19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

UCUZCU RYANAİR, OMİCRON YÜZÜNDEN DAHA UCUZ OLDU

Ryanair, Omicron'un kaybettiği talebi canlandırmak için bilet fiyatlarını düşük tutmaya başladı

Ucuzcu Ryanair, omicron yüzünden daha ucuz oldu

31 Ocak 2022 Pazartesi 18:00

EMRE ALTINTAŞ
LONDRA / DUBLIN -
Ryanair, COVID-19'un Omicron varyantının hava yolculuğu talebini vurması üzerine, insanları 2022'nin başında seyahat etmeye teşvik etmek için indirimli bilet fiyatları sunmaya başladı.

Avrupa'nın yolcu sayısına göre en büyük havayolu şirketi, Ryanair hükümetlerin Omicron ile ilgili trafik kısıtlamaları getirmesinin ardından planlanan Ocak programını üçte bir oranında düşürdü. İrlandalı düşük maliyetli taşıyıcı, Ryanair, 31 Ocak 2022'deki üçüncü çeyrek sonuç açıklamasında, varyantın Aralık ve Ocak aylarında rezervasyonları, yük faktörlerinin ve getirilerinin (bilet ve uçulan milden elde edilen gelir) "ağır hasarlı" olduğunu bildirdi.

Grup CEO'su Michael O'Leary bir video açıklamasında, "Yakın rezervasyonlarda bir çöküş ve daha zayıf getiriler gördük. Getiriler üzerindeki etki Şubat ayına kadar devam ediyor. Fiyatlandırma virüsle ilgili haber akışına karşı "çok hassas" kalıyor. Şubat ve Mart aylarında trafiğin toparlanacağını görebiliyoruz. Ancak getiri konusunda endişeliyiz. Yakın vadede uçaklarımızı doldurmak için feakarlık yapacağız.”

Avrupa uçuşlarının yöneticisi Eurocontrol, Ocak ayının ilk 26 gününde ağ trafiğinin, kriz öncesi seviyelerin %77-78'inde çalıştığı Kasım ve Aralık 2021'den keskin bir düşüşle 2019 seviyelerinin %69'una düştüğünü bildirdi,

ryanair-ceosu-michael-oleary,.jpgOmicron'un etkisi, Ryanair'in 31 Mart 2022'ye kadar sürecek olan 2022 mali yılı için temkinli kaldığı anlamına geliyor. Ryanair 31 Aralık 2021'e kadar olan üçüncü çeyreğinde 96 milyon € (107 milyon $) net zarar bildirmişti.

Mali yılın tamamı için, COVID-19'un neden olduğu belirsizlik nedeniyle Ryanair yılın bu zamanı için normalden daha geniş bir aralık olan 250 milyon € ila 450 milyon € (279-503 milyon $) arasında bir kayıp bekliyor.

O'Leary, şöyle konuştu: "Omicron çok istenmeyen bir gelişmeydi ve COVID-19'dan kaynaklanan ve ele almamız gereken başka değişkenler ve zorluklar olacağı konusunda uyarıyoruz. İleriye dönük en mantıklı yol tedbirli olmaktır. Yine de, Avrupa’da rakiplerimiz easyJet ve Wizzair gibi havayolları rezervasyonlar açısından güçlü bir yaz geçirmeyi umuyor. Ancak kârların toparlanmasının daha uzun süreceğini söylüyorlar.

Ryanair, 2022 yaz kapasitesi halen 2019 yaz seviyelerinin %115'inde olması planlanıyor.

2022 yazında, son iki yıldır kilitli olan insanlar seyahat etmeye ve tatile çıkmaya döndükçe, belki daha düşük getirilerde olsa da, güçlü bir geri dönüş bekliyoruz."

ryanair-ceosu-michael-oleary,-001.jpgRYANAIR DAHA FAZLA MAX SIPARIŞ EDECEK MI?

İrlandalı taşıyıcı şimdiye kadar 41 Boeing 737 MAX uçağı teslim aldı ve yaz sezonu için filosunda 65 adet olmasını bekliyor. Mali İşlerden Sorumlu Başkan Neil Sorahan, diğer havayollarının geri çekildiği ve hükümetlerin ülkelerinde turizmi canlandırmaya istekli olduğu yerlerde büyüme fırsatları gördüğünü söyledi.

michael-oleary-.jpgAncak O'Leary, Ryanair'in Boeing ile yeni uçak siparişleri için görüşmediğini belirterek şunları söyledi: "Boeing'den gelen yanıt bizi hayal kırıklığına uğrattı, Jet2 gibi bir dizi Boeing müşterisinin Airbus'a dönüştüğünü gördüğümüz için Boeing için de hayal kırıklığına uğradık. Boeing'in bir numarayı kaçırdığını düşünüyoruz. Satış cephesinde çok daha agresif olmaları gerekiyor, Ryanair ile bir anlaşma yapmaları gerekiyor ama ne yazık ki öyle değiller.

Ryanair, iki tarafın fiyat üzerinde anlaşamamasının ardından Boeing ile olası bir 737 MAX 10 uçağı siparişi için görüşmeleri sonlandırdı

Ryanair'in yükselişe geçtiği alanlardan biri de yakıt riskten korunma stratejisiydi. Avrupalı ​​taşıyıcılar bunu ABD'li rakiplerinden daha fazla yapma eğiliminde olsalar da, havayolları kendilerini petrol fiyatlarındaki artıştan korumak için yakıttan korunuyor.

ryanair-ceosu-michael-oleary,-001.pngİrlandalı havayolu şirketi, dördüncü çeyreği için yakıt gereksinimlerinden tamamen korunduğunu ve 1 Nisan 2022'de başlayacak olan gelecek mali yılın ilk yarısı için %80'inin korunduğunu ve böylece kendisini jet yakıtı fiyatlarındaki son artıştan koruduğunu söyledi.


Ryanair'in çok güçlü ve mantıklı riskten korunma politikası, üzerine birçok havayolu rakibinin akıllıca riskten korunma stratejilerini akılsızca azalttığı veya terk ettiği bir zamanda tüm müşterilerimiz ve hissedarlar için önemli tasarruflar sağlayacağını bildirdiler.

aşırı korunmadan kaçınmak için pandemi sırasında korunmayı durdurmaya karar verdi. Yakıt maliyetini önceden korumak, havayollarının yakıt maliyetlerini daha iyi kontrol etmelerini sağlıyor. COVID-19 salgını vurduğunda, Avrupa'daki birçok havayolu şirketi, artık ihtiyaç duymadıkları yakıt korumalarını çözmenin maliyeti nedeniyle finansal darbeler aldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA