22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara12°C
  • Antalya14°C

YALÇINDAĞ, NATEK'E ORTAK OLUYOR

Rus arama motoru Yandex’in Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenerek internet dünyasına adım atan Mehmet Ali Yalçındağ, şimdi de gözünü siber güvenliğe dikti.

Yalçındağ, Natek'e ortak oluyor

28 Ağustos 2016 Pazar 12:00

İSTANBUL - Son dönemde sanal alemin en fazla tartışılan konusu siber güvenliğe iş dünyasından ünlü bir isim daha katıldı. Rusya’nın Google’ı olarak bilinen, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin en büyük arama motoru Yandex’in Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, siber güvenlik işine giriyor. 

Mehmet Ali Yalçındağ, ad ve soyadının kısaltmasından esinlenerek isimlendirdiği yatırım fonu May Investment aracılığıyla Türkiye’nin en önemli teknoloji şirketlerinden Natek’e ortak olmak için masaya oturdu. Anlaşma sağlanırsa Yalçındağ’ın Hollanda’da kurulu fonu May Investment B.V, Türkiye’deki en önemli yatırımını da yapacak.

Necati Ertuğrul ve Timuçin Erpolat adlı iki ODTÜ mezunu elektronik mühendisinin 2005’te kurduğu Ankara merkezli Natek Bilişim’in geçtiğimiz yıl cirosu 35 milyon lirayı aştı. 14 milyon lira kâr elde eden şirket, bu tutarın 12 milyon lirasını ise Ar-Ge yatırımlarına harcadı.

Almanya’da Ar-Ge merkezi var

Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Almanya’nın Münih kentinde de bir Ar-Ge merkezine sahip şirkette şu anda 150’den fazla yazılımcı istihdam ediliyor. 300 binden fazla lisans satışı yapan Natek’in müşterileri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri dahil birçok kamu ve özel kuruluş bulunuyor. Şirket özellikle bankalar dahil finans kuruluşlarına çözümler sunuyor. 2012, 2013 ve 2014 yıllarında Deloitte Fast 50 listesinde yer yer firma, 2014’te de Deloitte Teknoloji Özel Ödülü’nü aldı. Şirket, veri sızıntısı önleme, antivirüs ve ağ erişimi kontrolü gibi güvenliğe dayalı alanlarda hizmet veriyor.

Siber güvenlik pazarının büyüklüğü 300 milyon dolar

Türkiye’de siber güvenlik pazarı, dünyanın aksine çift haneli rakamlarla büyüme gösteriyor. Siber suçların açtığı tahribat ise büyümenin de üzerinde. Economic Impact of Cyber Crime’in 2015 çalışmasında dünya genelinde siber suçlar yılda 388 milyar dolarlık bir küresel zarar oluşturuyor. Bu tutarın 114 milyar doları doğrudan, geri kalan kısmı ise dolaylı maliyet olarak ifade ediliyor. ODTÜ Mezunları Derneği, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Komisyonu’nun verilerine göre ise Türkiye’deki siber güvenlik pazarının büyüklüğü 300 milyon dolara yakın. Pazarın yüzde 90’ını aşan, kimilerine göre yüzde 76’sına denk gelen kısmını yabancı şirketler üstleniyor. Yabancılar içinde ise aslan payı yüzde 55 ile İsrail, yüzde 35 ile ABD’li şirketlere ait bulunuyor. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA