diktiğim zeytin ağaçlarım, incir(yemiş) ağaçlarım, limon, portakal ağaçlarımız yandı. Köyümüz içinde bulunan Toroslarda orman içinde insanlık kültür mirası olan Lyrbe antik kentte nasibini aldı. Antik kentin alanındaki çam ağaçlarının yandığını görünce gözyaşlarımı tutamadım ağladım. Yanan sadece ormanlarımız değil; ormanlar içinde yaşayan binlerce canlı yandı. '' ifadesinde bulundu.
lyrbe-antik-kenti-002.jpg

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA