20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

UBSAD, İGA’NIN ACENTELERDEN KARŞILAMA ÜCRETİNE “FIRSATÇILIK” DEDİ.

Acentelerin yıllardır ayakbastı parası topladığını belirterek UBSAD, aksine İGA ve diğer havalimanlarının acentelere komisyon ödemesi gerektiğini söyledi.

UBSAD, İGA’nın acentelerden karşılama ücretine “Fırsatçılık” dedi.

06 Ocak 2020 Pazartesi 10:00

İSTANBUL - İstanbul Havalimanı’nda güvenlik gerekçesiyle seyahat acentelerinin yolcuların isimleri yazılı pankartla misafirlerini karşılamaya engel olunmasına Uçak Bileti Satan Seyahat Acenteleri Derneği-UBSAD “fırsatçılık” diyerek tepki gösterdi.
UBSAD, İstanbul havalimanı işletmesi İGA’nın “1618 sayılı kanunumuza aykırı olarak yasaklayıp havalimanı işletmesinin kendi yapacağı işleme 4 eur gibi bir bedel istemesi tamamen fırsatcılık ve havalimanına gelir kazandırma çabasından baska birşey değildir” denildi.
UBSAD “Uçak bileti satan seyahat acenteleri yıllardır havalimanlarının en önemli geliri olan ayakbastı ücretini hiçbir bedel almadan toplayıp havalimanı işletmelerine teslim edilsin diye havayollarına ödemektedirler” şeklinde açıklama yaptı.

ubsad-logo.jpgUBSAD BASIN AÇIKLAMASI ŞÖYLE

Transfer ve karsılama hizmetleri 1618 sayılı kanunumuzla seyahat acenteleri faaliyeti olarak tanımlanmıştır. Karşılama faaliyeti transfer hizmetinin başlangıcıdır ve seyahat acentesinin görevidir.

ACENTELER YILLARDIR AYAK BASTI PARASI ÖDÜYOR

Bu faaliyeti 1618 sayılı kanunumuza aykırı olarak yasaklayıp havalimanı işletmesinin kendi yapacağı işleme 4 eur gibi bir bedel istemesi tamamen fırsatcılık ve havalimanına gelir kazandırma çabasından baska birşey değildir.

Oysa uçak bileti satan seyahat acenteleri yıllardır havalimanlarının en önemli geliri olan ayakbastı ücretini hiçbir bedel almadan toplayıp havalimanı işletmelerine teslim edilsin diye havayollarına ödemektedirler.

UBSAD ÜYESİ ACENTELER ÖDEMLERİ YAPIYOR

IGA, İstanbul Havalimani vergisi 20 eur dışhat yolcusu, transit yolcu için 5 eur ve iç hat yolcusu, için 3 eur olarak ödenmektedir. Bu ücretlerin tamamı UBSAD üyesi ve uçak bileti satan seyahat acenteleri tarafından toplanmaktadır.

Yine uçak bileti satan seyahat acenteleri havalimanı vergilerini toplamak içinde IATA'ya ve biletini sattıkları havayoluna evlerini ipotek ederek her ay yüksek miktarda banka faizi vererek teminat garantisi olarak teminat mektubu vermişlerdir.

Seyahat acenteleri bu teminat faizleri için hiçbir bedel almadıkları halde IGA İstanbul Havalimanı yönetimi yanlış bir karar alarak seyahat acentelerinden karşılama ücreti talep etmektedirler.

IGA, AYAK BASTI KOMİSYONUNU ACENTELERLE PAYLAŞSIN

Derneğimiz IGA İstanbul havalimanı işletmesi ve diğer havalimanları işletmelerinin vergilerinin-ayak bastı ücretlerinin toplanmasından havalimanı işletmesinin seyahat acentelerine komisyon ödemesini veya verilen teminat masraflarının paylaşılmasını talep etmektedir.

TÜRSAB YILLARDIR SESSİZ KALDI

Meslek Örgütümüz Türsab IATA 'nın havalimanı ücretlerinin de teminatını istemesine ve uçak bileti satan seyahat acentelerinin hiçbir ücret almadan bu ücretleri yolculardan toplamasına yıllardır sessiz kalmıştır . Şimdi bu sessizliğini bozarak IGA Istanbul havalimanı yetkililerinin 4 eur masraf istemesine karşılık bizim havalimani vergi toplama ücretlerimizi ve teminat masraflarımızı isteyerek gerekli girişimlere başlamalıdır.

Saygılarımızla

UBSAD Uçak Bileti Satan Acenteler Derneği

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA