19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

UÇAKLARDA HIRSIZ ÇETELERİNİN HEDEFİ KABİN BAGAJLARI OLDU

THTC Kurucu Başkanı, Senegal Konsolosu Emin Çakmak: Uçaklarda uyuyan yolcuların valizlerini karıştırıp, kıymetli eşyalarını çalan hırsız çetelerinin sayısı artıyor.

Uçaklarda hırsız çetelerinin hedefi kabin bagajları oldu

14 Ocak 2024 Pazar 08:29

İSTANBUL - İnsanların en rahat seyahat ettikleri uçaklarda hırsızların hedefi kabin bagajları oldu. Özellikle uzun uçuşlarda uyuyan yolcuların valizlerini karıştırıp, kıymetli eşyalarını çalan hırsız çetelerinin sayısı artmaya başladı. Özellikle uzun yolculuklarda uyuyan yolcuları izleyen hırsızlar kabin bagajlarını boşaltıyor kıymetli eşyaları çalıyorlar. Ayrıca yolcuların valizlerine uyuşturucu gibi yasadışı malzemeler koyarak habersizce kaçakçılıkta kullanıyorlar.
Baş üstü bölmeya konulan el çantasında değerli eşya veya en azından nakit para bulundurmanın artık pek iyi bir fikir olmadığı anlaşılıyor.

emin-cakmak-083.jpg
emin-cakmak-082.jpg

EMİN ÇAKMAK AFRİKA YOLCULARINI UYARIYOR
Uçak ile çok seyahat eden Türkiye Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi-THTC Kurucu Başkanı, Senegal Konsolosu Emin Çakmak “Son dönemde Afrika’dan gelen hastaların çantalarını ve ceplerini boşaltan uçak içi hırsız şikayetleri aldık. Dubai’den gelirken uyuyan yolcuların uçak içi kabindeki eşyalarını karıştıran birini yakalattık ve polise teslim ettik. Uçakların içine güvenlik kamerası konulmalıdır. Herkes eşyalarına dikkat etsin. Çanta kilidi gibi ekstra güvenlik araçları kullansın ve mümkünse grup halinde seyahat etsin. THY yönetimine tavsiyem hızlıca uçak için kamera güvenlik sistemlerinin eklenerek tedbir alıp bu konuda öncü hava yolu firması olmasını tavsiye ediyorum" diye uyarıda bulundu

emin-cakmak-009.png

UÇAKTA SOYGUNDA YÜZDE 25 ARTIŞ VAR
South China Morning Post gazetesi uçakta çalışan hırsız çetelerinin Hong Kong ve Orta Doğu ülkelerine gelen uçuşlarda çalıştığını bildirdi . Geçtiğimiz yıl 77 uçak içi hırsızlık vakasının polis kayıtlarına geçtiğini bildirdi.

Yetkililer bir süredir kabin bagajı hırsızlıklarındaki artış ve suç çetelerinin yolcuları hedef aldığı konusunda uyarılarda bulunuyor. The Economist'te yayınlanan ve bir Türk iş adamının Hong Kong'a uçuş sırasında 260.000 ABD doları nakit ve eşya kaybettiğine işaret eden bir makaleye göre, Hong Kong polisi kabin soygunu sayısında yüzde 25 artışla 60 olay rapor ettiğini bildirdi.
Hanoi Halk Mahkemesi, 47 yaşındaki Çin vatandaşı Gui Xing Lian'ı, Da Nang'dan Hanoi'ye giden bir uçakta diğer yolculardan 4.000 dolar ve 50 milyon VND çaldığı için iki yıl hapse mahkûm etti.

emin-cakmak-085.jpg

UÇAK HIRSIZLIĞI ÇETESİ KURMUŞLAR
Malezya Havayolları uçağında Faiz Mokhtar adlı yolcu bir adamın baş üstü bagaj dolabından hırsızlık yaptığını farkederek cep telefonu ile kayıt altına aldı. Hırsızın yakalanmasının ardından havayolu yolcuları kabin bagajlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Yolculardan Faiz Mokhtar, dört iş ortağıyla Ho Chi Minh Şehri'nden Kuala Lumpur'a uçuyordu. Yanında bulunan ortaklarından biri tanımadıkları bir adamın Mohtar'ın uçak içindeki baş üstü bagaj bölümünde bulunan dizüstü bilgisayar çantasını çıkarıp dördüncü sıradaki koltuğuna taşıdığını fark etti.
Hırsızlığı Facebook'ta yayınlayan yolcu, İkinci sırada oturan Mokhtar adamı çantasını karıştırırken ve avro ve ABD dolarını cebine atmak üzereyken yakaladı.
Hırsızı yakalatan yolcu “Çantamı iyice kontrol ettim. En büyük endişem seyahat belgelerim (pasaport vb. yanında, beni taşıyıcı olarak kullanmak amacıyla başta uyuşturucu olmak üzere herhangi bir yasa dışı eşya yerleştirip yerleştirmediğiydi” dedi. Yolcunun uyarısı üzerine kabin ekibi alarma geçti ve hemen polisi çağırdı. Uçak henüz kalkmadığı için ve hırsız uçaktan çıkarılarak gözaltına alındı.
Yolcu Mohtar, "Uçak mürettebatı bize Çin, Hong Kong ve Vietnam uçuşlarında bu yöntemi yürüten bir çetenin var olduğunu bildirdi. Yakalanan adam Hong Kong'luydu ve dönüş bileti olmadan Kulala Lumpur’a uçuyordı. Muhtemelen rotası 'ganimetine' bağlı idi" şeklinde konuştu.
Malezya Havayolları medyaya yaptığı açıklamada, mürettebatın Vietnamlı yetkililere bir rapor sunduğunu ve bu gibi durumlarla başa çıkmak için eğitildiğini söyledi. Yolculara değerli eşyalarını takip etmeleri ve bunları ayrı tutmaktan kaçınmaları hatırlatıldı.

hanoi-halk-mahkemesi,-47-yasindaki-cin-vatandasi-gui-xing-liani,-da-nangdan-hanoiye-giden-bir-ucakta-diger-yolculardan-4.000-dolar-ve-50-milyon-vnd-caldigi-icin-iki-yil-hapse-mahkûm-etti..png

.TARİHİN EN BÜYÜK HIRSIZLIĞI
Türk adamın uçakta yaklaşık 400.000 dolar çalınmasıyla havacılık tarihinin en büyük hırsızlığı yapıldı. NTV'nin haberine göre, bir Türk adamın Dubai'den Hong Kong'a yaptığı uçuş sırasında 830.000 Türk Lirası (yaklaşık 300.000 $) ile Rolex ve Patek Philippe saatinin çalındığı bildirildi.
Uçak hırsızlarının hedefi olan Mustafa Sacı, saatlerinin her birinin değerinin yaklaşık 230 bin lira (80 bin dolardan fazla) olduğunu, kaybının ise 400 bin dolardan fazla olduğunu söyledi.
Saat ihracatçısı işadamı Saci, hırsızlığı uçak inişe geçtiği sırada fark etti. Havaalanı polisine haber verdi ancak soruşturmadan sonuç çıkmadı. Havayolunun adı açıklanmadı.
Bu arada Hong Kong'daki havaalanı polisi, uçaklarda hırsızlık vakalarının artması nedeniyle yolculara değerli eşyaları konusunda daha dikkatli olmaları tavsiyesinde bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA