TÜRSAB’TA DENETİM KURULU ÜYESİ’NE GÖREV YAPTIRILMIYOR
TÜRSAB Denetim Kurulu Üyesi, SM Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Halil Erol, Firuz Bağlıkaya ve ekibi tarafından görevini yapması engellendiği için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yardım istedi.
18 Mayıs 2018 Cuma 09:00
ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-TÜRSAB Genel Kurulu’nda “bağımsız denetim kurulu adayı” olarak kürsüye çıkarak “tüm bilgi ve belgelerin üyelerimizle şeffaf bir şekilde paylaşılmasını savunan” ve seçimi kazanarak yönetimde yer alan TÜRSAB Denetim Kurulu Üyesi, SM Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Yeni Hayat Turizm Seyahat Acentası sahibi Halil Erol, Başkan Firuz Bağlıkaya ve ekibi tarafından görevini yapması engellendiği için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yardım istedi.
HUKUKI GÖRÜŞE RAĞMEN TOPLANTILARA ALINMADI
Halil Erol “Başkan Firuz Bağlıkaya tarafından Sayın Mustafa Şahinoğlu'na hitaben yazı yazarak hukuki görüş almamın sonrasında hukuki görüşe göre toplantılara katılım sağlayabileceğim ifade edilmesine rağmen yine herhangi bir gelişme sağlanamamıştır. En son çare olarak Bakanlığımıza müracaat ederek siz değerli meslektaşlarıma olan sorumluluğumu yerine getirme çabası içerisindeyim. Bakanlığımıza yazmış olduğum talebimle ilgili olarak yazımı aşağıda bilgilerinize sunuyorum” dedi.
YÖNETIM TOPLANTILARINA ALINMIYOR
1618 Sayılı Yasa, Yönetmelik, İç Tüzük, hukuki görüş ve teamüllere rağmen görevini yapması engellenen Halil Erol “Birliğimizin Yönetim Kurulu toplantılarına 3 Nisan 2018 tarihinden itibaren hiç bir gerekçe göstermeksizin alınmamaktayım” diyerek T.C.Kültür Ve Turizm Bakanliği Hukuk Müşavirliği’ne başvurdu.
TÜRSAB’TA “DEĞİŞİM” KUTUPLAŞMA MI?.
Böylece “değişim” sloganı ile göreve gelen Firuz Bağlıkaya ve ekibinin Türsab içinde kutuplaşmalara yol açtığı ve “işbirliği” içinde seçime girdiği gruplar arasında ayrımcılık yaparak yönetim kurulu toplantılarında alınan kararların denetim kurulundaki bazı üyelerden gizlediği ortaya çıktı.
Denetim Kurulu Üyesi Halil Erol’un görevini yapmasının engellenmesi üzerine Türsab yönetiminin “gizli-kapaklı işler” yaptığını ileri süren acenteler “20 yıldanberi Başaran Ulusoy’un gizli işlerinden ve tek adamlığından yorulmuştuk. Yeni yönetimde aynısını yapıyor. Tek adamlık yaparak, paylaşım olmadan ve Türsab’a demokrasi ve şeffaflık gelmeden Türk turizmine bir fayda sağlanamaz. Ayrıca bu şekilde TÜRSAB’in içine düştüğü kasos ortadan kalkmaz. Demek ki Türsab’ta herşey eski hamam eski tas devam ediyor” dediler.
HALIL EROL “BY-PASS” EDİLMİŞTİ
Aslında Türsab seçimleri sonrası Yönetim Kurulu’nda görev dağılımı yapılırken Halil Erol’un denetim Kurulu Başkanı olması bekleniyordu. Ancak Firuz Bağlıkaya ve ekibi, ortaklaşa girdikleri seçimlerde yanına alarak tabanın oylarını ele geçirdiği Hasan Erdem ve ekibini yönetimi almamak istiyordu. Bu nedenle sadece Hasan Erdem’e söz verdiği 2. Başkanlık görevini verirken, arkadaşlarını pasif grevlere getirmişti. Nitekim ilerleyen zamanlarda Türsab’ta “Firuzcular”,”Hasancılar”, “Hürsadcılar” “tasfiye olanlar”, “Başarancılar” ve hatta "eski bakan Erkan Mumcu'nun adamları" gibi gruplar oluştuğu ileri sürüldü. Bu kadar bölünme için olan Türsab’ta herkes bir köşeyi tutarken sonunda patlama olması bekleniyordu.
AYRIMCILIK AYYUKA ÇIKTI
Nitekim Denetim Kurulu oluşmasında Türsab Kongresi’nde yaptığı konuşma ile salonda bulunanların büyük beğenisini ve güvenini kazanan Halil Erol son dakikada Denetim Kurulu Başkanlığı’ndan alınarak, yerine Firuz Bağlıkaya ekibinden, aslında Başaran Ulusoy’un eski ekibinden olan Mustafa Şahinoğlu getirildi. Bu atamanın oldukça tantışmalı geçtiği duyuldu ve Firuz Bağlıkaya’nın Halil Erol’a “Sen görevini yap. Sana kimse karışmayacak” şeklinde söz verdiği bile bildirildi. Ancak geçen süre içinde işlerin hiç te öyle olmadığı ortaya çıktı. Türsab’ta yapılan işlerin denetim kurulu üyesinden gizlendiği ortaya çıktı. Yönetim Kurulu toplantılarının kapalı kapılar ardında yapılması ve kendisinin bu toplantılara alınmayışı karşısında Halil Erol çaresiz Kültür ve Turizm Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’ne başvuuda bulunmak zorunda kaldı.
BAKANLIKTAN HUKUKİ GÖRÜŞ İSTEDİ
Halil Erol, bakanlık yazısında “Denetim Kurulu üyelerinin tek tek yada birlikte Denetim Kurulunu Görevlerini yerine getirmek amacıyla TÜRSAB Yönetim Kurulu’nun yapmış olduğu olağan ve olağanüstü toplantılarına Denetim Kurulu Üyesi olarak şahsi katılım sağlamamda herhangi bir hukuki engelin olup olmadığı, TÜRSAB Yönetim Kurulu’nun herhangi bir çağrısına ihtiyaç olup olmadığı hususunda Bakanlığımızın konuyla ilgili “Hukuki Görüşü”’nün hem yazılı hemde e-posta yoluyla şahsıma sunulmasını istiyorum” dedi.
HALİL EROL: BENİ SEÇENLERE KARŞI SORUMLUYUM
Değerli Meslektaşlarım;
TÜRSAB 23.Olağan Genel Kurulu'nda siz Değerli Meslektaşlarımın oylarıyla Birliğimizin Denetim Kurulu Üyeliğine seçilmiş bulunmaktayım.
2013 yılından beri "Bağımsız Denetim" ilkeleri doğrultusunda Birliğimiz'de denetim yapılmasını ve tüm bilgi ve belgelerin üyelerimizle şeffaf bir şekilde paylaşılmasını savunan bir meslektaşınız olarak bulunduğum görev ve sorumluluklarım doğrultusunda sizlerle karşı sorumluluk bilinciyle bazı açıklamalarda bulunmam gerekmektedir:
Birliğimizin Yönetim Kurulu toplantılarına 3 Nisan 2018 tarihinden itibaren hiç bir gerekçe göstermeksizin alınmamaktayım.
FİRUZ BAĞLIKAYA TALEBİME CEVAP VERMİYOR
Oysaki 1618 sayılı yasamız, ilgiili yönetmelik ve iç tüzüğümüz gereğince bu toplantılara katılım sağlamamız yasal hakkımız olmakla birlikte, konuyla ilgili bizzat Sayın Başkan Firuz Bağlıkaya'ya ibu durumla ilgili sözlü ve yazılı ilettiğim talebime bugüne kadar cevap verilmemiştir.
Ayrıca konuyla ilgili olarak Sayın Başkan Firuz Bağlıkaya tarafından Sayın Mustafa Şahinoğlu'na hitaben yazı yazarak hukuki görüş almamın sonrasında hukuki görüşe göre toplantılara katılım sağlayabileceğim ifade edilmesine rağmen yine herhangi bir gelişme sağlanamamıştır.
En son çare olarak Bakanlığımıza müracaat edereksiz değerli meslektaşlarıma olan sorumluluğumu yerine getirme çabası içerisindeyim.
Bakanlığımıza yazmış olduğum talebimle ilgili olarak yazımı aşağıda bilgilerinize sunuyorum.
Saygılarımla
Halil EROL
TÜRSAB Denetim Kurulu Üyesi
SM Mali Müşavir/Bağımsız Denetçi
HALİL EROL’UN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINA YAPTIĞI BAŞVURU
T.C.KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ’NE
Sayın Müşavirim;
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin 23.Olağan Genel Kurulu sonucunda 28 Şubat 2018 tarihi itibariyle Denetim Kurulu Üyeliği’ne seçilmiş bulunmaktayım.
Aşağıda yapmış olduğum bilgiler doğrultusunda Bakanlığımızın görüşünün alınması ihtiyacı doğmuştur.
KANUNDA DENETİM KURULU’NUN GÖREVLERİ
1618 sayılı SEYAHAT ACENTALARI VE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ KANUNU’nun BİRLİĞİN ORGANLARI Başlıklı III.Bölüm 34/C Maddesinde Denetim Kurulunun görevleri aşağıdaki gibi belirtilmiştir;
a) Genel Kurul tarafından alınan kararların Yönetim Kurulunca yerine getirilip getirilmediğini araştırmak,
b) Birlik işlerinin mevzuat esasları dairesinde yürütülüp yürütülmediğini denetlemek,
c) Bakanlıkça verilecek görevlerin yerine getirilip getirilmediğini incelemek,
d) Birliğin işlemlerini ve hesaplarını kontrol etmek,
e) Birliğin bir yıllık işlem ve hesapları hakkında Genel Kurula rapor vermek,
f) Birliğin çalışmaları hakkında 3 ayda bir Bakanlığa rapor vermektir.
YÖNETMELİKTE DENETİM KURULUNUN GÖREVLERİ
Ayrıca; SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ YÖNETMELİĞİ’nde Denetim Kurulunun görevleri aşağıdaki gibi belirtilmiştir:
Madde 17 - Denetim Kurulunun görevleri şunlardır :
a) Genel Kurul tarafından alınan kararların Yönetim Kurulunca yerine getirilip getirilmediğini araştırmak,
b) Birlik işlerinin mevzuat esasları dairesinde yürütülüp yürütülmediğini araştırmak,
c) Bakanlıkça verilen görevlerin yerine getirilip getirilmediğini incelemek,
d) Birliğin işlemlerini ve hesaplarını kontrol etmek ve bu hususlara dair hazırlayacağı raporları Genel Kurul'a sunmak,
e) Birliğin çalışmaları hakkında 3 ayda bir Bakanlığa rapor vermektir.
İÇ TÜZÜKTE DENETİM KURULU’NUN GÖREVLERİ
TÜRSAB İç Tüzüğümüzün 63.Maddesinde de Denetim Kurulunun görevleri aşağıdaki gibi belirtilmiştir:
a) 1618 s. Kanun ve yönetmeliklerde yazılı işleri yapmak,
b) Birlik çalışmalarının ve yönetim kurulu işlemlerinin iç tüzük hükümlerine uygun yapılıp yapılmadığını denetlemek,
c) Muhasebe kayıt ve işlemlerinin Mali ve Muhasebe Statüsüne uygun olup olmadığını denetlemek,
d) Kanunda ve bu iç tüzükte belirtilen raporları hazırlamak.
Yukarıda belirtilen görevlerin nasıl bir çalışma ile yerine getirileceği hususu ise TÜRSAB İç Tüzüğümüzün ÇALIŞMASI başlığı ile aşağıda belirtilen 61.ve 62.Maddelerinde açıkça ifade edilmiştir:
DENETIM KURULU RAPORU 3 ÜYENIN DE IMZASINI TAŞIMAK ZORUNDADIR
61. Denetim Kuruluna seçilen üyeler kendi aralarından birini başkan seçerler.
62. Denetim Kurulu görevlerini tek tek veya birlikte kullanabilirler. Ancak, Denetim Kurulu raporu 3 üyenin de imzasını taşımak zorundadır. Rapora katılmayan üye gerekçelerini rapora şerh eder.
İÇ TÜZÜĞÜMÜZÜN 62.Maddesinde açıkça ifade edildiği gibi 1618 sayılı Yasamız ,İlgili Yönetmelik ve İç Tüzükte belirtilen Denetim Kurulu Görevlerini TEK TEK veya BİRLİKTE kullanabilirler denilerek Denetim Kurulu Üyelerinin birlikte yada birbirinden bağımsız Denetim Kurulu Görevlerini yerine getirmelerine imkan verilmiştir. “Ancak, Denetim Kurulu raporu 3 üyenin de imzasını taşımak zorundadır. Rapora katılmayan üye gerekçelerini rapora şerh eder.” Denilerek çalışma istisnasını ortaya koymuştur.
DENETIM KURULUNUN YETKILERI
Yukarıda açıklandığı üzere Denetim Kurulu görevlerini yerine getirirken kullanacağımız yetkiler İç Tüzüğümüzün 64. Maddesinde Denetim Kurulunun yetkileri başlığı altında aşağıdaki gibi belirtilmiştir:
a) Denetim Kurulu üyeleri Birliğin tüm evrak ve kayıtlarını inceleyebilirler.
b) Yönetim Kurulu üyelerinden ve idari kadrolardan bilgi isteyebilirler.
c) Yönetim Kurulu toplantılarını dinleyebilirler.
YETKISIZ BIR GÖREV OLMAZ
1618 sayılı Yasamız ,İlgili yönetmelik ve İç Tüzükte belirtilen Denetim Kurulu Görevlerini TEK Tek veya BİRLİKTE kullanabilirler denilerek Denetim Kurulu Üyelerinin birlikte yada birbirinden bağımsız Denetim Kurulu Görevlerini yerine getirmelerine imkan vermesi bu görevleri yerine getirirken kullanılacak olan yetkinin de TEK TEK veya BİRLİKTE kullanılması imkanını sağlamıştır. Yetkisiz bir görev olamayacağı gerçeği tartışma götürmez bir gerçektir.
BAKANLIĞIN KONUYLA ILGILI “HUKUKI GÖRÜŞÜ'NÜ BEKLİYOR
Yukarıdaki açıklamalarım doğrultusunda Denetim Kurulu Üyesi olarak ;TÜRSAB Yönetim Kurulu’nun yapmış olduğu olağan ve olağanüstü toplantılarına İç Tüzüğümüzün 64/C maddesinde belirtildiği gibi katılım sağlamak istiyorum.
Denetim Kurulu üyelerinin tek tek yada birlikte Denetim Kurulunu Görevlerini yerine getirmek amacıyla TÜRSAB Yönetim Kurulu’nun yapmış olduğu olağan ve olağanüstü toplantılarına Denetim Kurulu Üyesi olarak şahsi katılım sağlamamda herhangi bir hukuki engelin olup olmadığı, TÜRSAB Yönetim Kurulu’nun herhangi bir çağrısına ihtiyaç olup olmadığı hususunda Bakanlığımızın konuyla ilgili “Hukuki Görüşü”’nün hem yazılı hemde e-posta yoluyla şahsıma sunulmasını istiyorum.
Gereğini bilgilerinize arz ve rica ederim.
Saygılarımla.
Halil EROL
Denetim Kurulu Üyesi
SM Mali Müşavir / Bağımsız Denetçi
TÜRSAB (TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ)
Dikilitaş mahallesi, Aşık kerem sokak, No:40
Beşiktaş/İstanbul
Tel: 444 45 50
www.tursab.org.tr
- British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldıBritish Museum, 1 milyar sterlin değerindeki Çin seramiklerini satın alarak, İngiltere'de bir müzenin aldığı en değerli hediye olarak değerlendiriliyor.21 Kasım 2024 Perşembe 19:00TURİZM
- THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyorTHY, İstanbul Havalimanı'nda uzun aktarma süresi olan yolcularına ücretsiz şehir turu imkanı sunuyor. "TourIstanbul" programıyla, yolcular İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfederek yeni bir deneyim yaşıyor.21 Kasım 2024 Perşembe 18:00ULAŞTIRMA
- Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filmindeAntalya’nın 'Kıyamet' filmi, 7 kişilik ekip yapay zekayı da kullanarak 15 gün boyunca, günde 13 saat çalışıp, hazırladı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:00GÜNDEM
- Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışıEsas Holding, Pegasus sermayesinin yüzde 3,85'ini temsil eden paylarını uluslararası yatırımcılara sattığını duyurdu.21 Kasım 2024 Perşembe 16:00ULAŞTIRMA
- THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdıTürk Hava Yolları, AJet Hava Taşımacılığı AŞ'nin sermayesini 15 milyar lira artırdığını açıkladı.21 Kasım 2024 Perşembe 15:00ULAŞTIRMA
- Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa ettiSabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy “Yaklaşık 6 ay önce başladığım görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum. Heyecanla başladığım görevde maalesef beklemediğim hayal kırıklı21 Kasım 2024 Perşembe 14:00ULAŞTIRMA
- Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildiTürkiye’nin ilk ve tek yerli patentli propolis üreticisi BEE’O ve BEE& YOU markalarının kurucusu ve CEO’su Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, Asya-Pasifik Bölgesi’nin en başarılı kadın girişimcisi seçildi.21 Kasım 2024 Perşembe 13:00YEME İÇME
- Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyorAkdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, ürettikleri 20 bin mersin balığı yavrusunu Karadeniz'e bıraktıklarını belirterek, bu balıkların çiple izlendiğini söyledi.21 Kasım 2024 Perşembe 12:00YEME İÇME
- İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtıTürkiye İş Bankası, stratejik açıdan önem verdiği sektörlerde daha verimli çıktılar elde edilmesi ve katma değerli ürünler üretilmesine katkıda bulunmak amacıyla ihtisas şubeleri açmaya devam ediyor.21 Kasım 2024 Perşembe 11:00KURUMSAL
- Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacakSuudi Arabistan turizm sektörüne olan yatırım planını genişleterek 15 yıl içinde 500 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.21 Kasım 2024 Perşembe 10:00TURİZM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.