20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya22°C

VİRÜSÜN ÇARESİ RNA İLE DNA'NIN SIRASINI DEĞİŞTİRMEK Mİ?

Oxford Üniversitesi mikrobiyoloji profesörü olan Jeffrey Almond, “Tek yapmamız gereken RNA veya DNA'nın sırasını değiştirmektir" dedi.

Virüsün çaresi RNA ile DNA'nın sırasını değiştirmek mi?

17 Nisan 2020 Cuma 20:00

EMRE ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
LONDRA, Dünyada yaklaşık 650 grup, çalıştıkları bileşiğin insanları dünyayı tahrip eden virüslerden korumak için mücadele içinde herhangi bir değere sahip olup olmadığını görmek için yaklaşık 460 deneme yapıyor.Yapılan çalışmalarda kullanılan ilaçların veya teorik uygulamaların herhangi bir etkinliğe sahip olup olmadığı, ve acilen ihtiyacı karşılayacak durumda olmadığı henüz bilinmiyor.

RNA VE DNA AŞıLARı
Bilim adamları üzerinde çalışılan beş aşı tipinden ikisinin, daha önce insanlarda kullanımı için lisansı bulunmadığını belirterek “Bunlardan biri gelecekte insan ırkını virüsden koruyan tipse, ileride aşının gelişimi etkili olacaktır. O zaman asinine kullanımı ile dünya nefes alacaktır. RNA ve DNA aşıları şimdiye kadar deneyseldir. Ancak denemeler umut vericidir. Birçok bilim adamı, COVID-19'a karşı korunmak için seri üretime girecek model olacak bu iki tip aşıdan birinin başarılı olabileceğine inanıyor. Uzmanlar, yapılan çalışmaların çok değerli olduğunu farkında olduklarını belirterek “Aşı dünyaya kutsal kasede sunulan bir adım olacaktır” dediler.

Yapılan çalışma sırasında aşılarda kullanılan RNA’nin, bir paramiksovirüs olduğu ve bu elektron mikroskobunun virüslerden alındığı bildirildi.

jeffrey-almond,.pngRNA VEYA DNA'NıN SıRASıNı DEĞIŞTIRMEK
Oxford Üniversitesi William Dunn Patoloji Okulu'nda misafir mikrobiyoloji profesörü olan Jeffrey Almond, “Bunları yapmak için özel bir çalışma ile çok farklı teknolojiler kullanılıyor. RNA ve DNA'nın sunduğu bir çalışmadır. RNA'yı tek bir fabrikada tek bir işlemle yapabiliriz. Tek yapmamız gereken RNA veya DNA'nın sırasını değiştirmektir" dedi.

ran.jpgAŞıLARıN GELIŞTIRILMESI ORTALAMA 10 YıL SÜRÜYOR
Tıp bilimine göre, COVID-19'un korkunç bir bellek haline gelmesi, uzun süre sonra kalıcı bir mirasa sahip olabilen bir hızlanmaya yol açıyor. Normalde, yeni ilaçların - hatta yeniden yapılanmaların - klinik denemeleri yıllar alabiliyor. Genellikle yeni aşıların geliştirilmesi ortalama 10 yıl sürüyor.

jeffrey-almond,-001.png
BULUNACAK AŞI BÜYÜK SORUNLARA TAMPON OLACAK

Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Trudie Lang, COVID-19'u tedavi etmek ve önlemek için ilaç sağlayabilmenin yanı sıra, bilim insanlarının şu anda çalışma hızının gelecekte potansiyel olarak daha da büyük sorunlara karşı bir tampon sağlayabileceğini söylüyor.

Profesör Lang şöyle devam etti: "Bu hastalık X değil. Bu şeylerin üzerinde çalışılması gereken bir tür varsayımsal durum. X hastalığı % 20 veya % 30'luk bir ölüm oranına sahip. Şimdi nerede olduğumuzu hayal edin. Şüphesiz bu öğrenmemizi sürdürecek ve bundan daha iyi oluşması için ortaya çıkan olumlu olacak. Çünkü başka bir tane daha olacak ve bunun için hazırlıklı olmalıyız."

-covid-19-004.jpg

EYLÜL AYINA KADAR AŞI YAPILABİLİR

Ancak bazı uzmanlar, dünyadaki hükümetler ve ilaç firmaları tarafından yarışa milyarlarca dolar döküldüğü için Eylül ayına kadar koronavirüs için bir aşı yapabileceğini söylediler. Virüsün vücut üzerindeki yıkıcı etkilerini tedavi eden ilaçların, benzeri görülmemiş bir hızla hızla takip edildiği bildirildi.

-covid-19-002.jpg
DÜNYANIN BİLİM ADAMLARI İŞBİRLİĞİ İÇİNDELER
Salgın, Bbilim adamlarının milyonlarca insanı öldürebilen pandemi tehdidi üzerine daha yenilikçi şekillerde işbirliği ve iletişim kurdukları bir dönem ortaya çıkardı.Uzmanlar bilimsel topluluk işbirliğinin, dünyayı ele geçirmesi engellenen Ebola ve Zika gibi önceki sağlık krizlerinin üstesinden gelmek için yapılan girişimlerden ders aldıklarını söyledi.

KORONAVİRÜSÜN YAYILMA HIZINA YETİŞEMEDİK
Oxford Üniversitesi'ndeki küresel sağlık araştırmaları profesörü Trudie Lang, "Ebola ve Zika salgınlarında nasıl hızlı araştırma yapılacağına dair çok şey öğrendik. Klinik bir araştırmanın yapılması genellikle 18 ay sürer. Ebola ile diğer salgınlarda ilk denemeleri yaptık ve 16 hafta içinde yayıldılar. Koronavirüs ise iki üç hafta gibi bir zamanda yayıldı. Bu inanılmaz bir durum.

jeffrey-almond,-002.pngVÜCUDUN BAĞıŞıKLıK SISTEMI
Oxford Üniversitesi William Dunn Patoloji Okulu'nda misafir mikrobiyoloji profesörü olan Jeffrey Almond, “Bunları yapmak için özel bir çalışma ile çok farklı teknolojiler kullanılıyor. RNA ve DNA'nın sunduğu bir çalışmadır. RNA'yı tek bir fabrikada tek bir işlemle yapabiliriz. Tek yapmamız gereken RNA veya DNA'nın sırasını değiştirmektir" dedi.
RNA aşıları , virüsün RNA'sının - DNA'ya benzer bir dizi biyolojik talimatı - çoğaltılmış bir kısmını kullanarak çalışır, daha sonra bir kişiye enjekte edilir, burada bir hücreye girer ve hücrenin bazı niteliklere sahip proteinler üretmesini sağlar virüs girmiş olsaydı üretilecek proteinlerin vücuda tam virüs tarafından üretilenler gibi saldırmayan proteinler, vücudun bağışıklık sistemi tarafından ele alınır ve gelecek için mücadele hatırlanır.

DNA aşıları , vücuda plazmid adı verilen bir virüsün DNA'sını enjekte ederek çalışır, daha sonra protein yapan hücre tipi tarafından emilir.

RNA aşısına benzer şekilde, vücudun savunmaları proteinleri yabancı olarak tanır ve onlara saldırır. Vücut proteinle savaşmaya aşina olduğundan, gerçek virüs daha sonra girerse, ürettiği proteinlere saldırılır.

ran-001.jpgDNA AŞıLARı VÜCUDA BIR VIRÜS DNA'SıNıN PARÇASıNı SOKARAK ÇALıŞıR
Profesör Almond, RNA aşılarının gripte umut verici sonuçlar verdiğini ve bunun koronavirüse çevrilebileceğini umduğunu söyledi.

Sky News'e şunları söyledi: "Moderna ve Curevac gibi şirketlerde son beş yılda oldukça etkileyici bir şekilde hareket eden RNA çevresinde yeni bir heyecan var şimdiye kadar çok iyi oldu.
Henüz orada değilsin, ama yolunda oldukça iyisin - bazı güvenlik verilerinin yanı sıra bağışıklık yanıtı verisi var. Antikor yapıyor musun? Cevap evet.

Biyolojik olarak doğrulandı, ancak henüz ürün geliştirme seviyesi doğrulanmadı. Bunun çeşitli şekillerde çalıştığını göstermedik. Grip üzerinde çalıştığı için korona için çalışacağının garantisi yok.

Viral vektör adı verilen oldukça yeni bir aşı türü de umut vericidir. Hastaya ciddi zarar vermeyen bir virüsün yapısını, aşının korunması gereken virüsün DNA'sının bir kısmı ile birleştirerek çalışır.

-covid-19-003.jpgVücut hem zararsız virüse hem de DNA'ya karşı antikorlar oluşturur, böylece gerçek virüs vücuda daha sonra girdiğinde kendini savunabilir. Bu, Ebola ile başa çıkmak için başarıyla yapıldı.
Jenner zamanından beri var olan geleneksel aşılar canlı . Diğerleri , canlı virüsün devre dışı bırakıldığı zayıflatılmış aşılardır , ancak vücut hala bir bağışıklık tepkisi üretir.

Bununla birlikte, koronavirüs için geliştirilmekte olan aşıların çoğu, protein alt birimi adı verilen önceden oluşturulmuş bir tiptedir .

edward-jenner.jpgİngiliz doktor Edward Jenner, küçük çiçeği tedavi etmek için aşılama ilkelerini uygulayan ilk kişi oldu

Bu, virüsün sadece bir kısmını oluşturan alt birimi oluşturan bir protein kullanarak çalışır. Bu, virüs yüzeyinin bir parçasını oluşturan bir protein olabilir. Vücut zararsız proteine ​​karşı kendini savunur ve gelecekte gerçek virüs vücuda girerse onu hatırlar. Çalışma örnekleri hepatit B ve insan papilloma virüsüdür (HPV).
corona.png

ran-002.jpgHER ŞEY HıZLA ILERLIYOR.
Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu CEPI, Mart ayı başlarında aşı adaylarına yönelik hangi araştırmanın finanse edileceğini araştırdığında, yaklaşık 48 seçeneğe sahipti.
DSÖ, geçen hafta klinik veya klinik öncesi değerlendirme aşamasında 70 adayın farkında olduğunu söyledi.
Uzmanlara, ikinci veya hatta üçüncü dalgaların tehdidi nedeniyle, artan olasılıkla kilitlenmelerin ancak popülasyonlar arasında aşılar yapıldığında tamamen rahatlayabileceğini söyledikten sonra aşıya duyulan ihtiyaç daha da şiddetleniyor.

beate-kampmann.pngİZLEME
İşlerin bu kadar hızlı ilerlemesiyle, kaydedilen ilerlemenin üstesinden gelmeye ihtiyaç bulunuyor. Aşıların gelişimini izlemek için, Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu'ndan (LSHTM) bir grup bir aşı izci kurdu .

LSHTM Aşı Merkezi Müdürü Beate Kampmann şunları söyledi: "İnsanların gelişmeleri takip etmeleri ve gelişmeleri besleyen farklı teknoloji platformları hakkında bilgi vermeleri için bir araç.

Şu anda tam anlamıyla haftalık olarak güncelliyoruz çünkü işler oldukça hızlı ilerliyor. Şimdi insanlar bizi gördüklerine göre, insanlar bize gelmek üzere olan adaylar hakkında bilgi göndermeye başladılar.

"ŞU ANDA GÜNDE BIN ISABET ALıYOR."
Alandaki ilginin arttığını, çünkü en son gelişmelerin uyuşturucu şirketleri kadar üniversite tabanlı bilim adamları tarafından da yönlendirildiğini belirten Beate Kampmann şunları söyledi:

"Gerçekten topu ilk yuvarlayan akademisyenler endüstrinin aksine, çok çabuk dönebilecekleri teknolojiye sahiplerdi. Endüstrideki aşı geliştirme oldukça farklıdır. Uzun vadeli bir ürün geliştirme planı olmadığı ve karlı olduğu sürece yatırım yapmaları gerekmiyor. Bu tamamen yeni bir senaryodur."

beate-kampmann-001.jpgTEDAVI BILIMI
Düzinelerce aşı üzerinde çalışan yüzlerce araştırmacı COVID-19 semptomlarını tedavi edebilen veya daha ciddi bir enfeksiyona dönüşmelerini durdurabilecek ilaçlar araştırıyor.

İngiltere hükümetinin koyduğu yüz milyonlarca liradan bazıları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından en umut vaat eden bir dizi uyuşturucu üzerinde kullanıldı.

Bunların birçoğu zaten diğer koşulları tedavi etmek için kullanılıyor. Bu nedenle nerede kullanıldıkları hakkında güvenlik kayıtları oluşturdu.

jeffrey-almond,-001.jpgHIDROKSIKLOROKIN, DONALD TRUMP TARAFıNDAN BIR 'OYUN DEĞIŞTIRICI' OLARAK TANıTıLDı
Donald Trump tarafından birçok kez sözü edilen bunlardan biri, geleneksel olarak sıtma ile mücadele etmek için kullanılan, ancak lupus ve romatoid artrit gibi otoimmün durumlar için de kullanılabilen hidroksiklorokin'dir .

Ancak, hidroksiklorokin ve kardeş ilaç klorokin , ABD başkanı ve Elon Musk gibi diğer üretken tweeterlerin referansları nedeniyle tüm dikkatleri üzerine çekerken, DSÖ, halihazırda mevcut olan diğer ilaçların COVID-19 için değiştirilip değiştirilemeyeceğine dair düzinelerce çalışmayı izliyor.

ARALARıNDA:
Remdesivir : Ebola ve Marburg virüslerine karşı etkili olduğu kanıtlanan RNA'ya zarar vererek virüse saldıran antiviral bir ilaç
Lopinavir / Ritonavir : Virüsün etkisini bloke ederek çalışan ve çoğalmasını durduran veya yavaşlatan AIDS tedavisi
Favipiravir : Japonya'da grip tedavisinde kullanılan, çoğalmanın gerçekleşmesine izin veren bir kimyasal maddeyi inhibe ederek çalışan bir antiviral
Tocilizumab gibi monoklonal antikorlar : Virüsü bir kişinin kendi savunmasına benzer şekilde hedefleyen yapay olarak oluşturulan antikorlar
Şimdiye kadar, favipiravir pozitif sonuçlar ortaya çıkarmıştır, hidroksiklorokin denemeleri olumlu ve sonuçsuzken, remdesivir bir örneklem büyüklüğü olan bir kişi için çalışmıştır.Remdesivir etkili olduğunu kanıtlasa bile Prof Almond, pahalı olduğu ve intravenöz olarak uygulanması gerektiği için kullanımının sınırlı olacağını, bu nedenle sadece son çare ilacı olarak kullanılabileceğini söylüyor.

Donald Trump: Hidroksiklorokin gibi ilaçlar COVID-19'a karşı savaşta yardımcı olacak, ancak DSÖ için fonları durdurdu

İngiliz Tıp Dergisi, hiçbirinin henüz COVID-19'u tedavi etme lisansına sahip olmadığını söylüyor, ancak bazılarının şefkatli kullanım için kullanılabileceğini ve bazılarının diğer faktörler oynarken ölüm riskini artırabileceğini vurguladı.

Birleşik Krallık'taki bazıları da dahil olmak üzere diğer potansiyel COVID-19 tedavileri üzerinde onlarca deneme devam ediyor ve yüzlerce araştırmacı virüsün onu yenmek için savaşta yardımcı olabilecek diğer yönleri üzerinde çalışıyor.

ABD'deki Ulusal Sağlık Enstitüleri, öncü çalışmaların SARS'den iyileşen insanların kan dolaşımında bulunan antikorların nasıl çok önemli olabileceğini gösterdiğini söylüyor.

Koronavirüs ile başa çıkabilen ilaçlar geliştirme yarışı yoğundur - bilim adamları birbirlerini dövmek istedikleri için değil, kaybedilen her dakika hayatın da kaybedildiği anlamına gelir.

METODOLOJI
Bu bulaşmaya karşı mücadeleyi ilerletme mücadelesinde, bilim adamları asla hayal bile edemeyecekleri şekilde çalışıyorlar.

Bulguları özetleyen birçok makale, normal olarak yayınlarda kapsamlı değerlendirme sistemi olmadan aktarılıyor. Ancak bu, araştırmanın daha önce aylar alacağı ve dünyadaki uzmanlara dağıtılabileceği anlamına geliyor.

Daha sonra bu bilgileri, yanlış bilgilendirme ile sosyal medyada yayılma eğilimi nedeniyle çok kötü huylu bir iletişim türü kullanarak yayıyorlar.

Dijital kürenin dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarının fikirlerini paylaşmasına ve ateş hayal gücüne yardımcı olma hızı tıbbi ilerlemeyi daha da güçlendiriyor.

Prof Lang ekledi: "Sosyal medya bir faktör ama Twitter, e-posta veya WhatsApp kullanmanın gerçekten önemli olmadığı işbirliği grupları var. Önemli bilimsel bulgular yer alıyor. Bazı araştırmalar, hakemli dergilerin geleneksel yolunu atlıyor ve bulguları daha önce uzmanların eline alıyor.

Birçok makalenin hakem değerlendirilmeden önce yayınlanmasıyla, bunun bazı hatalı bulguların ortaya çıkmasına yol açabileceğine dair endişeler olmuştur.

Hakemli bir makalede MMR aşısını yanlış bir şekilde otizmle bağlayan yaralanmış anılar bulunuyor.

Ancak Prof Lang, bilimde hala yeterli kontrol ve dengenin bulunduğunu belirterek şöyle devam etti: "Kimse daha küçük bir standarda hiçbir şey yapmıyor. Sadece bu şeylere herkes atlıyor. Bu kesinlikle düşük bir araştırma standardı değil. Sadece süreçler gerçekten hızlandırılmış bir şekilde gerçekleşiyor ve bu aşılar ve ilaçlar için geçerlidir. İşler öncelikli olarak listelerin başında yer aldı. Komiteler daha hızlı toplanıyor. Ama iyi kararlar vermiyorlar.

Uyuşturucular (gözden geçirilmemiş yazılar veya araştırmalar) arkasında lisanslandırılmıyor Ancak bu hızlandırılmış ve bilimsel çalışmalar iyi gidiyor.

Bilim adamları, tıbbi araştırmaların gelecekte hayat kurtarmaya yardımcı olacak ilaçlar bulacağından umutlu. Pandemi hakkında çalışmalar hakkında yararlı ilaçların geliştirilmesini sağlamak için yeterli zaman olacak.”

Profesör Lang, COVID-19'u tedavi etmek ve önlemek için ilaç sağlayabilmenin yanı sıra, bilim insanlarının şu anda çalışma hızının gelecekte potansiyel olarak daha da büyük sorunlara karşı bir tampon sağlayabileceğini söylüyor.

Profesör Lang şöyle devam etti: "Bu hastalık X değil. Bu şeylerin üzerinde çalışılması gereken bir tür varsayımsal durum. X hastalığı % 20 veya % 30'luk bir ölüm oranına sahip. Şimdi nerede olduğumuzu hayal edin. Şüphesiz bu öğrenmemizi sürdürecek ve bundan daha iyi oluşması için ortaya çıkan olumlu olacak. Çünkü başka bir tane daha olacak ve bunun için hazırlıklı olmalıyız."

Kaynak: SkyNews
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA