26 Kasım 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara-1°C
  • Antalya12°C

TÜRKMENİSTAN'DA DOĞALGAZ YATAĞI

Doğalgaz zengini Türkmenistan'da Güney Yolöten-Osman doğalgaz yatağının dünyanın en büyük ikinci doğalgaz yatağı olabileceği açıklandı.

Türkmenistan'da doğalgaz yatağı

27 Mayıs 2011 Cuma 10:30

AŞKABAT - Doğalgaz zengini Türkmenistan'da Güney Yolöten-Osman doğalgaz yatağının dünyanın en büyük ikinci doğalgaz yatağı olabileceği açıklandı.
Hazar Denizi kıyısındaki Avaza bölgesinde devam eden "Türkmenistan Gaz Kongresinde" konuşan İngiliz Gaffney Cline şirketi Orta Asya direktörü Peter Holding, Güney Yolöten-Osman yatağının araştırmalar sonucu dünyanın büyük ikinci doğalgaz yatağı olabileceğini söyledi.
Gaffney Cline şirketi, 2008 yılında bölgede araştırmalarda bulunan bağımsız araştırma kuruluşu Gaffney Cline şirketi, söz konusu bölgenin 14 trilyon metre küp doğalgaz rezervi ile dünyanın 4. büyük doğalgaz yatağı olduğunu açıklamıştı.
Bölgede araştırmalarını sürdüren şirket, yeni elde edilen bulgularla bu miktarın 20 trilyon metre küpü bulabileceğini, bu miktarın da Güney Yolöten-Osman yatağını Katar'daki Kuzey Yatağından sonra dünyanın ikinci büyük doğalgaz yatağı yapabileceğini açıkladı. Resmi sonuçları önümüzdeki ay açıklanacak araştırma raporuna göre, yatak Büyük Britanya'nın 350 yıllık, Avrupa'nın ise 50 yıldan fazla doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek.
Peter Holding, Güney Yolöten-Osman yatağının Rusya ve Çin'in yanı sıra Avrupa'ya da kolaylıkla gaz tedarik edebileceğini belirtti.
24 trilyon doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin edilen Türkmenistan'ın söz konusu araştırma sonucu dünya enerji piyasasında ayrı bir önem kazanması bekleniyor.
Rusya, İran ve Çin'e doğalgaz ihraç eden Türkmenistan, Türkmen doğalgazını Afganistan ve Pakistan üzerinden Hindistan'a kadar ulaştıracak TAPI projesini hayata geçirmek için de uğraş veriyor. Öte yandan, Türkmen hükü meti Nabucco projesine de gaz tedarik etmeye hazır olduğunu da çeşitli platformlarda dile getirdi.
70-80 milyar metreküp dolayında doğalgaz üretimi bulunan Türkmenistan, bu miktarı 2030 yılına kadar ise 250 milyar metreküpe ulaştırmayı hedefliyor.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA