23 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara16°C
  • Antalya20°C

YABANCI SERMAYE SEÇİME KİLİTLENDİ

YASED Başkan Vekili Nas, yabancının seçimi beklediğini, YASED Genel Sekreteri Özyiğit, 10 milyar dolarlık yatırımın enerji ağırlıklı olacağına söyledi.

Yabancı sermaye seçime kilitlendi

06 Nisan 2011 Çarşamba 14:00

İSTANBUL- 2010 yılında Türkiye’ye giren 8.9 milyar dolarlık yabancı sermayenin 2011’de 10 milyar doları bulması bekleniyor. YASED Başkan Vekili Ahmet Nas, yabancının önünü görmek için seçimi belirtirken, YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit, 10 milyar dolarlık yatırımın enerji ağırlıklı olacağına işaret etti.
Bu yıl Türkiye’ye 9-10 milyar dolar arasında doğrudan yabancı sermaye girişi olacağını açıklayan Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Özlem Özyiğit, yatırımların yine enerji ağırlıklı olacağına işaret etti. Yatırımcının önündeki engelleri açıklayan YASED Başkan Vekili Ahmet Nas ise seçim sürecine dikkat çekerek, “Yabancı yatırımcı önüne bakacağı bir yıl olsun diye seçim konjonktürünü de bekliyor olabilir” mesajını verdi.

Enerji yatırımı önde

YASED’in altı ayda bir Türkiye’de doğrudan yabancı yatırım yapan şirketlerle görüşerek yaptığı Barometre araştırmasının sonuçlarını açıklayan Özlem Özyiğit, şu değerlendirmeyi yaptı: “2010’da Türkiye’ye 8.9 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi oldu. Bu yıl en az 2010 kadar bir giriş bekliyoruz. Araştırma sonuçlarına göre 2011 yılında da en çok yatırımın enerji sektöründe olacağı tahmin ediliyor. Son dönemin oldukça sıcak sektörü. Çok büyük yatırımlar devam edecek.”

Yeni yatırımcılar arttı

Özyiğit, yatırımcıların yüzde 45’inin önümüzdeki dönemde yeni yatırım yapmayı planladığını, bu oranın geçtiğimiz yıl yüzde 37 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Siyasi istikrar ve ekonomik konular kısa süreli beklentiler. Ancak şirketler, yatırım konusunda uzun vadeli düşünüyorlar. Hükümetin önümüzdeki dönemde öncelik vermesi gereken konular arasında ise işsizlik, yapısal reformlar, sürdürülebilir büyüme, cari işlemler dengesi, sosyal politikalar, enflasyon ve faiz politikası, doğrudan yabancı yatırımların artması ve AB müzakere süreci bulunuyor.”

Hukuk en büyük engel

Türkiye’de uluslararası doğrudan yatırımların önündeki engeller listesini açıklayan YASED Başkan Vekili Ahmet Nas, şöyle konuştu: “Yasal çerçeve ve yasaların uygulanması ilk sırada bulunuyor. Bunu kayıtdışı ekonomi ile vergi ve teşvik politikalarının takip ediyor. Siyasi istikrarsızlık listenin daha aşağısında kalıyor. Seçim konjonktürünü de bekliyor olabilirler önlerine bakacakları bir yıl olsun diye. Ortadoğu’da, bölgedeki olayların ufak da olsa stratejik kararlara etkisi olmuş olabilir. Eğer Türkiye, normal reform adımlarına biraz hızlandırarak devam edecek olursa, kayıtdışında, gelir vergisinde, fikri haklarda, bu gibi konularda ilerlemeler yaparsa, Ortadoğu’daki olaylar yatışırsa, seçim sonrasında muhtemelen bir hızlanma bekleyebiliriz diye düşünüyorum.”

Başımıza ne gelir sorusu

DOĞRUDAN yabancı yatırımcıların daha uzun vadeli düşündüğüne vurgulayan YASED Başkan Vekili Ahmet Nas, şunları söyledi: “Dolayısıyla verdikleri kararlarda yapısal faktörler çok öne geçiyor. Kısa vadeli konjonktürel şeylerden çok yapısal sorunlar öne geçiyor. Eğer  bütün yaptığınız reformlara rağmen bazı konularda ‘Türkiye’de ne olacağı belli olmaz’ intibasını tam silememişseniz, bu nokta, kritik  bir nokta.

Enflasyon ve faizde artış bekliyor

BAROMETRE araştırması sonuçlarına göre, Türkiye’de büyümenin önümüzdeki dönem sabit kalacağını düşünenlerin yüzdesi bir önceki ankete göre artış gösterdi, ancak büyümede hızlanma bekleyenlerin oranında azalma oldu. Gayrisafi milli hasıla artışı konusunda, uluslararası yatırımcıların bir önceki ankette 2011 yılı için öngördükleri yüzde 4,75 oranı, bu ankette yine 2011 yılı için yüzde 5,23 artış olarak belirtildi. Yabancı yatırımcılar 2011’de enflasyon ve faiz oranlarında da artış beklerken, 2011 kur tahminleri ise dolar için 1.60 TL, Euro için 2.17 TL.

Merkez’in tedbirleri ikinci rauntta talebi azaltacak

YASED Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Yardım ise Merkez Bankası’nın aldığı parasal kararların, cari açık ve satın almalar üzerinde yarattığı etkiye yönelik şunu söyledi: “Cari açığın yumuşak karın olduğunu herkes biliyor. Bu konuda herkes hem fikir. Merkez Bankası’nın aldığı parasal kararlar, ilk rauntta kredi talebini azaltmadı, fakat ikinci raunt bu talebin yavaşlayarak, cari açığın bir miktar kapanmasına yardımcı olacağını tahmin ediyorum. Önümüzdeki 3 ile 6 ayda kredi yavaşlamasını gözlemleyeceğimizi tahmin ediyorum. Yakın zamanda bir satın alma-birleşme ve konsolidasyon öngörmüyorum. Orta vadede olabilir.”

‘Siyasi istikrar kötüye gider’ diyenler arttı

ÖZLEM Özyiğit, Türkiye’deki uluslararası yatırımların önündeki temel engellere ilişkin yabancı yatırımcıların verdiği yanıtları ise şöyle açıkladı: “Geçtiğimiz 6 ay içinde ekonomik istikrarın daha kötüye gideceğini belirtenlerin oranı yüzde 7 iken, önümüzdeki altı ay için bu oran yüzde 28 oldu. Finansal ortamın daha kötüye gideceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 11’den, yüzde 21’e çıktı. Geçtiğimiz altı ayda siyasi istikrarın daha kötü olacağını düşünenler yüzde 15 olurken, önümüzdeki 6 ay için bu oran yüzde 33’e yükseldi. Siyasi istikrarın aynı kalacağını düşünenlerin oranı geçen 6 ayda yüzde 77 olurken, önümüzdeki 6 ay için yüzde 57’ye geriledi. Kayıtdışı ekonomi ve fikri mülkiyet haklarında iyileşme bekleyenlerin oranı arttı.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA