08 Eylül 2024
  • İstanbul26°C
  • Ankara25°C
  • Antalya32°C

UNESCO LİSTESİNDEKİ SARAY BEŞ YILDIZLI OTEL OLDU

Avusturya-Macaristan imparatorluğunun en güçlü döneminden kalan 120 yıllık Matild Sarayı Marriott markalı Matild Palace, A Luxury Collection Hotel adıyla otel oldu.

UNESCO listesindeki saray beş yıldızlı otel oldu

18 Ekim 2023 Çarşamba 17:00

BUDAPEŞTE / MACARİSTAN – Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de UNESCO listesinde yer alan ve Avusturya-Macaristan imparatorluğunun en güçlü döneminden kalan 120 yıllık Matild Sarayı Marriott markalı Matild Palace, A Luxury Collection Hotel adıyla 2021 yılında 130 odalı, beş yıldızlı lüks bir otel olarak kapılarını açtı. Şehrin simgesi olan tarihi Matild Sarayı, Elisabeth Köprüsü'nün üzerinde ve Tuna Nehri'ni Buda'dan Peşte adıyla Macaristan'ın başkentini oluşturan Budapeşte’nin iki yakası arasında geçenleri ağırlıyor.

matild-palace.jpg

1902 yılında inşa edilen Matild Sarayı, Budapeşte'nin en zarif yapılarından biridir. Başlangıçta şehrin zenginlerine ait apartmanların bulunduğu saray, yeni hayatını lüks, beş yıldızlı bir otel olarak sürdürüyor. Matild Sarayı, otel olmasının yanı sıra, çeşitli mekanların bulunduğu lüks bir sosyal merkez olarak hizmet veriyor.


matild-palace-001.jpg

THE DUCHESS, ÇATı BARıNDA BUDAPEŞTE VE TUNA NEHRI IZLENIYOR

Budapeşte çatılarının üzerinde gizli bir içki kütüphanesi olarak ilan edilen otelin The Duchess çatı barı, aynı zamanda sarayın kraliyet patronunun adını da almıştır. The Duchess, Budapeşte ve Tuna Nehri'nin güzel manzaralarına sahiptir. Lüks Koleksiyon Oteli olan ve artık Matild Palace olarak adlandırılan, yeniden tasarlanmış otelin 130 odasından biri görülüyor.

matild-palace-002.jpg

Adını sarayın inşaatını yaptıran arşidüşesten alan Maria Klotild Süit, otelin prestijli konaklama birimidir. Otelin odaları Macar tasarım öğelerine sahip lüks donanımlara sahip bulunuyor.

Budapeşte çatılarının üzerinde gizli bir içki kütüphanesi olan otelin çatı katındaki The Duchess, barı, aynı zamanda sarayın kraliyet patronunun adını da alıyor. The Duchess, Budapeşte ve Tuna Nehri'nin güzel manzaralarına sahiptir.


matild-palace-003.jpg

MATILD, 20. YÜZYıLıN ALTıN ÇAĞıNDAN KALDı

Avusturya-Macaristan imparatorluğunun ekonomik açıdan güçlü olduğu 1902 yılında inşa edilen saray, gücün ve başarının simgesi olarak inşa edilmiş.

Matild, 20. yüzyılın başlarındaki altın çağından günümüze kadar insanların görülmeye ve lüks çevresinin görkeminin tadını çıkarmaya geldiği bir yerdi.

İmparatorluğun 1918'de dağılmasından önce, Avrupa'nın zenginleri, kraliyet ailesi ve ünlüleri, o zamanlar Macaristan'ın ünlü kafe kültürünün yıldızı olan sarayın halka açık kafesinde sosyalleşmek için buraya akın ederdi.

Ancak iki dünya savaşından sağ çıkmasına ve 1950'lerdeki rönesansın tadını çıkarmasına rağmen, Matild Sarayı komünist yönetim altında geriledi ve Sovyet sonrası dönemi yeniden canlandırma girişimleri hiçbir zaman eski ihtişamını tam olarak geri getiremedi.

ÜNLÜ MİMARLAR EL ATINCA YENİ YAŞAMI BAŞLADI
Dünyaca ünlü iç mimar Maria Vafiadis ile yerel mimarlar Puhl Antal ve Péter Dajka'nın önderlik ettiği beş yıllık dönüşümün ardından Matild Palace, Budapeşte'nin sosyal sahnesindeki mücevher statüsünü bir kez daha geri kazandı.

Zengin ve canlı tarihinin son bölümünü işaret eden Marriott markalı Matild Palace, A Luxury Collection Hotel ile 2021 yılında 130 odalı, beş yıldızlı lüks bir otel olarak kapılarını yeniden açtı.
 

YENI BIR ŞEHRIN SEMBOLÜ

Matild Sarayı'nın hikayesi 19. yüzyılın sonlarında Saxe-Coburg Prensesi Marie Clotilde ve Macaristan'da yaşayan Avusturya Arşidüşesi Gotha'nın ülkeye Batı Avrupa Belle Époque kültürünü getirmeye çalışmasıyla başladı.

Matild'i ve kardeş bina Klotild Sarayı'nı, Tuna Nehri üzerinde yeni inşa edilen Elisabeth Köprüsü'nün Pest tarafındaki girişinin her iki yanında durması için görevlendirdi. Matild'in alt katında özel daireler ve popüler bir kafe bulunuyor.

Orta Avrupa Üniversitesi kültürel miras çalışmaları programının direktörü Profesör József Laszlovszky, "Matild Sarayı, Pest'in merkezindeki en önemli, simgesel saraylardan biriydi" diyor.

Laszlovszky'ye göre burası, 1873'te üç kent merkezinin (Buda, Pest ve Óbuda) yeni bir kentte birleşmesinin bir sembolü olarak görülüyor.

"Bu hızlı kentsel gelişme, 19. yüzyılın sonunda yeni, büyük, kozmopolit bir şehrin ortaya çıkmasına neden oldu ve bu dönemde etkileyici kamu binaları ve sarayların yanı sıra yeni caddeler ve sokaklar yaratıldı."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA