08 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C
  • Antalya26°C

VAN EKONOMİSİNDE İRANLI KRİZİ

Turizmci Tunçdemir, İranlı turistlerin gelmeyişini iki nedene bağlıyor: İran ekonomisi ve Van’ın yeterli altyapıya sahip olamaması.

Van ekonomisinde İranlı krizi

06 Temmuz 2024 Cumartesi 12:00

VAN - Türkiye’nin komşu ülkeye 295 kilometre ile en uzun sınır hattına sahip olan Van-İran sınırı son yıllarda turizmle adından sıkça söz ettiriyor. Öyle ki Van 2023 yılının ilk 10 ayında 523 bin İranlı turisti ağırladı. Bu sınır hattında turizmle birlikte iyi bir ekonomiden de söz etmek mümkündü.

Bu yılın başında Newroz tatili ve Alışveriş Festivali ile birlikte Van yine 150 bin İranlı turisti ağırladı. Tatilin bitmesiyle ülkesine dönen İranlı turistler yaz tatilinde yeniden Van’a gelirken bu yıl neredeyse hiç gelmedi.

iranli-turistler.jpgVan sokaklarında her yıl yaz aylarında rastladığımız İranlı turist kalabalığı giderek azaldı. İranlı turist sayısı azalırken ülkedeki enflasyon rakamları da giderek arttı. Hâl böyle olunca Van’da da ekonomik anlamda çalkantılı günler yaşanmaya başladı.

iranli-turistler-001.jpg

İRAN’IN EKONOMİSİ NE DURUMDA?

İranlı turistlerin kente gelmesinde en büyük çabayı harcayan turizmciler kentte hatta ülkede kötüleşen ekonominin bu konuda çok etkili olduğunu belirterek aynı zamanda İran’ın ekonomisinin de kötü olduğunu kaydetti.

İran’ın ekonomik koşullarının siyasi saiklerden bağımsız olmadığı İran ve tüm dünya tarafından kabul edilen bir gerçek. Geçtiğimiz hafta İran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan İbrahim Reisi, ülkenin dini lideri Ali Hamaney’in katılımıyla gerçekleşen törenle mazbatasını alarak göreve başladı. Törende konuşan Reisi, ilk olarak ülkesinin ekonomik koşullarını düzelteceğini ve bunu yabancıların eline bırakmayacağını söyledi. Öte yandan dünya ekonomisinin günlük değişen para politikaları da İran’da bir şeylerin yolunda gitmediğini doğrular nitelikte. Bugün itibariyle İran’ın 1 riyali 0,00077 Türk lirasına eşit.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA