20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

WLC2023: KADIN FUTBOLU “GÖRÜNÜR” OLUNCA GELİŞİR

WLC2023'te Kadın futbolunun dünyada gelecek 10 yılın en büyük futbol trendi haline geleceği belirtilerek, Türkiye’de yeterince tanıtım ve maç yayınlarının yapılmadığı, altyapının hazır olmadığı anlatıldı.

WLC2023: Kadın futbolu “görünür” olunca gelişir

11 Ocak 2023 Çarşamba 10:00

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
ANTALYA-
Antalya’da düzenlenen Winter League - WLC2023’de ‘Kadın futbolu konulu toplantıda en büyük sorunun “Kadın futbolunun görünür olması” gerektiği belirtildi. Maçların büyük sahalarda oynanması, televizyon veya dijital mecralarda yayınlanması ile gelir temin eder hale gelebileceği, bu sayede seyircinin ve yatırımcıların ilgisini çekeceği belirtildi. Antalya Nirvana Cosmopolitan Convention Center'de düzenlene panelde kadın futbolunun dünyada yükselen bir trend olduğu ve gelecek 10 yılın en büyük futbol trendi haline geleceği belirtilerek, Türkiye’de yeterince tanıtım yapılmadığından beklenen seviyeye getirilmediği belirtilerek, altyapının hazır olmadığı anlatıldı.

kadin-futbolu-007.jpgkadin-futbolu-008.jpg

KADIN FUTBOLU İÇİN GELİR MODELİ LAZIM
Kadın futbolunun Türkiye’de ekonomik tarafına bakıldığında “sektörü ikna edip, gelir modeli yaratılması gerektiği” anlatıldı. Büyük kulüpler ve sponsorların kadın futbol takımlarının olduğu hatırlatılarak gelir model yaratmak için
yatırım gerektiği belirtildi. Futbolda kadın futboluna yüzde 2 bütçe ayrıldığı belirtilerek “Erkek futboluna yüzde 99 ayrılıyor. Bunu 99’den 96’ye indirseniz eksiklik farkedilmez. Ama bu yüzde 3’lük miktarı kadın futboluna ayırsanız ve bütçesini artırsanız çok fark yaratır ve çok şey değişir. Kadın futbolu için bütçe ayrılmalı, imkanlar artırılmalıdır. Öncelikli olarak kadın futbol maçlarının büyük statlarda oynatılması ve seyirci ile bütürleşmesi sağlanmalıdır” denildi.

kadin-futbolu-012.jpg

kadin-futbolu-013.jpg

GELECEK 10 YıLıN EN BÜYÜK YATıRıMı KADıN FUTBOLU
Kadın futbol yazarı ve TV sunucusu Didem Dilmen’in moderatörlüğünde yapılan panelde, Kadın Milli Takım Antrenörü, Necla Güngör birinci sorunun maçların televizyonlarda yayınlanmması ve altyapıya yatırım olduğu, bunu cazip hale getirmek için futbolun görünür olması gerektiğini söyledi. Gelecek 10 yılın en büyük yatırımının kadın futboluna yapılacak yatırım olduğunu belirterek kadın futboluna yatırım için çağrı yaptı.

kadin-futbolu-014.jpg
kadin-golf.jpg

KADIN FUTBOLCU İLERİDE GOLF OYNAMALI

Necla Güngör, kadın futbolcuların belli bir süre sonra futbolu bıraktıklarını, ancak spordan uzaklaşmayarak anttrenörlük yaparken daha hafif ve sağlıklarını koruyacak sporlara yönelmeleri gerektiğini söyledi. Necla Güngör, “Teknik, taktik ve düşünme kabiliyetlerini sürdürecekleri” yürüme ve yormayan hareket sağlayan golf sporu ile ilgilenmelerinin faydalı olacağını söyledi.
Panel sponsoru OWL Turizm'in CEO’su, WL Convention Operasyon Direktörü Ayhan Gökdemir, yıllardır golf turizmi konusunda çalışmalar yaptıklarını ve dünyaca ünlü goflçüleri Antalya'ya getirdiklerini belirtti. Golf'ün futbol gibi sert sporda yorulan vücutlara spordan uzaklaşmadan, spor yapma imkanı verdiğini belirterek "Futbolcular için golf en uygun aktif dinlenme modelidir.  Özellikle kas grubu çalışmalarında oldukça yararlı sonuçlar veriyor" dedi.

kadin-futbolu-017.jpg

BÜYÜK POTANSIYEL ORTAYA ÇıKARDıK

Antrenör Ebru Köksal, kadın futbolunda ticari boyut dışında sosyal boyut olduğunu belirterek şunları anlattı: “Futbolun kadını erkeği olmaz. Futbol futboldur" diyerek şöyle devam etti:  "Görünür olmadığımız halde 3,5 yılda kadın futbolunda büyük potansiyel ortaya çıkardık. Fırsat eşitliğini yaratmaya uğraşıyoruz. Ayrıca taraftar eğitimi vermek istiyoruz. Okullarda turnuva düzenlenmesi için çalışıyoruz.

kadin-futbolu-019.jpg

KADIN FUTBOLU BÜYÜK STATLARDA OYNANMALI
Taraftar, oyuncuyu görünce hikayesini merak ediyor. Hikaye eline gelince taraftar oyuncu ile temas etmek istiyor. Teknoloji ve televizyonlar sayesinde oyuncular hakkında bilgi yayılıyor. Ama kadın sporcular için bu görülmüyor. Görünür olmak maç yayınından geçiyor. Takımlar kendi statlarında bile oynayamıyorlar. Yayıncı maçı çekebileceği stadyumun gösterilmesini, böylece kaliteli yayın yapabilmeyi istiyor. Kulüpler ise stadyumun çimleri bozulur diye kadın maçlarını büyük statlarda oynatmıyorlar. Kadının çime ne zararı dokunur? Kadının çime zararı erkeklerle eşittir. Ayrıca yeni teknolojilerle çimler 4-5 satte yenilebiliyor. Kadın futbolu çim sahalı büyük statlarda oynandığı zaman taraftarı artar. Bundan tüm futbol sektörü kazanır.”

kadin-futbolu-015.jpg

BÜYÜK TAKıMLARıN GÜCÜYLE BÜYÜYOR

Fenerbahçe Kadın Futbol Takımı Antrenörü Jessica Çarmıklı, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray gibi büyük takımların kadın futbol takımlarını kurmalarının önemli olduğunu belirterek “Büyük takımların gücüyle kadın futbolu gelişecektir” dedi.

kadin-futbolu-016.jpg

KADIN VE AİLE İLE PAZAR BÜYÜYOR

Kadın Milli Takım Antrenörü Necla Güngör “Kadın topa vurduğunda özgüven kazanıyor” diyerek kadın futbolunun yeterince tanıtılmadığını söyledi. Kadın futbolunda kısa vadede gelir bulunmadığını, ancak uzun vadede yükselen trend olduğunu belirterek “Bu işi kadın sporcular büyütecek. Büyük kazanımlar olacak. Kadın futbolu denildiğinde bütün aileyi kapsıyor. Kadın anne figürü ile futbola girince arkasından çocuklar geliyor. Aileden bir kişi maça giderken bu kez 5 kişi gidiyor. Ticari bakıldığında kadın ve çocuk ürünleri ortaya çıkıyor. Bu materyallerle pazar büyüyor. Bunları sağlamak için kadın futbolunun görünür olması gerekiyor.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA