23 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara16°C
  • Antalya20°C

USHAŞ’ DAN SAĞLIK TURİZMİNE “HEALTH TÜRKİYE”

Tümay Mercan

02 Kasım 2022 Çarşamba 16:21

Ülkemizde sağlık turizmi 10-15 yıl öncesine göre karşılaştırıldığında bugün tartışmasız iyi durumda.

Yeterli mi? Hayır.

Daha iyi olması için neler yapmalı?

İşte bu konuda yıllardır bu alanında çalışan sivil topum kuruluşları bir araya gelerek ortak raporlar hazırladılar, bu konuda çalışan bizler yazdık, söyledik. Kocaeli Sağlık turizmi Derneği’ni temsilen birçok sağlık turizmi çalışmasına, fuarına mutlaka gittim. Güzelim ülkemizde sağlık turizminin daha verimli olması için bu konuda kafa yoran herkes olması gerekeni gördü.

ushas.jpgSAĞLIK TURİZMİ TEK ÇATIDAN YÖNETİLMELİ

Ortak akıl, hep şunu söyledi, Türkiye’ nin sağlık turizmi stratejisi, tanıtımı, reklamı, pazarlaması, hasta süreçleri tek elden yönetilmeli, bu konuda yapılan çalışmalar bir bütünlük sağlamalı, bir üst çatı olmalı. Her kafadan farklı ve akordsuz ses çıkmamalı.

Hiçbir şey akşamdan sabaha olmuyor. Bu konuların anlaşılması ve hayata geçirilmesi zaman alıyor.

Bunlar konuşulurken geçen yıllar içinde sağlık kuruluşları konuyla ilgili kendi çalışmalarını yaptılar, yurt dışı tanıtım, ofis, pazarlama çalışmaları Türkiye için yapılsa da hep farklı farklıydı. Herkes farklı bir telden çaldı. Hasta tercihlerini etkileyen web siteleri kuruldu.

Bu karmaşanın ve ortadan kalkması için USHAŞ kuruldu. Ama USHAŞ ‘ın tek işi sağlık turizmi değildi ve salgın hastalık gündemi ve öncelikleri çokça etkiledi.

TÜRKİYE YÜZYILINDA SAĞLIK TURİZMİ

Geldiğimiz noktada USHAŞ Sağlık Bakanlığı öncülüğü ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile “HealthTürkiye” markası altında HealthTürkiye Web Portali www.healthturkiye.com adresini dünyaya açtı.

USHAŞ, web sayfası, USHAŞ akademi, Uluslararası Hasta Çağrı Merkezi ve hukuki alt yapı konusunda geliştirmeye uygun bir çalışma hazırlamış. Görünenin dışında arka planında bir çok detay var.

USHAŞ’ın sağlık turizmi “çatı” çalışmasını dinlerken yıllar içinde katıldığım toplantılar, yazdığım raporlar verdiğimiz emekler, çalışma saatlerim aklıma geldi. Sunumların içinde önerilerimizin, “olması gerekir” deyip de bu zamana kadar olmayanların hepsini gördüm. Dersini önemsemişi iyi çalışmış bir ekip tarafından hazırlanan bu çalışmanın “Türkiye Sağlık Turizmi” ne önemli bir ivme kazandıracağını düşünüyorum.

USHAŞ Genel Müdürü Murat Mercan” emek verilen bu detaylı çalışmanın yeni modüller eklemeye, çıkarmaya uygun esnek bir yapıda olduğunu, bu çalışma yapılırken yıllar içinde yapılan sağlık turizmi toplantılarının raporlarının okunduğunu, incelendiğini, sektörün sesinin dinlenerek “HealthTürkiye” nin oluştuğunu belirtti.

“HEALTH TÜRKİYE”YE SEKTÖR SAHİP ÇIKMALI

Sektörün buna sahip çıkması, geliştirmesi, katkı sunması gerekiyor. Çok emek verilmiş, ihtiyaçlar çerçevesinde gelişebilecek, hasta talebinden eğitime, hukuk konusundan doktor tanıtımına kadar ihtiyaç duyulan konuları kapsayan, kullanıldıkça gelişmeye müsait bir çalışma olmuş.

Sağlık turizmi Türkiye Yüzyılı’ nda önemli bir yere sahip olmalı. Dünyaya şifa veren bir ülkeyiz. Dünyaya örnek olacak çalışmalar yapabiliriz. Aklımız, bilgimiz, insan kaynağımız, vizyonumuz buna müsait.

İhtiyacımız olan şey “birlik” olarak hareket etmek. A kurumu, B kurumu olarak değil, “Türkiye” başlığında “Sağlık Turizmi” yaptığımızı unutmamak zorundayız. Sağlık turizminin sürdürülebilir olması için bu işi yapan bütün aktörlerin en yüksek dikkatle çalışması gerekiyor.

USHAŞ’ın işi bu sebeple kolay değil. Sektördeki sorunlar paydaşların doğru zamanda, uygun ifadesi ile çözülebilir. Çözmek, çözüm odaklı olmak zorundayız.

Devlet sağlık turizmine ilgili bakanlıklarıyla olabildiğince destek veriyor. Sektörün de iyiniyetli, paylaşımcı, rekabeti yurt dışında arar durumda ve çözüm odaklı olması gerekiyor.

Sözün özü; “HealthTürkiye” Türkiye Yüzyılı’ na hayırlı olsun. USHAŞ ekibini kutlarım. Ülkemizde sağlık turizminin gelişmesi için her türlü desteği vermeye daima devam edeceğiz. Ben bu alanda gönüllü bir neferim.