27 Aralık 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara3°C
  • Antalya8°C

YAMALAK SARISI DESTEK BEKLİYOR

Adını yetiştiği topraklardan alan Ege’nin incisi Yamalak zeytininin geleneksel hasat işlemleri tamamlandı. Üreticiler, zeytinin dünyaya tanıtılması için destek bekliyor.r.

Yamalak Sarısı destek bekliyor

20 Ekim 2020 Salı 12:00

ISTANBUL - Adını yetiştiği topraklardan alan Yamalak zeytininin geleneksel hasat işlemlerinde sona gelindi. Kuzey yarım kürede en erken gelişen ve ismini Aydın’nın Kuyucak İlçesi Yamalak Mahallesi’nden alan Yamalak Sarısı zeytininin 15 Eylül’de başlayan hasadı 15 Ekim itibarıyla sona erdi. Yamalak halkı ise en iyi yeşil salamuralık zeytinlerden olan Yamalak Sarısı’nın hak ettiği değeri görmesi için yaptığı çağrılarla gündeme geldi.

yamalak-sarisi-zeytin.jpgYamalak zeytininin duyurulması için yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyleyen Yamalak Mahalle Muhtarı Mustafa Kemal Çetinel, ”Kuzey yarım kürede ilk hasat yapılan zeytinimiz Türkiye’nin en iyi zeytinlerinden birisidir. Yamalak Sarısı olarak tescillenmiş bir marka olduğu halde bu güne kadar yeterince tanınmadığı için hak ettiği değeri henüz bulamadığını düşünüyoruz. Ancak, yeşil sofralık zeytin olarak mükemmel olan zeytinimiz, yağ kalitesi açısından da çok yüksektir. Bu sebeple Yamalak Zeytin ürünlerini tüketicilere ısrarla tavsiye ediyoruz.” dedi.

yamalak-sarisi-zeytin-001.jpg“Zeytin işletmecilerini kasabamıza bekliyoruz”

Yamalaklı üreticilerden Fikret Onursal da zeytinlerinin İzmir-Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından Yamalak Sarısı markasıyla tescillendiğini belirterek, “Yamalak Sarısı çizilerek, kırılarak sofrada kullanılabilir. Aynı zamanda yağı da çıkarılabiliyor. Tadının çok güzel olmasına rağmen zeytinimiz, bu güne kadar yeterince tanıtılamadığından gereken değeri görmedi. Dünyanın en değerli zeytini olan Yamalak zeytininin bütün sofralarda yer almasını sağlayabilmek ve marka değerini daha da artırabilmek için önümüzdeki dönemlerde zeytin işletmecilerini kasabamıza bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

yamalak-sarisi-zeytin-002.jpg“Hasadına başlarken yemin ediliyor”

Yamalak’ta görev yapan Cami İmam Hatibi Yunus Yıldız ise bölgeye ilk geldiği zamanlarda önce incir hasadının yapımına şahit olduğunu peşinden de zeytin hasadının başladığını söyleyerek, “Hasat başlarken çiftçilerin incire ve zeytine yemin ederek başlaması dikkatimi çekti. Kuran-ı Kerim’deki Tin Suresi’ni hatırlatan bu eylem beni sureyi her okuduğumda duygulandırıyor. Buraya gelmeden önce aldığımız zeytinin ne olduğunu bilmiyorduk. Yamalak Sarısı zeytinini tanıdıktan sonra daha bilinçli bir şekilde zeytincilere gidiyorum. Artık sadece Yamalak Sarısı zeytinini tercih ediyorum.” dedi.

Hem sofralık hem yağlık zeytin

Aydın’nın Kuyucak İlçesi Yamalak Mahallesi başta olmak üzere Kuyucak merkez ile Pamukören, Horsunlu, Kurtuluş Mahalleleri ve Buharkent ilçesinde de yetişen Yamalak Sarısı namlı sofralık zeytin, aynı zamanda zeytinyağı için de yetiştiriliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA