16 Ekim 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara20°C
  • Antalya26°C

TÜRSAB'IN ARAÇ PLAKA UYGULAMASI TARİHE KARIŞTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı yıllardır sorun haline gelen “TÜRSAB araç plakası” uygulamasını ortadan kaldırdı.

TÜRSAB'ın araç plaka uygulaması tarihe karıştı

16 Ekim 2024 Çarşamba 15:28

İSTANBUL - Uzun süredir seyahat acentelerinin “TÜRSAB araç plakası” uygulaması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı önemli bir adım atarak plaka uygulamasını ortadan kaldırdı. Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan imzasıyla 81 ilin valililklerine, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği-TÜRSAB’a gönderilen yazıda eski plakaların yenilenmesine bakılmaksızın mevcut plakaların geçerli kabul edileceği bildirildi. Böylece yıllardır haksız yere TÜRSAB’a ödenen ve hiçbir karşılığı olmayan plaka yenileme ücretleri artık tarihe karışıyor.

TÜRSAB PLAKASI TİCARETİ SON ERDİ
Ortadoğu Seyahat Acenteleri Platformu Başkanı Hüseyin Kırk, Bakanlığın kararı ile TÜRSAB plakası kiralama sisteminin sona erdiğini söyledi.
Hüseyin Kırk bazı acentelerin TÜRSAB’tan 900 TL’ye aldıkları plakayı 5 bin TL’ye turizm dışındaki araçlara kiraladıklarını belirterek “Bu işten ayda 2 milyon TL kazananlar vardı. Şimdi Bakanlıktan TÜRSAB’a mecburi üyelik sisteminin kaldırılmasını bekliyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadin Alpaslan’ın yaptığı duyuru şöyle:

Seyahat acentalarının paket tur, tur ve transfer hizmetlerine yönelik Valiliklerce (Il Kültür ve Müdürlükleri) gerçekleştirilen denetimlerde, paket tur ve turlarda seyahat acentası yetkilisinde, transfer araçlarında ise transfer elemanında bulundurulması ve denetimi yapanlara gösterilmesi zorunlu belgeler Seyahat Acentaları Yönetmeliğinin 40 ve 41 inci maddelerinde sıralanmıştır.

Seyahat acentalarmın talebi üzerine Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından verilen ve denetimler esnasında aracın ön kısmında dışarıdan görülebilecek şekilde bulundurulan "TÜRSAB Araç Plakası" hususu da ayı yönetmeliğin her iki maddesinde belirtilmiştir.

1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ve bu Kamuna dayanılarak yürürlüğe konulan Seyahat Acentaları Yönetmeliği ile Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliğinde; "TÜRSAB Araç Plakası"nın her yıl veya belirli aralıklarla Birlik tarafından yenilenmesini ve seyahat acentaları tarafından da yenilenen plakaların kullanılmasını zorunlu kılan bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bu kapsamda, Valiliklerce (II Kültür ve Turizm Müdürlükleri) gerçekleştirilecek denetimlerde Seyahat Acentaları Yönetmeliğinin 40 ve 41 inci maddelerinde belirtilen belgelerin kontrolü esnasında yenilenip yenilenmediğine bakılmaksızın Birlik tarafından verilmiş "TÜRSAB Araç Plakası"nın bulunması halinde, mevcut plakanın kabul edilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Nadir ALPASLAN
Bakan Yardımcıst

81 IL VALİLİĞİNE
TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİNE
tursab-plaka-bakan.jpg

Genç Turizmciler Derneği Onur Sabırlıoğlu “TÜRSAB araç plakası” kaldırılması hakkında açıklama yaptı.

Değerli Turizmciler,

Uzun süredir sektörümüzün kanayan yaralarından biri olan “TÜRSAB araç plakası” uygulaması konusunda önemli bir adım atılmıştır. Nihayet, her yıl zorunlu olarak alınması talep edilen plakanın gereksiz yükünden tüm acentalarımız kurtulmuştur. Bu süreçte, yıllardır haksız yere TÜRSAB’a ödenen ve hiçbir karşılığı olmayan plaka yenileme ücretleri artık tarihe karışıyor.

Sektör olarak aylardır yaşadığımız baskılara karşı gösterdiğimiz direniş sonuç verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığımız nezdinde yaptığımız girişimler sayesinde, 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’na dayanarak seyahat acentalarına yapılan bu haksız uygulama sonlandırıldı. Araçlarımızda bulundurmak zorunda olduğumuz plaka, 40 ve 41. maddelerde belirtildiği gibi yenilenmesi gereken bir unsur değildir. Ne var ki, eski yönetimin devamı olan mevcut yönetim, bu plakaların her yıl yenilenmesi ve pul alınması gibi bir zorunluluk getirmeye çalışarak pek çok acentanın plakalarını zorla toplamış ve üyelerimizden haksız yere ücret talep etmiştir.

Bu haksızlık neticesinde, özellikle küçük ve orta ölçekli acentalarımız ciddi maddi kayıplar yaşadı. Ancak bakanlığımızın aldığı karar neticesinde, bu yıl itibarıyla acentaların cebinde 100 milyondan fazla bir tasarruf sağlanmıştır. Bu, turizm sektörü adına önemli bir kazançtır ve acentalarımızın haklarını savunma konusundaki kararlılığımızın bir göstergesidir.

Bu süreçte bize destek veren tüm yetkililere şükranlarımızı sunarız. Özellikle, bu sorunun çözümünde büyük rol oynayan bakan danışmanımız kıymetli ağabeyimiz Bedirhan Bayka’ya, Bakan Yardımcımız Nadir Alpaslan’a ve Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkürü borç biliriz. Onların özverili çabaları, sektörümüz için büyük bir kazanım olmuştur.

Artık seyahat acentalarımız, plaka adı altında haksız ödeme yapmaktan kurtulmuş olup, bu tür gereksiz maliyetlerin üzerimizden kaldırılması yönündeki mücadelemiz sürecektir. Hep birlikte, daha güçlü ve daha özgür bir turizm sektörü için çalışmaya devam edeceğiz.

Saygılarımızla,
Genç Turizmciler Derneği
Onur Sabırlıoğlu

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA