22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara4°C
  • Antalya18°C

TÜRSAB, DANIŞTAY’A DAVAYI KİMİN İÇİN AÇTI?

Danıştay’a başvuruda müze ve ören yerleri ihale şartnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğü’nün (DOSİMM) yetki sınırları hakkında kavram kargaşası yarattığı görülüyor

TÜRSAB, Danıştay’a davayı kimin için açtı?

29 Şubat 2024 Perşembe 12:00

İSTANBUL - TÜRSAB, müze ve ören yerlerine giriş ücretleri ve elektronik tarifelerinin “Kiralama İhalesi İdari Şartnamesine aykırı” olduğu iddiasıyla kararın iptali için Danıştay’a dava açtı.
Ancak Danıştay’a başvuruda müze ve ören yerleri ihale şartnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğü’nün (DOSİMM) yetki sınırları hakkında kavram kargaşası yarattığı görülüyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğü (DOSİMM) tarafından 27 Şubat 2018’de bilet ve bilet ürünlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve satış kurallarının yönetimine ilişkin kiralama ihalesine çıkılmış. Bu şirket veya başkasının DOSİMM’in yetkisine sanip olmadığı ve bir çok hakkının saklı kaldığı biliniyor.

BU IŞIN TÜRSAB ILE ILGISI YOKTUR.
TÜRSAB’ın açtığı iptal davasının kafa karıştırıcı olduğunu belirten turizmciler “TÜRSAB bu davayı kimi savunmak için açtı. Kiralama ihalesini alan SICPA TURKEY Ürün Güvenliği ve Sanayi Ticaret A.Ş.’dir. TÜRSAB başkanı ise 54 müzedeki büfeleri işletme ihalesini alan şirketin sahibidir. TÜRSAB’ın görevi üyelerinin hakkını savunmaktır. Bu konuda bir açıklama yapılmalıdır” dediler.

Turizmciler, talebin haklı olabileceğini belirtirken “Bu işin TÜRSAB ile ilgisi yoktur. Dayanak noktası yoktur. İlgili şirketi sadece müze ve ören yerlerine girişteki biletleri tasarlıyor, temin ediyor ve biletlerin güvenliğini sağlıyor. Zararı varsa onun dava açması gerekir. Bir başka şirketin hakkını savunacak davayı üyelerinin paralarını harcayarak TÜRSAB açamaz” şeklinde konuştular.

TÜRSAB’IN IDDIALARI

TÜRSAB’ın iddiasında dilekçesinde şu iddialar yer alıyor :“2018 tarihli Müze ve Ören Yerlerinde Bilet ve Bilet Ürünlerinin Tasarımı Geliştirilmesi ve Satış Kanallarının Yönetimine İlişkin Kiralama İhalesi İdari Şartnamesine aykırı olarak müze giriş ücretlerinin belirlendiği / İdarenin yetkisini aşarak ihale dışı Dem Müzecilik altında üçüncü bir kişiye kazanç sağladığı ve bunun da ihale şartnamesine aykırı olduğu, / Şartname ve kanuna aykırı olarak giriş ücretleri fahiş olarak artırıldığı” yer alıyor.

tursab,-danistay.jpg

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Özcan adıyla yapılan açıklama şöyle:

Kıymetli Arkadaşlar,

DÖSİMM’in 1 Mart 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yabancı uyruklu ziyaretçiler için Müze ve Ören Yerleri giriş ücretleri ve Elektronik Tarifelerine ilişkin kararının iptali için Danıştay 10. Daire Başkanlığının 2024/282 sayılı dosyasıyla dava açılmıştır.

Ekte yer alan dava dilekçesinde,

2018 tarihli Müze ve Ören Yerlerinde Bilet ve Bilet Ürünlerinin Tasarımı Geliştirilmesi ve Satış Kanallarının Yönetimine İlişkin Kiralama İhalesi İdari Şartnamesine aykırı olarak müze giriş ücretlerinin belirlendiği,

İdarenin yetkisini aşarak ihale dışı Dem Müzecilik altında üçüncü bir kişiye kazanç sağladığı ve bunun da ihale şartnamesine aykırı olduğu,

Şartname ve kanuna aykırı olarak giriş ücretleri fahiş olarak artırıldığı,

Konuları ekseninde idari işlemin iptali talep edilmiştir.

Açılan iptal davasına müdahil olunması için Birliğin internet sayfasında 22 Ocak 2024 tarihinde duyuru yapılmış olup dava dilekçesi de duyurunun ekinde yer almaktadır.

Duyuru metnine https://www.tursab.org.tr/duyurular/dosimme-karsi-acilan-muze-ve-oren-yeri-giris-ucretleri-tarifelerine-iliskin-yonetim-kurulu-kararinin-iptali-konulu-dava-hakkinda-duyuru bu linkten ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla

Gürkan Özcan

https://www.tursab.org.tr/apps//Files/Content/21ca4582-6c5c-4682-a271-7028f1490ef9.pdf

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA