22 Ocak 2025
  • İstanbul8°C
  • Ankara2°C
  • Antalya11°C

TÜSİAD’DAN YENİ DEİK’E DAVA

TOBB alınıp Ekonomi Bakanlığı’na bağlanan DEİK, yeniden yapılanmanın sancılarının yanı sıra art arda açılan davalarla da uğraşıyor.

TÜSİAD’dan yeni DEİK’e dava

26 Ocak 2015 Pazartesi 15:00

ANKARA- Hükümetİn bir gecede torba yasaya eklediği bir madde ile apar topar el koyduğu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda (DEİK) sular durulmuyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınıp Ekonomi Bakanlığı’na bağlanan DEİK, yeniden yapılanmanın sancılarının yanı sıra art arda açılan davalarla da uğraşıyor.

İLK DAVA CHP’DEN

DEİK hakkında ilk dava CHP tarafından açıldı. CHP, torba yasanın 22 maddesini Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı, bu maddeler arasında DEİK’in Ekonomi Bakanlığı’na bağlanması da var. Mahkeme, başvuruyu kabul ederek esastan görüşme kararı aldı. Hukukçular, Anayasa Mahkemesi’nin DEİK yasasını iptal edebileceğini ve yeni yasa için ek süre verebileceğini belirtiyor.

TÜSİAD DA DAVAYA HAZıRLANıYOR

DEİK’in kısa bir süre sonra uğraşmak zorunda kalacağı bir dava da TÜSİAD’dan gelecek. TÜSİAD’ın DEİK konusundaki tavrı uzun zamandır biliniyor. Yarı kamu niteliği taşıyan kurumların yerine gönüllülük temelinde örgütlenen sivil toplum kuruluşlarını tercih ediyor. Ancak bu kez TÜSİAD’ın karşı çıkış noktalarından biri ‘para’. Çünkü, ‘Yeni DEİK’ kurulduğunda eskisinin tüm mal varlıkları bir gecede elinden alınmış ayrıca TÜSİAD, Türkiye İhracatçılar Meclisi, MÜSİAD ve Türkiye Müteahhitler Birliği’nin yıllık gelirinin yüzde 1’ini DEİK’e vermesi zorunlu hale getirilmişti. İşte TÜSİAD’ın karşı çıktığı nokta bu. Üyelerinin yıllık aidatlarıyla faaliyetlerini sürdüren TÜSİAD’ın bütçesinin açık verdiği 22 Ocak’ta yapılan genel kurulda açıklanmıştı. Dernek, çare olarak üyelik aidatlarını 30 bin TL’ye yükseltmişti. Derneğin yeni yönetiminin belirlenmesi ve görev dağılımının ardından aidat konusunun gündeme alınacağı ve dava açılacağını duydum.

DEİK’e açılan son dava ise çok daha ilginç. Çünkü davayı açan kişi eski DEİK’in şoförlerinden biri. DEİK’in tüm malvarlığı, arşivi yeni kurulan yapıya devredilirken çalışanlarının ne olacağı konusu belirsiz kalmıştı. TOBB tam bu sırada hızlı bir hamle yaparak DEİK’in tecrübeli ve kritik görevlerde çalışan personelini kendi bünyesine transfer etmişti.

Bu transferler arasında bir şoför de vardı. İşte TOBB’da çalışmaya başlayan bu eski DEİK çalışanı Danıştay 10. Daire’sine bir dava açtı. Dava şu anda tetkik hakimliğinde. Ancak hukukçular, davanın esastan görüşülmeye başlanacağını düşünüyor.

YASA ÇıKARıLMASı GEREKIYOR

Gelelim davanın nedenine…

Yukarıda da söz etmiştim, DEİK’in tüm malvarlığı yeni DEİK’e devredilmişti. Bu işlem yapılırken DEİK’in kuruluşunun altyapısını oluşturan yasaya dokunulmayarak yeni bir yasa çıkarıldı. Yasanın ardından da bir yönetmelikle DEİK’in tüm malvarlığı devredildi. Oysa yasalara göre böyle bir girişimin yapılabilmesi yönetmelikle değil, yasayla yapılmak zorunda. Hukukçular, “Malvarlığı bölümü kanunla düzenlenmemişse yönetmelikle düzenlemez. Anayasaya göre özel mülkiyete konu bir malvarlığı ancak belli şartlarda kamulaştırılır. Burada o şartlar yok” yorumunu yapıyor.

İş dünyasında yeni davanın arkasında TOBB yönetimi olduğu konuşuluyor. Başta Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere TOBB yönetiminin hükümetin bu kararını benimsemediği, kendilerine haksızlık yapıldığını düşündükleri de biliniyor.

Görünen o ki, seçimlere kadar DEİK’teki belirsizlik sürecek, yeni davaların açılması da gündeme gelebilir. Oldu bittiyle yapılan bir işin de yargıya taşınması kadar doğal bir durum olamaz zaten…

Esin Gedik/Yurt Gazetesi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA

Yükleniyor...