23 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara1°C
  • Antalya11°C

ÜRDÜNLÜLERİN İSTANBUL AŞKI

Türk turizmcilerin Amman tanıtımında “Ürdünlüler İstanbul’a gelmek istiyor. Her Ürdünlü’nün hayalinde İstanbul’u görmek var” dediler.

Ürdünlülerin İstanbul aşkı

15 Mart 2016 Salı 18:00

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
AMMAN / ÜRDÜN-
Türkiye Otelciler Birliği-TÜROB, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Hava Yolları'nın desteklediği, Mercan Turizm'in Ürdün-Amman kentinde Grand Millenium Hotel’de düzenlediği workshop’a Ürdünlü acenteler “İstanbul aşkı” ile akın ettiler. İstanbul'un Türkiye turizminde çekim gücü olduğu ortaya çıktı.150’yi aşkın Ürdünlü seyahat acentesi temsilcisi Türkiye’den gelen seçkin otellerin yöneticileri ile bir araya gelirken Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan söz etmediler.

TÜRK DİZİLERİ İSTANBUL AŞKINI TUTKU HALİNE GETİRDİ
Grand Millenium Hotel'de yapılan tanıtımda ikili görüşme yapan Türk turizmcileri  “Ürdünlüler İstanbul’a gelmek istiyor. Her Ürdünlü’nün hayalinde İstanbul’u görmek ve orada yaşamak var. Televizyonlarda oynayan Türk dizileri ile İstanbul’u görmek bir tutku haline geldi” dediler.

cuneyt-mengu3.jpg

Ürdün’ün Amman kendinde 9’cu kez düzenlenen etkinlik için Mercan Turizm Başkanı Dr. Cüneyt Mengü “Amacımıza ulaştık” dedi.

salih-ozer-dubai.jpg

Türkiye'nin Dubai Başkonsolosluğu Kültür ve Turizm Müşaviri Salih Özer’de yapılan etkinliklere destek verdiklerini belirterek “Mercan Turizm’in organizasyonu ile son yılların en büyük turizm buluşması gerçekleşti” dedi.

darvish-urdun.jpg

Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Darwish Awediah

dervis-cuneyt.jpg

Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Darwish Awediah, Türkiye'nin Ürdün için önemine değinerek "Türkiye'ye gittiğim zaman mutlu oluyorum. Sizerde Türkiye'ye gidin ve mutluluğu yaşayın" şeklinde konuştu,

siddik-yildirim.jpg

Türkiye'nin Dubai Başkonsolosluğu Kültür ve Turizm Müşaviri Salih Özer, TİKA Ürdün Bölge Koordinatörü Sıddık Yıldırım, turkiyeturizm.com editörü Özkan Altıntaş, Türk Hava Yolları Amman Satış Müdürü Hayri Tuna

ARAP TURİSTİN 5 SIRRI

Ürdün TİKA Ürdün Koordinatörü Sıddık Yıldırım 27 yıldanberi bölgede yaşadığını belirterek Arapların vazgeçemediği 5 unsuru şöyle anlattı: "Yeşil, su, ayışveriş, eğlence ve yemek Arap turistleri çeker. Bunların hepsi Türkiye'de olduğu için vazgeçemiyorlar.Yılda 178 bin Ürdünlü Türkiye'ye gidiyor. Arap turist ortalama 700 dolar harcar. Bu günde 140 dolar demektir. Son dönemde bavul ticareti gelişti. Türkiye'den 100 TL'ye aldıkları bir takım elbiseyi 100 dinara satarak 4 katı para kazanıyorlar. Ziyaretlerinde Günüş filminin çekildiği Abud Paşa Yalısı'nı ziyaret ediyorlar" dedi.

cuneyt-oteller5.jpg

DÜNYANIN HER YERİNDE GÜVEN SORUNU VARDIR
Türk turizmciler Amman’dan sonra Lübnan’a uçarak Beyrut’ta acentelerle buluşacaklar. Türk turizmciler Türkiye’nin yaşadığı sorunların kendilerini yıldırmayacağını belirten Turizmciler “Teröre inat, turizme devam” etkinliği ile Ortadoğu’da tanıtım yaptıklarını belirttiler.Türkiye’nin seçkin otellerinin yöneticilerinden oluşan heyette bulunanlar “Amman’da yaptığımız ikili görüşmelerde Ürdünlü seyahat acenteleri Türkiye’de yaşanan terör olaylarından hiç bahsetmediler. Aralarından bazıları sorulduğunda Türkiye’nin herşeye rağmen güvenli olduğunu belirttiler. Dünyanın her yerinde aynı durumun olduğunu söylediler” dediler. 

cuneyt-otelciler.jpg

AMMAN WORKSHOP’UNA ÖNEMLİ KATILIM
Türk turizmcilerin Ürdün’ün başkenti Amman’da ve Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta acentelerle buluşmasına Türkiye’nin önemli turizm tesislerinin yöneticileri yer alıyor. Mercan Turizm’in organize ettiği Ortadoğu ülkelerine yönelik worksop ve B2B’lere Türkiye'nin Dubai Başkonsolosluğu Kültür ve Turizm Müşaviri Salih Özer, TİKA Ürdün Koordinatörü Sıddık Yıldırım, Türk Hava Yolları Amman Satış Müdürü Hayri Tuna ile ekibi katıldı.

thy-amman.jpg

Türk Hava Yolları Amman Satış Müdürü Hayri Tuna ile ekibi

cuneyt-amman7.jpg

mercan-amman11.jpg

Mercan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Cüneyt Mengü ile birlikte Mehmet Mengü, Suzan Çelenk, Hakan Kılıç, Cengiz Çiftçi, Ömer Ağaoğlu yer aldı.

Otellerden katılım şöyle oldu:

marmara-ammman.20160316032627.jpg

Aysun Girgin (The Marmara Hotels),

the-house-amman.jpg

Selin Tunalı (The House Hotel Satış Müdürü),

peak-amman.20160316024754.jpg

Mehmet Dursun Şehitoğlu (The Peak Hotel ),

selge-amman.jpg

Hatice Uygun (Selge Beach Resort Hotel Satış ve Pazarlama Müdürü),

radisson-amman.jpg

Ceren Can (Radisson Blu Bosphorus Ticari Grup Satış Müdürü),

maxxx-amman.jpg

Satra Kasımoğlu (Maxx Royal Hotel Pazarlama Temsilcisi),

glory-amman.jpg

Özgür Aldemir (Gloria Resorts Hotels Satış Müdürü),
Gökhan Gümüşdere (Gloria Resorts Hotels Satış Müdür Yardımcısı),

wow-amman.jpg

Türker Morova (Wow Hotels Satış Müdürü),

xanadu-amman.20160316032542.jpg

Osman Aydın (Xanadu Resort Hotel Bodrum),

marriott-amman.jpg

Semih Hazar (İstanbul Marriott Hotel Şişli MICE Müdürü),

lares-nevzak-amman.jpg

Nevzat Ateş (Lares Park Hotel Taksim İstanbul Satış ve Pazarlama Direktörü)

sunis-amman.jpg

Mehmet Ali Karamancı (Sunis Hotels Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)
Burak İşsezer (Sunis Hotels Satış ve Pazarlama Müdürü),

port-nature-amman.jpg

Hande Yaman (Port Nature Luxury Resort Hotel Satış ve Pazarlama Müdür Yardımcısı),

vialand-amman.20160316030626.jpg

Eda Yurtsever (Vialand Theme Park İstanbul Acenteler Satış Müdürü),

akvaryum-amman.jpg

Osman Dolapçı (İstanbul Akvaryum Florya Satış Müdürü)

ÖZGÜR, GÜVENLİ, RAHAT, HELAL BİR SEYAHAT İÇİN GELİYORLAR
• İstanbul’da kendilerini daha rahat ve özgür hissettiklerini söylüyorlar.
• Türkiye’yi hem Avrupai buluyorlar, hem de ‘evlerinde gibi’ yaşayabildiklerini anlatıyorlar. Burayı güvenli buluyorlar. Gezerken ezan sesi duymak hoşlarına gidiyor. Gerektiği her an ibadet imkânı bulabilmeleri iyi geliyor.
• Hemen hemen hepsi Türk dizilerinden etkilenmiş. En sevdikleri diziler  "Gümüş", ‘Fatmagül’ün Suçu Ne’, ‘Kara Para Aşk’ ve ‘Muhteşem Yüzyıl’. Şimdiki favorileri ‘Medcezir’ ve ‘Güneşin Kızları.’
• Talimhane ve Sultanahmet’tekilerin yanı sıra Boğaz’daki beş yıldızlı otellere de rağbet ediyorlar.
• ‘Helal’ gıda yiyebilmeleri de tercih sebebi.
• En çok İskender ve simit seviyorlar. Kumpir için deliriyorlar.Tatlı tercihleri genelde baklava ama dondurmalıysa.
• İstanbul’un yanısıra Bursa, Bolu, Abant, Yalova ve Trabzon’u tercih ediyorlar. İstanbul’da Anadolu yakasına hemen hemen hiç geçmiyorlar.

ABUD EFENDİ YALISI, FAYTON, HAREM...
Arapların en çok rağbet ettikleri yerlerşöyle sıralnıyor
1. Taksim (İstiklal Caddesi)
2. Topkapı Sarayı (Özellikle Kutsal Emanetler, Mücevherler ve Harem bölümleri)
3. Boğaz turu (‘Gümüş’ dizisinin çekildiği tarihi Abud Efendi Yalısı)
4. İstinyePark ve Cevahir (Her şeyi aynı anda bulabildikleri için)
5. Büyükada (Faytona binmek için)
6. Sultanahmet Camii, Kapalıçarşı
7. Vialand (Çocuklar için)
8. Maslak’taki Muhteşem Yüzyıl sergisi
9. Eminönü’nde Yeni Camii, Mısır Çarşısı
10. Hocapaşa’da sema gösterisi

KÖRFEZDEN GELEN İÇE DÖNÜK, LÜBNANLILAR DIŞA...
 Adana Rehber Odası -ADRO Başkanı Arapça tur rehberi İsa Akdağ’ın gözlemleri şöyle:
• Arap turistler tek ve homojen bir grup değil. Körfez ülkelerinden gelenler, Lübnan, Ürdün, Filistin gibi Doğu Akdeniz’deki ülkelerden gelenler ve Kuzey Afrika’dan gelenler olmak üzere üç kategoriye ayrılıyorlar.
• Körfez ülkelerinden gelenlerin önemli bir kısmı burada kendi ülkelerinde olmadıkları kadar rahat hissettiklerini söylüyor.
• Doğu Akdeniz yani Levant bölgesinden gelenler Roma ve Bizans tarihine daha meraklı, Ayasofya gibi tarihi yerlere daha çok gitmek istiyorlar. Ayrıca bu grup keyfine daha düşkün; ilk sordukları şey Boğaz’da yemek yiyebilecekleri iyi restoranlar oluyor.
• Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt gibi Körfez ülkelerinden gelenler daha içine kapalı; karılarının ya da kızlarının yabancı erkeklerle konuşmasını istemiyorlar, Roma ve Bizans tarihiyle fazla ilgilenmiyorlar, daha çok alışveriş merkezlerine gitmek istiyorlar. Fast food seviyorlar.
• Tunus, Fas, Cezayir gibi Kuzey Afrika, yani Mağrip ülkelerinden gelenlerin üzerinde (yıllarca Fransız sömürgesi olarak kalmış olmalarından dolayı) Arap kültürünün yanısıra Fransız kültürünün de etkisi var; dolayısıyla talepleri de buna uygun oluyor. Türk gecesi, dansöz, vs. görmek istiyorlar.
• Alışverişte eskiye kıyasla daha tedirginler. Bunda esnafın hatalı davranışlarının büyük payı var. Maalesef Türk esnaf tarafından Arap turistlerin hor görülmesi söz konusu. “Arapta çok para vardır” zihniyetiyle onlardan bir şeyin etiket fiyatının 2-3 katı para isteniyor. Ayrıca bizim esnafta Batılı turiste karşı elpençe divan durup kendini ezik görme, Arap turiste karşı da kendini üstte görme eğilimi var.


 

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA