22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara12°C
  • Antalya14°C

TÜRSAB'IN BORCU FAİZLER VE DÖVİZ ARTIŞIYLA 700 MİLYON TL OLDU

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkayageçen zamanda faizler ve dövizin artmasıyla bu borcun 600-700 milyon liraya yükselmiş olabileceğini söyledi.

TÜRSAB'ın borcu faizler ve döviz artışıyla 700 milyon TL oldu

20 Kasım 2018 Salı 11:00

ANTALYA- Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB'ın 5 ay önceki bilinir finansal borcunun 660 Milyon lira olduğunu, ancak geçen zamanda faizler ve dövizin artmasıyla bu borcun 600-700 milyon liraya yükselmiş olabileceğini söyledi.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Turizmdays.com editörü Emin Demir'e yaptığı açıklamalarda TÜRSAB'ın geçmiş dönemden gelen finansal sorunları halledemediklerini, Finansal sorunlarla ilgili hem Kültür ve Turizm Bakanımıza, hem Hazine ve Maliye Bakanımıza çözüm yolu önerdik. Bununla ilgili çözüm önerimizi sayın Cumhurbaşkanımıza da önerdik. Dolayısıyla bir sonuç bekliyoruz. İnşallah yakın sürede bunu halletme imkanımız olacak'' dedi. 

tursab-borc.jpg

Borç yükü büyük

Seyahat Acenteleri Birliği'nin kendi imkanları ile bu borcu ödemesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Bağlıkaya, şunları söyledi: 

''TÜRSAB'ın 5 ay önce tespit edilmiş toplam borcu Türk lirası ile 560 Milyon TL. Borcun içinde ciddi miktarda dövizde var. Ayrıca geçen sürede artan faiz borcu ve dövizin artması ile bu borç 600 mü 700 milyon mu oldu bilmiyoruz. Böyle bir yükün altından TÜRSAB'ın kendi gelirleri ile sıyrılması mümkün değil. Durumu en üst düzeydekilere anlatıp izah ettik. Bekliyoruz. Vergi borçlarımız vergi barışı süresince yapılandırdı. Devlet borcu ile ilgili çok fazla sıkıntımız yok. Şahıs borçları var. Dolayısıyla banka borçları var. Çok mağdur olmuş arkadaşlarımız var. Arkadaşlar Müze bileti için para vermişler hem paralarını alamamışlar hem biletlerini alamamışlar. Biz onlar için gerçekten çok üzülüyoruz. İlk ödenecek borç onların alacağıdır. Bu arkadaşlar gerçekten TÜRSAB sanarak bilet için para vermişler. aslında TÜRSAB LMt. Şti'ye vermişler. İlk ödenecek paralar bu paralar olacak. Bunlar gerçekten iş yapmak için ödeme yapmışlar. Onun haricindeki paralar Irak vizesi dolayısıyla alınmış depoziteler var. Bu depoziteler ödenmemiş. Birde borcun önemli bölümünü oluşturan Kuşadası Kongre Merkezi inşaatından kaynaklanan banka borçlarıdır. Bunları hepsini dğüşündüğünüzde ciddi bir rakam çıkıyor. Bu borçlarla ilgili Cumhurbaşkanımızdan, Hazine ve Maliye Bakanımızdan, Kültür ve Turizm Bakanımızdan durumu anlatarak bir sonuç bekliyoruz.''

Faal olmayan acenteler kapanacak 

Acentelerle ilgili yasal çalışmalar yaptıklarını anlatan Firuz Bağlıkaya, ''Yasal düzenleme yakında geliyor. Seyahat Acentelerinden gerçekten gayrı faal olanların belgelerin iptali, kapanma işlemlerinin yapılması lazım. Şubeleri kiraya verme işlemi ile ilgili ciddi sıkıntılar var. Dolayısıyla şubesi olan acentelerin şubelerde çalışanlarının bordlarını istedik. Bu bordlarını ibra edemeyenlerin şubelerini kapatacağız. Demek ki o şubeler kendilerine ait değil. Böyle bir çalışmamız var. Elimizden geldiğince düzene sokmaya çalışıyoruz. Seyahat acentelerin daha çok çalışması ve para kazanması itibariyle doğru orantılıdır. Seyahat acenteleri itibarlı ve güvenli olursa iş hacimleri de çok fazla artar. Dolayısıyla aramızda çürük elma varsa bunları ayıklamak istiyoruz. Genel olarak acenetelere belge verme işini çok sıkı tutuyoruz. Hak edenlere, gerçekten bu işi yapacağına inandığımız kişilere acente belgesini veriyoruz. Çıkacak yasadan sonra faal olmayan acenteleri kapatacağız'' diye konuştu.


TÜRSAB'a 110 haciz işlemi uygulandı


TÜRSAB'ı kurumsal bir yapıya kavuşturmak istediklerine işaret eden Firuz Bağlıkaya, seçimden sonra yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: 

''Yani TÜRSAB'ın kişiye bağlı değil kurumsal bir yapıya bağlı olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Yapının kendi kendine çalışabilir hale gelmesi için çalışıyoruz. TÜRSAB'ın idaresin 4 başkanlığa bağladık. TüRSAB'ın iç işleyişine ilişkin bir takım yenilikleri getirdik ve bunları hayata geçirdik. Bunu da kimin görevi nedir diye yazılı hale getiriyoruz. Ticari işletmelerin tamamını gayri faal haline getirdik. Faaliyetlerini durdurduk. Ticari işletmelerden elde edilen bir takım hakları (vize, sigorta gibi)  TÜRSAB'ın içinde bulunan iktisadi işletmeye aldık. 9 aylık bilanço TÜRSAB tarihinde ilk defa internette yayınladı. Bütün harcamaları tek çatı altına aldık. Bir lira dışarıda yok. TÜRSAB'ın bilançosunda gözükmeyen hiç bir faaliyet içinde, hiç bir işletme içinde yokuz. Vakıfı daha aktif hale getiridk. Vakıfta uzun süredir ödenmeyen, uzun süredir insanları mağdur eden burslar, yardımlar vardı. Bunları yeniden düzenledik. Yeni kaynak yarattık. TÜRSAB'a yeni üye olanlardan vakfa yardım rica ediyoruz. Gerekirse TÜRSAB'tan kaynak veriyoruz. Dolayısıyla vakıfta kendi içinde canlanıyor.

TÜRSAB üyesi emeklilere, üyelere ve ihtiyacı olanlara yönelik bir yaşlı evi yapmak istiyoruz. Bu konuda bir çalışma başlattık. Arkadaşlarımız bu konuda vakıfta çalışmalar yürütüyor. 

TÜRSAB'ın maddi sıkıntıları vardı. Geldiğimiz günden bu yana 110 haciz işlemi uygulandı. Bir yandan bunlarla uğraşırken bir yandan da geçmiş dönemden gelen alışkanlıkların bitmesi ile ilgili sıkıntı oldu. Bunların proplemleri ile uğraştık. Herkes bir takım şeylerin eskisi gibi devam etmesini istiyor. Bu mümkün değil. Bu anlamda da saldırılara göğüs germek zorunda kaldık. 

18 yıldır yönetmeliksiz yönetilen seyahat acenteleri Birliğinin yönetmeliğini çıkardık. Yasa çalışmasını hazırlıyoruz. Kasım ayı sonunda inşallah sonuca varacağız ve bakanlığa TÜRSAB olarak sunmuş olacağız.''

Turizmcinin hızı artacak
 

Mesleğimizde gerek kişi gerekse işletmesiyle başarılı olmuş birinin bakan olarak tayin atanmasının kendilerini gerçekten mutlu ettiğini vurgulayan Bağlıkaya, şöyle konuştu: 

''Yeni cumhurbaşkanlığı sisteminin turizmci birisini Kültür ve Turizm Bakanı olarak ataması turizme verdiği önemi çok net gösterdi. İkincisi işi bilen gerçekten konuyu anlatmamıza gerek olmayan bir dostumuzun orada bakan olarak bulunması (tüm turizm sektörü için söyliyorum. Otelcisinden uçakçısına acentesinden tur operatörüne) herkesin işini son derece kolaylaştırdı. Bundan sonra devlete şunu şöyle söyleyeyim de şunu yaptırayım dönemi bitti. İşi bilen birisi var. Dolayısıyla İşine son derece hakim ve çalışkan birisi. Turizmin bir bütünlük içinde yönetiliyor olması da bizim bundan sonraki hızımızı artıracaktır. Daha hızlı karar alabilen daha doğru karar alabilen bir yapıya kavuştuk. Biz kendi alanımızda elimizden geleni yapıyoruz. Sayın bakanda tüm turizm camiası açısından bakıldığında elinden geleni maksimum olarak yapıyor. İnşallah daha iyi rakamlara, sonuçlara ulaşacağız.''

Kaynak: TurizmDays
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA