19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

WİSCONSİN VE MİCHİGAN'I KAZANAN JOE BİDEN ZAFERE ÇOK YAKIN

Dünyanın en büyük siyasi ve ekonomik gücü Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD), önümüzdeki dört yıl boyunca kim yönetecek? Cumhuriyetçi Donald Trump mı yoksa Demokrat Joe Biden mı? Amerikalılar, yeni başkanlarını seçmek için sandık başına gitti.

Wisconsin ve Michigan'ı kazanan Joe Biden zafere çok yakın

05 Kasım 2020 Perşembe 10:00

WASHINGTON- Dünyanın en büyük siyasi ve ekonomik gücü Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD), önümüzdeki dört yıl boyunca kim yönetecek? Cumhuriyetçi Donald Trump mı yoksa Demokrat Joe Biden mı? Amerikalılar, yeni başkanlarını seçmek için sandık başına gitti. Açıklanan ilk sonuçlara göre Joe Biden fazla delege sayısı ve toplam oyda önde görünüyor ancak Donald Trump, Florida ve Teksas gibi kritik eyaletleri kazandı.

Her iki lider seçim sonuçlarıyla ilgili ilk konuşmasını yaptı. Biden taraftarlarına sabırlı olmalarını, seçimi kazanacaklarını söylerken, Donald Trump Kuzey Carolina'da oy sayımının bir anda durduğunu belirterek seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti ve Yüksek Mahkemeye gideceklerini belirtti.

Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili kampanya ekiplerinin gözü, sayım işleminin devam ettiği Georgia, Kuzey Carolina, Arizona, Nevada ve Pennsylvania'da. Buralardan çıkacak sonuca göre ABD'nin yeni başkanının kim olacağı sorusunun netleşmesi bekleniyor.

ABD'de 'seçim belirsizliği' protesto edildi

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 59. başkanlık seçimlerinde yaşanan belirsizlik ve posta yolu ile kullanılan oylar konusunda yaşanan tartışmalar bir çok eyalette protesto edildi. 

-joe-biden-zafere-cok-yakin.jpgTrump 4 kritik eyalette seçim sonuçlarına itiraz ediyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan seçimlerde oy sayımında sona doğru yaklaşılırken Cumhuriyetçi aday Donald Trump 4 kritik eyalette seçim sonuçlarına itiraz etmeye hazırlanıyor. Ayrıntılar >>

Biden: 77 gün içerisinde yeniden Paris İklim Anlaşması'na döneceğim

Demokrat Parti'nin Başkan adayı Joe Biden, Donald Trump yönetiminin bugün Paris İklim Anlaşması'ndan resmen ayrıldığını ancak kendi yönetiminin tam 77 gün içerisinde yeniden döneceğini belirten bir Twit iletisi paylaştı. 

Michigan yetkilisinden Başkan Trump'a tepki

Donald Trump'ın kampanya ekibinin Michigan'da oy sayımının durdurulması için yasal işlem başlatmasının ardından eyalet Dışişleri Bakanı Jocelyn Benson, geçerli tüm oyların sayıldığını ve Trump'ın eyalete karşı açtığı davanın 'anlamsız' olduğunu dile getirdi. Benson, "Michigan'da sistem gayet güzel çalışıyor, aksini iddia eden her kimse demokrasiye saldırıyor demektir ya da sonuçlardan hoşnut değildir." dedi. 

abd-secim.png
abd-secim-001.png
abd-secim-002.png
Trump, Georgia'da da oy sayımının durdurulmasını istedi

Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan adayı Donald Trump'ın seçim kampanyası ekibi, 16 delegeye sahip Georgia eyaletinde oy sayımının durdurulması için mahkemeye başvurdu. Trump ekibi erken saatlerde Pennsylvania ve Michigan için de aynı yasal işlemi başlatmıştı. 

abd-secim-003.png
abd-secim-004.pngJoe Biden Michigan'ı kazandı 

Amerikan medyasına göre, Demokrat aday Joe Biden, 16 seçici delegesi bulunan kritik öneme sahip Michigan'ı kazandı.

Biden: Oy sayımı bittiğinde kazanan biz olacağız

Demokrat Parti'nin Başkan adayı Joe Biden, oy sayımı sürerken yaptığı açıklamada, seçim zaferini ilan etmedi ancak kazanan tarafın kendileri olacağını dile getirdi. 

Biden, yardımcısı olarak seçtiği Kamala Harris ile birlikte Delaware'nin Wilmington kentinde yaptığı açıklamada, "Burada (ABD) her şeye halk karar veriyor. Ben burada kazandığımızı deklare etmek için bulunmuyorum ancak oy sayımı bittiğinde kazanan biz olacağız. Seçimi ülke tarihindeki en yüksek oyları alarak kazanacağız. Gerekli delege sayısına ulaşacağız. Genel oylarda neredeyse 3 milyon öndeyiz. Biz (birbirimize) düşman değiliz. Susmayacağız, teslim olmayacağız. Bu sadece benim zaferim değil Amerika Birleşik Devletleri'nin zaferi olacak." diye konuştu. 

abd-secim.jpgAGİT gözlemcisinden Trump'a eleştiri 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcisi, Trump'ın seçime yönelik iddialarının 'halkın güvenini zedelediğini' söyledi. 

Trump, Pennsylvania'da oy sayımının durdurulmasını talep etti

Trump'ın seçim ekibi, Pennsylvania'da oy sayımında 'şeffaflık olmadığı' gerekçesiyle sayımının askıya alınması için şikayette bulunduğunu duyurdu. 

Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden'ın konuşma yapması bekleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA