20 Eylül 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Antalya21°C

UÇUŞ GÖREVLİLERİ NEDEN ONLARI DİNLEMENİZİ İSTİYOR?

Uçuş görevlileri, saatte 500 mil hızla gökyüzünde uçarken yolcuların mürettebatın içecek servisi yapmak için değil, hayatınızı kurtarmak için orada olduklarını hatırlamalarını ister.

Uçuş görevlileri neden onları dinlemenizi istiyor?

23 Ocak 2024 Salı 11:00

NEW YORK - Uçuş görevlileri, saatte 500 mil hızla gökyüzünde uçarken yolcuların mürettebatın içecek servisi yapmak için değil, hayatınızı kurtarmak için orada olduklarını hatırlamalarını ister.
Bu ayın başlarında Japonya Havayolları'na ait bir uçak, Tokyo'nun Haneda Havalimanı'nda bir sahil güvenlik uçağıyla çarpıştığında, JAL A350 uçağı hızla alevler içinde kaldı ve pist yangınının korkunç görüntüleri sosyal medyada yayıldı.

Japonya Havayolları'nın eski uçuş görevlisi ve kabin güvenlik görevlisi Mizuki Urano, uçaktaki cehennemin fotoğraflarını gördü ve "en kötüsünü varsayarak" "çok büyük bir felaket" bekledi.

Ancak kazada Japonya Sahil Güvenlik Dash 8 uçağındaki beş kişi ölürken, Urano'yu ve dünyayı şaşırtacak şekilde, JAL uçağındaki 379 kişinin tamamı hayatta kaldı .

Çok geçmeden hem medyada hem de internette bir cümle dolaşmaya başladı: "Bu bir mucize." Bu düşünce başlangıçta Urano'nun aklından geçti, ancak daha sonra eski uçuş görevlisi düşündü ve bakış açısını değiştirdi.

Urano , CNN Travel'a şunları söyledi: "Japon Havayolları kabin ekibi üyelerinin eğitim kılavuzlarını ve eğitim içeriklerini, güvenlik kavramlarını ve güvenliğe olan tutkularını biliyorum." “'Ah, bu bir mucize değildi' diye düşündüm. Bu onların çabalarının doğal sonuçlarıdır.' ”

İngiliz uçuş görevlisi Kris Major, Londra'da dünyanın dört bir yanında JAL çarpışmasını ve sonrasını izledi. Major ve uçuş görevlisi arkadaşı, çalıştığı Avrupalı ​​havayolu şirketindeki bir sonraki vardiyasında kaza hakkında konuştu. JAL mürettebatını ve eğitimlerini görünüşe göre ustalıkla yürüttüklerini övme konusunda hemfikirdiler.

Major, CNN Travel'a şöyle konuştu: "Yaptıklarımızı temsil etmelerinden ve yaptıklarımızı küresel bir izleyici kitlesine göstermelerinden gurur duyduk."

Uçuş görevlilerini yalnızca size yiyecek ve içecek servisi yapmak için orada olan kişiler olarak görmek kolaydır, ancak onların temel amacı güvenliktir.

Major, JAL kazasının havacılık dünyasında nelerin ters gidebileceğine dair "görsel olarak dramatik" bir hatırlatma olduğunu söylüyor, ama aynı zamanda "işler böyle ters gittiğinde, eğer doğru olanı yaparsanız hâlâ hayatta kalabileceğinizi" de hatırlatıyor.

Kabin ekibi, JAL pistindeki çarpışmanın yanı sıra Alaska Havayolları'na ait Boeing 737 uçağının gövdesinin bir kısmının uçuş sırasında patladığı ve yolcuların başarılı bir şekilde tahliye edildiği son olayın mürettebat ve yolcu ilişkileri ile havayolu güvenlik brifingleri hakkında daha geniş bir tartışmayı tetikleyeceğini umuyor 30.000 feet'te çalışmanın gerçekleri hakkındaki anlayışı artırmanın yanı sıra.

Eğitimin önemi

Kabin ekibi sıkı bir eğitimden geçiyor. Resimde: Şirketin Singapur'daki eğitim merkezinde Singapur Havayolları stajyerleri.

ucus-gorevlileri.jpg
Kabin ekibi sıkı bir eğitimden geçiyor.

Uçuş görevlileri, rahatsız edici yolculardan ve potansiyel insan kaçakçılığı olaylarından beklenmedik uçak tahliyelerine kadar her şeyi ele almak üzere eğitilir.

Major'ın ifadesiyle, "Sabahları işe gidip 15 dakika boyunca herkesin ve kendinizin hayatını nasıl kurtaracağınızı konuşarak geçirdiğiniz çok fazla sektör yok."

Uçak kazaları nadir olmakla birlikte, uçuş ekipleri acil durumlara karşı yoğun bir şekilde hazırlık yapmaktadır.

Major'ın Avrupa havayollarındaki 25 yıllık deneyimine göre, her uçuştan önce kabin ekibinin geri kalanıyla bir uçak içi güvenlik brifingi için bir araya gelerek "bir dizi acil durum ve tatbikat ve acil durumlar ve tahliyelerle nasıl başa çıkacağımız" hakkında konuşuyor. Major, bunun endüstri çapında bir standart olduğunu ve genellikle yolcular uçağa binmeden önce havaalanı mürettebat odasında veya uçakta gerçekleştiğini söylüyor.

Sabah işe gittiğinizde, 15 dakika boyunca hem herkesin hem de kendinizin hayatını nasıl kurtaracağınızı konuşarak geçirdiğiniz çok fazla sektör yok.


ucus-gorevlileri-002.jpg

Daha sonra mürettebat üyeleri kalkış ve iniş için yerlerini aldıklarında Binbaşı, orada oturmaları ve "her seferinde uçağı nasıl tahliye edeceklerini düşünmeleri" gerektiğini söylüyor ve bunu "uçuşun kritik bir aşaması" olarak nitelendiriyor.

Major, tüm kabin ekibinin beklenmedik acil durumlarla başa çıkmak için eğitildiğini söylüyor ancak aynı zamanda varsayımsal olanla gerçek arasında her zaman bir fark olduğunu da kabul ediyor. JAL ekibini 2 Ocak'taki baskı altında hızlı düşünmeleri nedeniyle övüyor.

ucus-gorevlileri-003.jpg

Uçuş görevlileri, acil durum çıkışlarını açma ve uçak tahliye slaytları aracılığıyla uçaktan inmenin lojistiğini öğrenmenin yanı sıra, uzman iletişim becerilerini de öğrenirler. Açıkça ve sakin bir şekilde talimatlar vermek ve yolcuların uymasını sağlamak başarılı bir tahliye için çok önemlidir.

Urano, yolcuların kabin ekibinin güvenlik uzmanları olduğunun farkında olması durumunda bu iletişimin daha kolay olacağını öne sürüyor.

Urano, 2 Ocak'taki JAL kazasına atıfta bulunarak, "İnsanların bu başarılı tahliyenin nedeninin Japon zihniyeti veya Japon kültürü olduğunu düşünmesini istemiyorum" diyor.

“Eğer yolcular, uçağa bindikleri andan itibaren kabin ekibi üyelerinin güvenlik uzmanları olduğuna dair bir imaja sahipse, belki de yolcu, onları güvenlik uzmanları olarak gördükleri için acil durumlarda kabin ekibinin talimatlarına uymanın daha iyi olacağını düşünecektir. uçağa bindiğiniz andan itibaren.”

Eşyaları geride bırakmanın önemi

Güvenlik brifingleri sırasında yolculara acil çıkışların yerleri anlatılıyor ve acil durumlarda tüm eşyalarını geride bırakmaları talimatı veriliyor.

Güvenlik brifingleri sırasında yolculara acil çıkışların yerleri anlatılıyor ve acil durumlarda tüm eşyalarını geride bırakmaları talimatı veriliyor.

ucus-gorevlileri-004.jpg

Japan Airlines için kabin ekibinin güvenlik uzmanları olduğu mesajı, havayolunun uçak içi güvenlik videosu aracılığıyla iletiliyor . Basit ve doğrudan video, tahliye durumunda kabin ekibinin emirlerine uymanın ve yolcuların eşyalarını geride bırakmasının önemini vurguluyor. Animasyon yoluyla, yolcuların tekerlekli valizleri uçak koridorundan aşağıya ve acil durum tahliye kaydırağına götürme girişimlerinin, tahliyeyi nasıl geciktireceğini ve potansiyel olarak yaralanmaya neden olabileceğini gösteriyor.

JAL kazasının ardından bu video sosyal medya kullanıcıları tarafından geniş çapta övüldü çünkü açık mesajı işe yaramış görünüyordu. 2 Ocak'ta cehennemden kaçan insanların videolarında el bagajı görünmüyor.

Japan Airlines bu uçak içi güvenlik videosunun ilk gösterimini Eylül 2019'da yaptı ve videonun "havayolu endüstrisinde yakın zamanda meydana gelen gerçek olaylardan yararlandığını" belirtti .

O dönemde Japan Airlines için çalışan Urano, 2016 JAL kazasından sonra havayolu şirketinin bagajları geride bırakmanın önemine odaklanmaya karar verdiğini söylüyor; kendi ifadesiyle "birçok yolcu bagajlarını alıp kaydıraktan aşağı kayıyordu" ve bunun sonucunda tahliye sonrasında çok sayıda yolcu yaralandı.”

Yeni video aynı zamanda Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) 2018'de yayınlanan Yolcu Güvenliğine İlişkin Bilgi ve Talimatlar El Kitabı'ndan da etkilendi; Major'ın bir araya getirilmesine yardımcı olduğu bir belge.

ICAO el kitabında, "Tahliyeden elde edilen kanıtlar, önemli sayıda yolcunun, kabin ekibinin talimatlarına aykırı olarak, bir uçağı tahliye ederken yanlarında el bagajı almaya çalıştığını gösterdi" diyor.

“Kabin ekibi komutları, tüm kişisel eşyaların uçakta bırakılması yönündeki talimatları içermelidir; tahliye sırasında bunlar tekrarlanmalıdır.”

Binbaşı, çantalarınızı gönüllü olarak bırakmanın kolay olmadığını söylüyor.

"Günlüğümü ve dizüstü bilgisayarımı almak isterdim" diyor. “İnsanların eşyalarını almak isteyeceğini biliyoruz. Bu onların özel eşyaları; amcalarının külleri olabilir, mücevherleri, parası, her şeyi olabilir.”

Bu nedenle Major, tahliye sırasında bagajınızı yanınıza almanın potansiyel olarak felaketle sonuçlanabileceğini vurgulayan Japan Airlines'ın güvenlik videosunu övüyor.

Japan Airlines'ın videosunun "bu konuda oldukça açık sözlü olduğunu" söyleyen Major, "Çantanızı alırsanız insanlar takılıp ölebilir" diyor.
JAL'ın videosu artık evrensel olarak övülse de Urano, bazı iş arkadaşlarının başlangıçta bundan emin olmadığını söylüyor.

"Meslektaşlarımın çoğu, 'Ah, bu video gerçekten çok sıkıcı' diyordu" diyor ve videoyu, çoğu mizaha, ünlü aktörlerin kısa rollerine ya da hızlı hareketlere dayanan diğer havayolu güvenlik videolarıyla karşılaştırdıklarını açıklıyor. tempolu müzikal sayılar.

Urano'ya göre, Japon manga kedisi Doraemon'un başrolde olacağı bir Japan Airlines güvenlik videosunun geliştirilmesi konusunda bazı tartışmalar vardı. Ancak havayolu sonuçta animasyonlu videoyu tercih etti.

JAL videosu 2019'da yayınlandığında Urano, diğer havayollarındaki arkadaşlarından övgülerini dile getiren mesajlar aldı.

Daha sonra Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) 2019 güvenlik raporunda dolaylı olarak video övüldü: "Yolcuların tahliye sırasında sık sık el bagajlarını yanlarında götürdükleri iyi biliniyor ve havayollarının mesajı almak için daha fazlasını yapması gerektiği sıklıkla belirtiliyor. IATA raporunu okuyun: Acil bir durumda bu kabul edilemez .

“2019 yılında bir havayolu şirketi, mürettebat talimatlarına uymanın önemini açıkça vurgulamak için çizgi film animasyonu kullanan ve tahliye sırasında el bagajı almanın bazı potansiyel sonuçlarını gösteren bir güvenlik tanıtım videosu yayınladı. Mesaj doğrudan ancak çatışmasız bir şekilde iletiliyor ve acil bir durumun ortaya çıkması durumunda doğru davranışa yol açacağı ümit ediliyor."

Major ayrıca Japan Airlines'ın videosuna övgüler yağdırıyor, ancak aynı zamanda esprili bir yaklaşımın da işe yarayabileceğine inandığını ekliyor; ancak vurgu eldeki mesajdan çok uzaklaşırsa önemli ayrıntılar kaybolabilir.

Urano, mesajı yolculara başarılı bir şekilde iletmenin "birden fazla yolu" olduğunu kabul ediyor, ancak asıl önemli olan "videoyu karmaşık hale getirmemek."

Amerikalı uçuş görevlisi Rich Henderson, CNN Travel'a "bir dereceye kadar" her zaman "bu güvenlik gösterilerinin, sırf yaptığımız şeyi neden yaptığımıza dair bir perspektif kazandırmaya yardımcı olmak için, olduğundan biraz daha korkutucu olmasını dilediğini" söyledi. Henderson, ABD'nin önde gelen havayolu şirketinde uçuş süresinin büyük bir kısmını, koltuklarını geri koymayan ve bagajlarını acil çıkış sırasından çıkarmayan yolcularla "tartışarak" geçirdiğini söylüyor.

“Fakat aynı zamanda uçmaktan korkan insanlar da var. Ve bence bu, olabilecek bir şeyin bu insanların sinirlerini yatıştırmanın en iyi yolu olmadığını hatırlatıyor" diyor Henderson.

"Dolayısıyla, insanların acil bir duruma hazırlıklı olmasını istemek arasında gerçekten ince bir çizgi var, ancak aynı zamanda insanların, uçaklarının bakımı konusunda havayoluna güvenebileceklerini ve pilot eğitimi ve kabin konusunda pilotlarına güvenebileceklerini bilerek kendilerini rahat hissetmelerini de istiyorsunuz. Güvenli ve sorunsuz bir yolculuk sağlamak için mürettebat eğitimi.”

Yolcu-mürettebat ilişkileri

Daha küçük uçaklarla yapılan kısa mesafeli uçuşlarda, havayolları genellikle uçuş görevlileri tarafından yürütülen tamamen manuel güvenlik gösterilerine güvenir.

İletişim konusunda ne kadar iyi eğitimli olursanız olun, herkesi dikkat etmeye zorlayamazsınız, diyor Binbaşı, el tipi cihazlara odaklanan veya güvenlik brifingleri sırasında gözlerini kaçıran yolcu denizine alışkın.

"İnsanlara hiçbir şey yaptıramazsınız" diyor, "Her ne kadar insanlar dikkatlerini dağıtıyorsa, yüksek sesle konuşuyorlarsa ve diğer insanların bunu dinlemesini engelliyorlarsa, onları sustururuz, kibarca yapmalarını isteriz. sessizlik."

Major, manuel gösterilerin aynı zamanda uçuş görevlileri için "alay konusu olma" potansiyeli anlamına da geldiğini söylüyor ve "bir grup gencin bekarlığa veda partisine gittiğini, can yeleğini boynuna doladığında sana tezahürat yaptığını" örnek veriyor.

Güvenlikle ilgili görevler sırasında tüm yolcuların dikkatini çekmek neredeyse imkansızdır.

Mizuki Urano, eski uçuş görevlisi ve kabin güvenliği uzmanı

Yine de Major, uçuş görevlilerinin son güvenlik kontrolleri sırasında kabinde yürürken can yeleğini açık tutmalarının bir nedeni olduğunu ekliyor. Hayır, sadece ceketi çıkarmayı unutmadılar; bu sayede yolcular can yeleğini çalışırken daha yakından inceleyebilir ve belinin neresine bağlandığını görebilirler.

Urano, yolcuların dikkatini çekme ve tutma konusundaki zorlukların "havacılık endüstrisi için çok büyük bir zorluk" olduğunu söylüyor.

"Güvenlikle ilgili görevler sırasında tüm yolcuların dikkatini çekmenin neredeyse imkansız olduğunu" itiraf ediyor.

“Bu nedenle yolcuların eğitimi gerçekten önemli. Yolcuların güvenlik mesajıyla ilgilenmesini istiyoruz.”

Urano'nun desteklediği fikirlerden biri, yolcuların uçuşları sırasında herhangi bir noktada daha fazla bilgi edinebilmeleri için uçak içi eğlence sistemine güvenlikle ilgili içerik eklemektir. Ayrıca kapıda bekleyen yolculara güvenlik bilgilerinin verilebileceğini de öne sürüyor.

Dikkat etmenin önemi

Major, "(JAL kazası) gibi bir olayda yer alma şansının çok ama çok zayıf olduğunu" yineliyor.

“Fakat bu şansı göze alamayız” diyor. "Bugün bunun biz olabileceğini anlamalıyız; hiçbir şekilde, şekilde veya biçimde kayıtsız kalamayız."

Kabin ekibi, daha önce onlarca kez uçmuş olsanız bile, havayolunun güvenlik gösterilerini izlemenin önemini vurguluyor; her uçak ve havayolu, biri için farklı şekilde yapılandırılmıştır.

Henderson, kabin ekibi olarak havayolunun güvenlik brifinglerine daha aşina olamayacağını söylüyor.

"Fakat bir uçuş görevlisi olarak bile, güvenlik demosu devam ederken kitabımı ve telefonumu bir kenara koyuyorum ve dikkat ediyorum - çünkü o zaman etrafımdaki insanlar da dikkat edecek" diyor ve genellikle "herkesin toplu olarak bir dakikalığına duraklamak için.

Sonuçta Binbaşı, uçağın "olağanüstü derecede güvenli bir ortam, çoğu insan için hoş bir deneyim" olduğunu hatırlamanın önemli olduğunu söylüyor ancak "günün sonunda, saatte 500 mil hızla gökyüzünde uçuyorsunuz.

“Çok nadiren ters gidebilir ve eğer işler ters giderse, kendinizi hayatta kalma şansının en yüksek olduğu yere koymak istersiniz. Güvenlik gösterisini izlemek ve mürettebatı dinlemek yalnızca iki dakikanızı alır. Sadece iki dakika mürettebatı dinle.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA