19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

TUROYD’UN YENİ BAŞKANI SAVAŞ ÇOLAKOĞLU OLDU

Genel Kurul’da TUROYD Başkanlığı’na Savaş Çolakoğlu seçilirken görevi devreden Ali Can Aksu, TUROYD'un “Kurucu Onursal Başkanı” oldu.

TUROYD’un yeni başkanı Savaş Çolakoğlu oldu

12 Haziran 2023 Pazartesi 10:26

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Türk turizminin değeri 250 milyar doları aşan turizm tesislerini başarıyla yöneterek, ülkemizin hizmet anlayışını zirveye taşıyan ve Türk misafirperverliği ile turizmde ‘marka ülke’ olmamızı sağlayan Turizm Otel Yöneticileri Derneği TUROYD üyeleri yeni yönetimini seçerek ‘ortak akıl’ hedefinde buluştu.

turoyd-008.jpg

Genel Kurul’da TUROYD Başkanlığı’na Savaş Çolakoğlu seçilirken görevi devreden Ali Can Aksu, “Kurucu Onursal Başkan” oldu.
Pullman İstanbul Hotel and Convention Center’da düzenlenen genel kurulda Turizm Otel Yöneticileri Derneği-TUROYD’un 2023 – 2025 dönemi yeni Yönetim Kurulu şöyle oluştu:

turoyd-009.jpg
TUROYD'un yeni yönetim kurulu
turoyd,-savas-colakoglu-007.jpg
Kararlar oybirliği ile alındı


turoyd,-savas-colakoglu-010.jpg

YÖNETİM KURULU ASİL LİSTESİ

Savaş Çolakoğlu- Yönetim Kurulu Başkanı
Tayfun Sancar- Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Akın Okyay- Genel Sekreter
Orhan Genceli - Sayman

Ahmet Güner Güney, Barış Kahraman, Birol Yalçın, Didem Ersoy, Erdal Kurtuluş, Ergun Demiray, Gürkan Kaban, Halil Duru, Hatice Coşkun, Kadri Varçin, Murat Toktaş, Murat Yumak, Nazif Demir, Salih Kızılcık, Soner Metin, Tuncay Beyaz, Uğur Şahbaz

YÖNETIM KURULU YEDEK LISTESI

Ahmet Kaan Kaya, Ebru Tuğgan, Eda Anar, Erhan Çetin, Gülten Çakicier, Mehmet Yüce, Merve Şanli Saral, Nadir Kadakal, Nur Nevin Bozan, Sabri Ahmet Lüle, Semih Erken

DENETIM KURULU ASIL LISTESI

Ali Osman Erbaş, Türkan Sekman, Yusuf Yıldız

DENETIM KURULU YEDEK LISTESI

Devrim Ulgaç, Semih Tanzer, Sema Ertekin

turoyd-010.jpg
turoyd,-savas-colakoglu-006.jpg
TUROYD Genel Kurulu Divan Başkanı Faik Alsaç, yardımcıları Ahmet Kaan Kaya ve Akın Okyay

turoyd,-ergun-demirey.jpg
Ergün Demiray, kurucular kurulunda olduğu halde kendisinin son ana kadar kaydı olmadığına şaşırdığını belirterek, böyle hataların düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Onursal başkanlık sisteminin uygun olmadığını bildirdi. Genel Kurul'da herşeyin konuulması gerektiğini ve buna turizmin ihtiyacı olduğunu sözlerine ekleyerek, "Bu dernek büyüyebilir" dedi.


turoyd,-savas-colakoglu-008.jpg

Halil Duru, TUROYD'un yeni yönetiminde göreve hazır olduklarını ve herşeyin daha iyi olmasını istediklerini sözlerine ekledi.
turoyd,-savas-colakoglu-009.jpg
Can Pekbaş, TGA üyeliğinde TUROYD'un daha etkin olması gerektiğini söyledi


turoyd,-savas-colakoglu-002.jpg

turoyd,-savas-colakoglu.jpg
Savaş Çolakoğlu

BAŞARILI OLMAK, GÜÇ GETİRECEK
Genel Kurul’da TUROYD Başkanlığı’na seçilen Savaş Çolakoğlu “Hedefimiz başarılı olmak, iyi yönetmek ve böylece turizmde daha çok söz sahibi olmamızı sağlayacak. Yatırım değeri 250 milyar doları aşan sektörü yönetiyoruz. 60’a yakın sektörü etkiliyoruz. 30- 40 milyar dolarlık işlem hacmi üretiyoruz. Yatırımcıya karşı ayaklamadır, sendikadır diyerek karşı çıkanlar oldu. Aslında hedefimiz yatırımcıya destek olmak ve yönetimde kalite anlayışıdır, başarılı olmaktır. TUROYD tüm bunlar için bulunmaz bir fırsattır” dedi.

KOMİTELER OLUŞTURACAĞIZ
Çolakoğlu şöyle devam etti:
“Üyelere ve sorunlarına daha yakın olmak için yönetim kurulu üyelerine bağlı belli başlıklar altında komiteler oluşturacağız. Böylece tüm yönetim kurulu hareketin içinde yer alacak ve aldığı sorumluluk hakkında yönetim kuruluna hesap verecektir. Dolayısıyla üy arkadaşlara hesap vermiş olacaklardır. Bir hafta içinde omiteleri tespit edeceğiz. Herkes bu görev ve sorumluluk bilinci içinde çalışmalara devam edecek. Biz görev alan 21 kişi sizlerin emrindeyiz. Sizler için iyi şeyler yapmak için seçildik. Yapamazsak bizi eleştirin, ama zaman zaman bize moral verirseniz daha iyi çalışırız.” dedi.

turoyd,-ali-can-aksu.jpg

ALİ CAN AKSU, ‘KURUCU ONURSAL BAŞKAN’ SEÇİLDİ
2016 yılında kuruluşundan bugüne kadar, birlikte yola çıktığı turizmin profesyonelleri arkadaşları ile birlikte TUROYD’u büyük emeklerle 27 ülkede, 81 ilde 1800’e varan üyeye ulaştırarak büyüten, otel yöneticilerinin birbirleriyle kucaklaşmasını sağlayan ve yeni yönetim tarafından ‘üst akıl’ olarak “Kurucu Onursal Başkan” unvanı verilen eski başkan Ali Can Aksu “TUROYD Türk turizminin yıldızıdır. Otel yöneticisi arkadaşlarım olmazsa turizm olmaz. Dünyanın bir çok ülkesinde çalışan arkadaşlarımız Türkiye’nin turizm elçileridir ve başarılarıyla gurur kaynağımızdır” dedi.
“Biz bir aile olabilmek için yola çıktık. Çok şükür başardığımızı görüyorum. Kurucu Başkan olarak başladığım ve 3 dönemdir Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğüm Turizm Otel Yöneticileri Derneği – TUROYD’un yeni Yönetim kurulu tarafından Kurucu Onursal Başkan ünvanına layık görülmem beni onurlandırdı.
Amacımız yöneticilerin sorunları,istihdamdaki kayîplar. sektöre olan küskunlukleri ortadan kaldırıp turizme olan güveni yeniden kazandırmak, oayanışmayı artırmaktır. Bunu üniversiteler ile akademik işbirliği içinde yürütmeyi hedefledik. Ayrıca Türkiye turizminin uluslararası sahada söz sahibi olması için, diğer ülke yöneticileri ile işbirliği kurarak TUROYD üyelerinin önünü açmak ve sektöre yön vermeye çalıştık.

turoyd-012.jpg
Ali Can Aksu, kendisine verilen teşekkür plaketini "TUROYD kurucular kurulunda yer alan kaybettiğimiz Turgay Solmaz adına alıyorum" dedi.

YENİ TEKNOLOJİLERE UYUM

Artık dünyada turizm hızla gelişiyor ve yeni teknolojileri, anlayışlar hakim oluyor. Bizim de buna süratle uyum sağlamamız gerekiyor. Bunu sağlamak için yeni sistemlerleişbirliği içinde hareket ederek TUROYD üyelerinin uluslararası otel markalarının içinde yer almasını hedefledik. Halen uluslararası bir çok otel markalarının üst düzey yönetici ve iş geliştiricileri Türk yöneticilerdir. Bunların dünyanın zirvesindeki turizm kuruluşlarında görev yapmalarından gurur duyuyoruz.”

MESLEK YASASı
Türkiye’de 250 milyar doları aşan turizm yatırımını yöneten otel yöneticilerinin çağdaş ve turizmde büyük kazançlar elde eden ülkelerde olduğu gibi “Meslek Yasası’nın olmayışının Türk turizminin güçlenmesinin önündeki engel olduğunu belirten Ali Can Aksu “Turizm eğitim kurumlarının değerli hocalarının önderliğinde Meslek Yasası’nın taslak metninin hazırlaması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünyadan örnekleri önümüze koyarak Meslek Yasası’nın hem çalışanlar, hem de turizm sektörünün geleceği adına nasıl olması gerektiğini belirliyoruz. Meslek Yasası turizmdeki karmaşayı ortadan kaldırarak, özellikle otel yönetiminde disiplin anlayışını geliştirerek, otel yöneticilerinin kalitesini artıracak ve ülke turizminin daha çok kazanmasına yol açacaktır” dedi.

FAALİYETLER
Ali Can Aksu görev yaptığı dönemde, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere devletin tüm kurumları ile işbirliği içinde olarak TUROYD’un itibar görmesini sağladıklarını belirtti. Turizm sektörünün tüm sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde bir çok toplantıya katalarak sektörün gelişmesi için öneriler sunduklarını anlatan Ali Can Aksu “Tüm üyelerimizin desteği ile sektörde profesyonellerin turizm arenasında etkin rol oynaması için büyük çaba harcadık. Bundan dolayı TUROYD’u kurduk” dedi.
TUROYD Profesyonel yönetici kimliğini ve söz sahipliğini Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Bakanlık dönem ve desteği ile üst seviyeye çıkardığı için kendisine teşekkür borçlu olduklarını hatırlatan Ali Can Aksu “TUROYD un en önemli etkenlerinden biri de 81 il ve dünyanın bir çok ülkesindeki üyelerinin dayanışma ruhu oldu” dedi.
Ali Can Aksu, 6 yıl boyunca yürüttükleri faaliyetleri şöyle sıraladı:
TGA Danışma kurul üyeliği, 11 ve 12. Cumhurbaşkanlığı Kalkınma planı komisyon üyeliği, Turizm Meslek Yasası çalışmaları , T,C Mahkemeleri bilirkişilik faaliyetleri, Turizm Akademisyenler Birliği Çalıstayı. 17 Şehir Turizm Çalıstayı, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm çalıştayı, Rusya federasyonu ile Turizm çalıştayı, İran Türk Turizm çalıştayı, Azerbaycan - Türk Turizm çalıştayı, 7 üniversite Turizm fakültesi semineri.

turoyd,-savas-colakoglu-001.jpg

BİZLER İYİ OLMAK ZORUNDAYIZ
Derneğe üye ola nbizimle beraber yol alacak arkadaşlara önderlik etmek üzere bu görevi Ali Can başkandan devraldım. Ali Can başkan gerekten büyük özveri ile 6 yıl derneğe önderlik etti. Umarım bıraktığı yerden bu görevi hem sizlere hemde Ali Can başkanın emeklerini yakışır şekilde devam ettiririm,

Yönetim tarzımız içersinde çok sesli ama ayakları yere basan sonuç odaklı bir yönetim sergileyeceğimizi söylemek istiyorum. Böyle büyük bir yatırıma sahip sektörü yeneten bizler iyi olmaz zorundayız. Bunun başka alternatifi yoktur. İyi yönetici olacağız, başarılı olacağız. Başarılı olduğumuz süre içinde hem yeni yatırımcıları teşvik edeceğiz, hem de aramıza yeni meslektaşlar kazanacağız.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR
Bu çok önemlidir. Bunun içinde bugünden itibaren aramıza yeni katılacak olan meslektaşları yüreklendirmek adına ünversitelerle işbirliğine önem verip sektörümüzde en büyük sıkıntı olan nitelikli iş gücü kaybını en aza indirgemek için çalışmalarda bulunacağız.
2.5 milyon turist ağırladığımız dönemden bugün 50 milyon ramlarından bahsediyoruz. Yatak sayısının 65-80 bin bandında seyrettiği dönemden 1 milyon 900 binleri aşan neredeyse 2 milyona yaklaşan bir yatağı yöneten bir kadrodan bahsediyoruz.

turoyd,-savas-colakoglu-003.jpg

GÜCÜMÜZÜN FARKINA VARMALIYIZ
Tesis sayısına baktığımız zaman 2022 rakamları ile 20 bin 534 tesis bunun yaklaşık 860 bin civarında odaya hitap ediyor. 1 milyon 890 bin yataktan bahsediyoruz. Bunları biz yönetiyoruz. Gücümüzün farkına varmalıyız. Bu gücü olumlu yönde kullandığımız süre içinde ülkenin vazgeçilmez sektörlerinden ve ekonomisine direk katkı sunan turizmden asla vazgeçmenin olmayacağını biliyoruz.

Yatırımdaki tesisleri de dikkate aldığımızda, bakanlık verilerine göre yaklaşık 646 tane tesis bulunuyor. Bu 72 bin oda demektir. Bu da yaklaşık 155 bin yatak demektir. Ayrıca yönetici demektir. Bunları yönetecek dostlara, arkadaşlara ihtiyaç var demektir.

ÇALIŞAN İLE YATIRIMCI ARASINDA KÖPRÜYÜZ
TUROYD olarak bundan sonraki süreçte nitelikli iyi arkadaşlar yetiştirmek için çaba zarfetmemiz gerekiyor. Sektörde belli bir deneyime sahip olan arkadaşlar sektöre öncülük etmeleriyle yeni arkadaşları aramiza katmamız gerekiyor.
Buradaki en önemli misyonumuzun biri de yatırımcı ile beraber çalıştığımız arkadaşlar arasında köprüyüz. Yani bıçak sırtında çalışıyoruz.
Biz, hiç kimsenin hakkının hiç kimseye geçmeyeceği şekilde idare eden, dürüst, adil, profesyonel yöneticileriz. Bizden sonra gelen yönetim adaylarının önünü açacağız. Yönetim kuruluna girecek olan arkadaylarımızı cesaretlendireceğiz. Onlarda yönetim kuruluna girecek ve turizm ekonomisi hakkında söz sahibi olacaklar.

ANKARA’DA TEK BİRYABANCI GENEL MÜDÜR KALMADI
Uzun yıllar Ankara’da otel yöneticiliği yaptım. Yabancı genel müdürleri bu şehirden gönderene kadar mücadele edeceğim demiştim. Herkes bana kızıyordu. Şükürler olsun ki Ankara’da tek bir yabancı genel müdür kalmadı.
Bizler işimizi çok iyi yapıyoruz. Artık yurt dışına yönetici ihraç eder ülke haline geldik. Turizmdeki profesyonel yöneticilerimiz son derece ehil ve işinin erbabı olan arkadaşlarımızdır. Dünyanın her coğrafyasında aranan başarılı yönetici arkadaşlarımız var. Ülkemizin her yerinden arkadaşlarımızı dünyanın her yerinde otel yöneten pozisyona getirirsek biz bundan keyif alacağız. Bu arkadaşlarımız cesaretlendirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

TURİZM POLİTİKA ÜSTÜ BİR SEKTÖRDÜR
Biz taraf olmayacağız, mesleğimizdeki diğer sivil toplum örgütleri ile hiçbir zaman kavgaya girmeyeceğiz. Onlarla ortak akıl çerçevesinde politikalar üreteceğiz. Turizm politikaya alet edilmemelidir. Çünkü turizm politika üstü bir sektördür. Ama turizmimnde bir politikaso olması gerektiğini dilimiz döndüğünce anlatmaya devam edeceğiz. Siyasi görüşlerin etkisi altında kalmadan ülkeni çıkarları adına turizmde yol almak için elimizden geldiği kadar destek olacağız.

KOMİTELER OLUŞTURULACAK
Yönetim kurulu üyelerine bağlı belli başlıklar altında komiteler oluşturacağız Böylece tüm yönetim kurulu hareketin içinde yer alacak ve aldığı sorumluluk hakkında yönetim kuruluna hesap verecektir. Dolayısıyla üy arkadaşlara hesap vermiş olacaklardır. Bir hafta içinde omiteleri tespit edeceğiz. Herkes bu görev ve sorumluluk bilinci içinde çalışmalara devam edecek. Biz görev alan 21 kişi sizlerin emrindeyiz. Sizler için iyi şeyler yapmak için seçildik. Yapamazsak bizi eleştirin, ama zaman zaman bize moral verirseniz daha iyi çalışırız.

turoyd,-savas-colakoglu-004.jpgsavas-colakoglu-009.jpg
turoyd,-savas-colakoglu-005.jpg

hotel-runner.JPG
hotel-runner.jpg
TUROYD adına Ali Can Aksu,  Türkiye'nin dünyada 193'den fazla ülkeye açılan ve uluslararası kimliğe kavuşan 'channel manager' sisteminin Satış ve İş Geliştirme Direktörü Cihan Coşkuntuncel'e geceye katkıları nedeniyle teşekkür plaketi verdi. HotelRunner'ın Ülke Satış Müdürü Aykut Aycil da geceye katıldı. Coşkuntuncel , TUROYD ile işbirliğinin süreceğini belirterek "TUROYD'un her etkinlğine destek olacağız"dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA