19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

ÜNİFORMADAN HASTALANAN UÇUŞ GÖREVLİLERİNE TAZMİNAT VERİLİYOR

Üniformaların ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunun tespit edilmesi üzerine mahkeme American Airlines mürettebatına tazminat ödenmesine karar verdi

Üniformadan hastalanan uçuş görevlilerine tazminat veriliyor

04 Kasım 2023 Cumartesi 12:18

LOS ANGELES - California Mahkemesi, dört uçuş görevlisinin üniformalarının solunum sıkıntısı ve döküntüler de dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunun tespit edilmesi üzerine American Airlines mürettebatına tazminat ödenmesine karar verdi. Üniformalar 2016 yılında uygulamaya konduğunda önemli sağlık sorunlarına neden olduğu tespit edilmişti. Üniformaların formaldehit ve diğer zehirli kimyasalları içerdiği belirtildi. Üniforma üreticisinin "zarar vermede önemli bir faktör" olduğu ancak ihmalkar olmadığı tespit edildi. Uçuş görevlileri başkaları için de benzer çözümlerin olmasını umuyor.

American Airlines'taki dört uçuş görevlisine, mahkemenin giydikleri üniformaların hastalanmalarına neden olduğunu tespit etmesi üzerine tazminat ödenmesine karar verildi. Kaliforniya mahkemesi toplamda 1 milyon dolar tutarında tazminat ödenmesine karar verdi ancak şirketin ihmalkar olduğunu tespit etmedi.

uniforma,-hasta.png

BIR MIKTAR FORMALDEHIT

Yeni üniformalar Eylül 2016'da tanıtıldı. Bunlar, davanın sanıkları olan Tailored Brands'ın eski bir yan kuruluşu olan tedarikçi Twin Hill'den geldi. Üreticiler başlangıçta American Airlines için 1,2 milyondan fazla giysi ve aksesuar ürettiler ve yeni üniformalar o sonbaharda personele dağıtıldı.

Uçuş mürettebatı çok geçmeden yeni üniformalarla ilgili şiddetli solunum sıkıntısı, döküntüler, baş ağrıları, yorgunluk, mide sorunları, tiroid sorunları ve kurdeşen gibi tepkiler bildirmeye başladı. Şikayetlerin sayısı binlere yükseldi ve havayolu, mürettebatın alternatif üniformalar ve hazır alternatifler giymesine izin vererek yanıt verdi.
Davadaki çalışanlardan biri olan Tracey Silver-Charan, yaşadığı bazı tepkileri anlattı: “Uyandığımda gözlerim tamamen şişerdi. Boks maçındaymış gibi görünüyordum. Nefes alamıyordum. Çoğu zaman iş başında bayılacakmışım gibi hissettim. Eve geliyordum ve kocam beni acil bakıma götürüyordu”

uniforma,-hasta-001.pngDavada mahkeme göre uçuş görevlileri üniformalarının formaldehit, toluen ve diğer toksik kimyasalların izlerini içerdiğini tespit etti. Giysilerin uzun süre dayanmasına ve kırışıksız kalmasına yardımcı olmak için formaldehit içeren reçineler kullanılıyor.
American Airlines daha sonra Twin Hill ile olan sözleşmesini feshetti ve olumsuz tepkilere neden olduğu bilinen yeni üniformaları için Lands' End'e geçti. Tailored Brands, Ağustos 2019'da Twin Hill Acquisition Company'den ayrıldı.

2017 yılında 425 çalışan, Kaliforniya'daki Alameda İlçesi Yüksek Mahkemesinde giysi üreticisine karşı dava açtı. Duruşmalar genellikle ön duruşma olarak bilinir ve geri kalan davaların nasıl sonuçlanacağına dair bir fikir edinmek için az sayıda dava dikkate alınır.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA