18 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara18°C
  • Antalya24°C

UÇAKLARDA ENGELLİLERİN TEKERLEKLİ SANDALYESİNE YER İSTENİYOR

Uçaklarda engelli tekerlekli sandalyesi yeri ve engelli tuvaleti olmayışı tartışmaları sürüyor. Sandalyesi kırılan engellinin TikTok videosu durumu yeniden gündeme taşıdı

Uçaklarda engellilerin tekerlekli sandalyesine yer isteniyor

13 Temmuz 2021 Salı 13:00

NEW JERSEY- Trenlerde ve toplu taşımalarda engelli sandalyesi için imkanlar oluşturulurken uçaklarda tekerlekli sandalye yeri bulunmayışı tepkilere yol açıyor.
Engelli hakları grubu , All Wheels Up'ın kurucusu ve başkanı Michele Erwin, "Tekerlekli sandalye kullananların yüzde sekseni, havayollarının tekerlekli sandalyelerini kaybetmeleri veya tahrip etmeleri nedeniyle uçmuyor" dedi.

Ancak havayollarının engellilerin tekerlekli sandayleyere için uçakta yer ayırmayakarşızHavayollarının direnişi nedeniyle bir uçakta tekerlekli sandalye koltuğu görmenen muhtemelen yıllar alacak gibi görüldüğü belirtildi. Ayrıca uçaklarda engelliler için tuvalet bulunmayısı da eyrı bir sorun olarak ortaya konuldu.

-engellilerin-tekerlekli-sandalyesine.png
SANDALYESI KıRıLAN ENGELLİ INFLUENCERIN TIKTOK VIDEOSU
Bu tartışmalar sürerken bagaja verdiği tekerlekli sandalyesi kırılan bir yolcunun faryadı ortalığı karıştırdı.
Minneapolis'ten Newark, New Jersey'e Delta Airlines ile yaptığı uçuş sırasında bagaja verdiği tekerlekli sandalyesi ciddi şekilde hasar gören model ve influencer Bri Scalesse , TikTok'a hızla bir video kaydetti.
Videoda "Bugün özgürlüğüm ve bağımsızlığım elimden alındı. Hayatımı nasıl yaşayacağımı bilmiyorum. Tekerlekli sandalyem benim özgürlüğüm, benim bir parçam. Harap oldum" diye feryadını dile getirdi.

TEKERLEKLİ SANDALYELER KIRILIYOR, KAYBOLUYOR
Bu video bir çok olayı meydana çıkardı. Havayollarının 2019'da 10.548 tekerlekli sandalye, scooter kaybettiği veya kırdığı bildirildi. 2018 yılında havayollarına 36.930 engelli şikayeti yapıldı. Bu olay ile her 100 kişiden 1'inin başına geldiği ve
ancak sorunu çözmek için çok az şey yapıldığı ortaya çıktı.

ENGELLI HAKLARı IÇIN MÜCADELE
All Wheels Up adlı bir engelli hakları grubu , Senatör Tammy Baldwin, D-Wis. ve Temsilci Jim Langevin, DR.I. tarafından ortaklaşa desteklenen Hava Taşıyıcı Erişim Değişiklikleri Yasası için savaşarak bunu değiştirmeye çalışıyor . Yasa, erişilebilirlik standartlarını karşılamak için yeni uçaklar ve engelli yolcuları barındıracak değişiklikler yapmak için mevcut uçaklar gerektiriyor.
Tekerlekli sandalye hasarları veya kayıpları çok yaygın olduğu için uçmanın engelliler topluluğu içinç bir ayrıcalık olmadığı belirtildi.

HER GÜN ENGELLİ 29 YOLCUYA ZARAR VERİLİYOR
Ulaştırma Bakanlığı tarafından geçen yılki bir raporuna göre , havayolları her gün yaklaşık 29 engelli yolcunun tekerlekli sandalyesine zarar veriyor .

2019'dan önceki hiçbir veri mevcut değil, çünkü havayollarının bundan önce kaç tekerlekli sandalye kaybettiklerini veya hasar gördüklerini bildirme veya takip etme zorunluluğu yoktu.

SANDALYESİNİ KAYBEDEN ENGELLİ UÇAMIYOR
All Wheels Up'ın kurucusu ve başkanı Michele Erwin, "Tekerlekli sandalye topluluğunun yüzde sekseni, fiziksel benliklerine yönelik bir risk veya hasar nedeniyle tekerlekli sandalyelerini kaybetmeleri nedeniyle uçmuyor" dedi. Organizasyon, tekerlekli sandalye kullanıcıları için "kendilerini bağımsız ve güvenli bir şekilde uçağa bindirmek" ve "dünya çapında Tekerlekli Sandalye kullanan milyonlarca insan için hava yolculuğunu tamamen erişilebilir kılmak" için lobi yapıyor.



Bu, insan haklarına saygı duymakla ilgilidir - ama aynı zamanda engelli topluluğunu tüketiciler olarak tanımakla da ilgilidir.

ENGELLİLER İÇİN UÇMAK ZOR
All Wheels Up'ın Başkanı Erwin ve başkan yardımcısı Alan Chaulet havayollarının, mobilite cihazlar ile uçuşu engelliler topluluğu için erişilebilir hale getirmeyi taahhüt etmelerini başarılı bir şekilde sağladıklarını söylüyor.

Bunun insan haklarına saygı göstermekle ilgili olduğunu vurguluyor.

Chaulet, "Uçmak zor, ancak Engelli Amerikalılar Yasası sayesinde çoğu varış noktası erişilebilir durumda ve dünya çapında çok daha fazlası var ve engellilerin harcayacak parası var" dedi.

HAVAYOLLARININ MEDYA KORKUSU
Havayolları sadece zarar verdikleri tekerlekli sandalye onarımları, değiştirmeleri veya uçuş paralarını geri ödemelerinde ve hoşnutsuz engelli yolcular için seyahat kuponları sunarak para kaybetmekle kalmıyor. Havayolları medyada manşet olma korkusuyla uçmaktan uzak duran potansiyel müşterileri de kaçırıyorlar.

TRENLERDE OTOBÜSLERDE ENGELLİ TUVALETİ VAR UÇAKTA YOK
Engelli hakları aktivisti D'Arcee Charington’u 2015'te bir Delta Air uçuşundan sürünerek çıkmaya zorlayan gecikmeler yaşandı. Bu sadece tekerlekli sandalye kayıpları ve hasarları ile kalmıyor. Uçaklardaki banyolar, tuvaletler hareket sorunu olan kişiler için erişilebilir değildir. Trenler ve otobüsler Engelli Amerikalılar Yasası'na uymak ve erişilebilir tekerlekli sandalye noktaları ve tuvaletler oluşturmak zorunda kalırken, uçaklar hala 1986'da Amerikalılardan önce kabul edilen Hava Taşımacılığı Yasası'nı takip ettikleri için Engelliler Yasası’na uymaktan muaf tutuldu.

UÇAKLARDA TEKERLEKLI SANDALYE UYGULAMASı
All Wheels Up'ın araştırma, eğitim ve öğretim programlarına ilgi gösterdiğini belirten Erwin şunları arlattı: "Havayolları bu adımları atıyorlar. Keşke daha agresif adımlar atsalardı. ... Ne yazık ki, uçaklarda tekerlekli sandalye uygulamasına hala birkaç yıl uzağız. Bunun nedeni, Federal Havacılık İdaresi'nin uçuşlarda tekerlekli sandalyeleri onaylamamış olmasıdır. Bu sertifikasyonun gerçekleşmesine yardımcı olmak için tekerlekli sandalyeler üzerinde çarpışma testi çalışmaları finanse eden ve yürüten tek kuruluş olduğunu iddia ediyor.”

Erwin ayrıca çoğu havayolunun acil inişlerde engelli yolcular için tahliye stratejileri olmadığını belirterek şöyle devam etti: "Engelli bir gezgin iseniz sizin için bir plan yok. Hareket kabiliyeti kısıtlı biriyseniz, uçuş görevlilerine verilen tek öneri, onları kelimenin tam anlamıyla uçaktan dışarı taşımaktır. Çoğu havayolunun, acil iniş yapan engelli yolcular için tahliye stratejileri yoktur.”

ACİL DURUM ÖNLEMLERİ
All Wheels Up Başkanı Erwin, acil bir durumda engelli bir yolcunun taşınmasına yardımcı olabilecek A Disabled Passenger Transfer Sling anlamına gelen ADAPTS adını verdiği bir araç sağlandığını ve bunun bir uçuş görevlisi tarafından tasarlandığını açıkladı. Erwin, havayollarının bu uçüklara entegre etmesini umduğunu ve böylece acil inişlerde engellilerin nasıl kurtulacaklarına çözüm getirdiğini bildirdi.

Ocak ayında başlatılan program ile, 30 ADAPTS askı ve özel CARES emniyet kemerleri (engelli yolcuların güvenli bir şekilde koltuklarına binmelerine yardımcı olmak için ek çift omuz askısı) dağıtıldı. Erwin, cihazlar için başvuran engelli yolculardan oluşan bir bekleme listesini sürdürmek için hibe beklediğini söyledi.

Kaynak: MSNBC
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA