19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

WLC2023: KADIN FUTBOLUNDA DÜNYANIN 20 YIL GERİSİNDEYİZ

WLC2023'te konuşmacılar: Türkiye’nin büyük futbol takımlarının kadın futbol takımı kurmalarının kadın futbolunun gelişmesine büyük fayda getirdiğini söylediler.

WLC2023: Kadın futbolunda dünyanın 20 yıl gerisindeyiz

10 Ocak 2023 Salı 21:00

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
ANTALYA
– Antalya Nirvana Cosmopolitan Convention Center’da düzenlenen Winter League Convention 2023’te “‘Kadın futbolunda eşit miyiz?” başlıklı panelde konuşmacılar, Türkiye’nin kadın futbolunda dünya ile eşit olmadığı ve dünyanın 20 yıl gerisinde olduğunu belirttiler. Konuşmacılar, Türkiye’nin büyük futbol takımlarının kadın futbol takımı kurmalarının kadın futbolunun gelişmesine büyük fayda getireceğini söylediler.

kadin-futbolu.jpg

Türkiye’de kadın futbolunu çalışan kadınların ‘gönülden’ yaptıklarını belirten konuşmacılar “Gündüz işinde 9 saat çalışan kadın, işten çıkıp toplu taşıma aracıyla antrenmana geliyor. Bu kadar yorulan bir kadının futboldaki başarısı kısıtlıdır. Kadın işinden çıkıp kendi aracıyla antrenmana geldiği zaman ancak başarılı olabilir. Bu da kadın futbolcunun ekonomik altyapısını düzeltmekle mümkün olabilir” şeklinde konuştular.

kadin-futbolu-001.jpg
kadin-futbolu,-didem-karagenc,.JPG

KADIN FUTBOL TAKIMLARI ANTRENÖRLERİ KATILDI
‘WinterLeague Convention Hosted by Antalyaspor’ (WL Convention) ‘Kadın futbolunda eşit miyiz?’ konulu panelin moderatörlüğünü Beşiktaşlı Milli futbolcu Didem Karagenç yaptı. Panele konuşmacı olarak Beşiktaş Kadın Futbol takımı Baş Antrenörü Suat Okyar, Galatasaray Kadın futbol takımı oyuncusu Berna Yeniçeri, Fatih Karagümrük Head Coach’ı Hatice Bahar Özgüvenç ile 2022 Katar Dünya Kupası Tıbbi Müdürü Dr. Liesel Geertsema katıldı.

kadin-futbolu,-didem-karagenc,-002.jpg

KADIN FUTBOLU ÖN YARGILARI KIRIYOR

WLC 2023’de yapılan ‘Kadın futbolunda eşit miyiz?” panelinde artık futbolun spor branşı olmanın çok ötesinde çok büyük bir ekonomiye sahip olan dev bir endüstri haline geldiği belirtildi.
Beşiktaşlı Milli futbolcu Didem Karagenç futbolun toplum üzerinde inanılmaz güçlü bir etkisi bulunduğunu belirterek, Türkiye’de ki kadın futbolu hakkında şunları anlattı:
“Kadın futbolu giderek büyüyen futbol endüstrisi içinde daha az destek bulan, daha az önemsenen haldeydi. Ancak şimdi büyük futbol takımlarının ilgilenmesiyle önem verilmeye başlandı. Kadın futbolu önümüzdeki yıllarda kadınlarında tıpkı erkekler gibi bu işi yapabileceğine inanan ve firmaların desteğiyle daha çok gelişecektir. Kadın futbolu toplumsal cinsiyet eşitliğinde ön yargıları kırmak için bulunmaz bir imkandır. Kadın futbolu dünyada özellikle zor koşulların olduğu ülkelerde kadınların sosyal hayata katılması için çok önemli bir araç ve çok fazla sayıda kadına eğitim, burs, meslek imkânı sunuyor.
Bazı kız çocuklarının dışarı çıkıp futbol oynaması bile imkansızdı. Artık futbol uğruna şehir değiştiriyor ve ülkeleri gezebiliyorlar. Kadın futbolunun bu anlamda bir devrim yaratabileceğine ve gelecek nesiller için çok olumlu yollar açabileceğine inanıyorum.”

besiktas-kadin-futbol,-suat-okyar.jpg

HAYALLERİN PEŞİNDE KOŞMALIYIZ

Beşiktaş Kadın Futbol takımı Baş Antrenörü Suat Okyar, kadın futbolunun hayallerin peşinde koşulması sonucu gelişmeye başladığını belirterek şöyle konuştu: “Bizler her şeyimizle kadın futbolunun içinde olmak istiyoruz. Kendi sporculuğumda olsun, Milli takım kariyerimde olsun, kadın ve erkeklerle birçok başarı kazandık. Başarı için aynı duyguda olmalıyız. Aynı çalışmaları yapmalıyız. Hayallerin peşinde koşmak gerekiyor. Bugün geldiğimiz noktada sponsorların katılımı, ligin gelişmesi ve kıymeti büyük takımların katılımı ile program çok daha iyi bir seviyeye geldi. Biz de bunun paralelinde hakkını vermemiz gerekir. Sporcularımızın kendilerine olan güvenleri, futbolu düşünmeleri, modern futbolu izleyip takip etmeleri sahada uygulamaları tutku ile bağlanmaları benim için çok önemli. Ben bunun farkındalığının oluştuğunu görüyorum.”

fatih-karagumruk,-hatice-bahar-ozguvenc,.jpg

ÜLKEMİZİN 20 YIL GERİDE OLDUĞUNU GÖRDÜM
Kadın futbolunun en üst liglerinde 22 yıl lisanslı futbol oynadığını söyleyen Fatih Karagümrük Head Coach Hatice Bahar Özgüvenç, erkek takımı olan kulüplere kadın futbol takımı kurma mecburiyeti getirmenin kadın futbolunun önünü açacağını söyledi. Ayrıca Türkiye'de kadın futbolu ile erkek futbolu arasındaki fırsat eşitsizliklerini dile getirdi ve eşitsizlik hâlini kadın futboluna sunulan imkânlar ve ücretlerin azlığı şeklinde açıkladı ve şunları anlattı:

fatih-karagumruk,-hatice-bahar-ozguvenc,-001.jpg

“1,5 yıl da Almanya'da futbol oynadım. Almanya’ya 2001 yılında gittiğimde maalesef ülkemizin kadın futbolunda 20 yıl geride olduğunu gördüm. Çünkü Bundesliga'da erkek takımı olanlara kadın futbol takımı mecburi hale getirildi. Biz ise 2023'deyiz daha yeni geliyor. Gerçek olan, kadın futbolunda 20 yıl gerideyiz. Ben de oyuncularım gibi sahadan geldim. Benim diğer hocalara göre bir artım var. Kadın futbolcularla aynı ortamı soluyorum. Onların içinden geldiğim için sorunlarına biraz daha yakınım.

fatih-karagumruk,-hatice-bahar-ozguvenc,-002.jpg

ŞARTLAR EŞİT DEĞİL
Kadın futbolunun tamamen başarıya endeksli olabilmesinin tek nedeni çalışmadır. Ancak yüzde 40'ı da duygusallıktır. İnsan fizyolojisi ve psikolojisi kadında çok farklıdır. Bunu anlamak bayağı zor. Ben bile içlerinden geldiğim halde bunu idare etmekte zorlanıyorum. Şartların eşit olduğundan konuştuk lakin şartlar hiç bir şekilde eşit değil. Benim sporcularım başka işlerde çalışıyor ve dokuz saat ayakta kalıyorlar. İstanbul gibi şartlarda antrenmana gelmek için 1,5 saat toplu taşıma araçlarını kullanıyorlar. On saatlik eforun üzerine antrenmana çıkıyorlar. Antrenmanda yüzde yüz bir efor, performans aldığımızı düşünmüyorum. Alsaydık çok daha farklı yerlerde olurduk. Bizim başarımız Milli takımın başarısına etki edecektir. Milli takıma ne kadar hazır oyuncu yollarsak, onlarda o kadar başarılı olacaktır. Bir gün şartlar eşitlendiğinde antrenmanlara kendi arabalarıyla gelip evlerine döndüklerinde, istediklerini yiyebildiklerinde başarılı olabilirler. Beslenme de protein ve karbonhidrattan bahsediyorum. Kadın futbolundaki çoğu oyuncunun B12'si ve demir seviyesi istenilen düzeyde değildir. Bilim denilen bir gerçek var. Bir yerde başarı isteniyorsa önce sağlıklı ortamın oluşturulması gerekiyor. Bu eşitliği sağlarsak bir gün Milli takımımız da farklı yerlerde olacaktır.”

galatasaray,-berna-yeniceri.jpg

KADIN FUTBOLCU VE EKONOMİK ZORLUKLAR

Futbol konusunda eşit olunduğunu ancak dışarıya döndüğünde eşit olunmadığının ortaya çıktığını belirten Galatasaray Kadın futbol takımı oyuncusu Berna Yeniçeri şunları anlattı: “Futbol oynarken aynı zamanda Afyonkarahisar'da öğretmenlik yapıyorum. Maçtan çıktıktan sonra mesleğimi devam ettirmek için yaklaşık 8-9 saatlik bir yolculuktan sonra evime dönebiliyorum. Her şeyden önce bu konuda eşit değiliz. Çünkü öğretmenlik yapmamızın nedeni hem çocukları sevmek ama aynı zamanda hayatımızı devam ettirmemiz gerekiyor. Futbolu sadece belirli bir yaşa kadar oynayabiliyoruz. Ondan sonra hepimizin hedefleri var. Antrenör olabiliriz, yönetici olabiliriz. Ama kariyerimizi sonlandırdıktan sonra hayatımızı devam ettirebilmemiz gerekiyor. O nedenle eşit değiliz diyorum.”

dr.-liesel-geertsema,.jpg

FİZYOLOJİK VE GENETİK OLARAK ÇOK FARK VAR
Kadın futbolu ile erkek futboluna bakıldığında eşitsizliğin bir çok alanda göze çarptığını belirten 2022 Katar Dünya Kupası Tıbbi Müdürü Dr. Liesel Geertsema, “Her şeyden önce kadın futbolcuların erkek futbolculardan çok daha az para kazandığını görüyoruz. Ancak son yıllarda taraftar ve izlenme açısından kadın futbolu çok büyük bir yükseliştedir. Kadın futbolunda ciddi bir pazarlama imkanları bulunuyor. 2019 (The Football Association Challenge Cup) FA Cup finalini 49 bin taraftar izlerken, Kadınlar Dünya Kupasında bu sayı 57 bin 800'e kadar çıktı” dedi
dr.-liesel-geertsema,-001.jpg

Dr. Liesel Geertsema, barkovizyon eşliğinde yaptığı sunumda Güney Amerika'da taraftar sayısında yüzde 520'lik bir artış bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Her şeyden önce kadın ve erkek aynı değildir. Fizyolojik olarak incelendiğinde genlerden enzimlere kadar bir çok noktada kadınla erkeklerin farklı olduğunu görebiliriz. Bu da kas ve iskelet dokusunda farklılıkları beraberinde getiriyor. Beyinlerimiz de farklı. Reaksiyonlar, tepkiler farklı olabiliyor. Kadınlara yönelik özel çalışmalar ve araştırmalar yapılması gerekiyor. Dünya üzerinde en uzun yaşamış 100 insandan 94'ü kadın. Sakatlanmalara yönelik tedavi şekilleri geliştirilmeli. Erkeklere yönelik bu tarz çalışmalar yapılıyor. Ancak kadın futbolu için yoktur” dedi.

dr.-liesel-geertsema,-002.jpgdr.-liesel-geertsema,-003.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA