04 Temmuz 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara23°C
  • Antalya26°C

TÜRKLER, AB YOLUNDA MAHSUR KALDI

AB üyesi olan Bulgaristan ve Romanya, henüz Şengen’e katılmadığı için bu ülkelerden AB’ye girme umuduyla vize alan binlerce Türk geri dönmek zorunda kaldı.

Türkler, AB yolunda mahsur kaldı

01 Temmuz 2024 Pazartesi 13:07

İSTANBUL - Bulgaristan, AB’nin batısına geçme umuduyla vize alıp gelen Türkler için, "Bulgar vizesi ile AB’ye gidemezsiniz“ uyarısı yayımladı. AB üyesi olan Bulgaristan ve Romanya, henüz Şengen’e katılmadığı için bu ülkelerden AB’ye girme umuduyla vize alan binlerce Türk geri dönmek zorunda kaldı.

Avrupa’yı umut kapısı olarak gören ve AB’nin uyguladığı sert vize kurallarını aşmak için her yolu deneyen Türklerin umut kapısı olarak gördüğü Bulgaristan ve Romanya, şok yarattı.

Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan ve Romanya, AB üyesi ülke vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanıdı. Hatta bu yıl itibariyle, hava ve deniz yoluyla gelen Şengen üyesi ülke vatandaşlarına pasaport kontrolleri de kaldırıldı.

"ONLARIN VİZESİ GEÇERSİZ"

Bulgar vatandaşları da, Şengen ülkelerine vizesiz gidebiliyor. Ancak, hem Bulgaristan ve hem de Romanya’nın verdiği vizeler, "Şengen vizesi statüsünde“ değil. Bulgaristan ve Romanya’nın AB’ye girdiğini bilen, ama bu ayrıntıyı bilmeyen binlerce Türk ise, oralardan AB’nin batısındaki Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika gibi ülkelere geçebilme umuduyla vizeler aldı. Ancak bu vizelerle Bulgaristan’ın ötesi Sırbistan’dan ileri geçemediler. Bir kısmı oralarda kaldı, bir kısmı ellerinde Bulgar vizesi olduğu halde Türkiye’ye döndü.

ELÇİLİK’TEN TÜRKÇE UYARI

Türklerin bu mağduriyetini gören Bulgaristan’ın Türkiye’deki büyükelçiliği, Türkçe olarak bir uyarı yayınlayıp, "Şu anki Bulgaristan hükümeti yetkililerinin verdikleri vize ile Schengen ülkelerini ziyaret edemeyeceğinizi dikkate alınız“ açıklaması yaptı.

Bulgaristan, AB üyesi ama henüz tam anlamıyla serbest dolaşıma (Şengen) girmiş değil. 31.01.2012’den beri AB üyesi ülke vatandaşlarına serbest giriş hakkı tanıyan Bulgaristan ile Romanya, bu yılın sonuna kadar AB üyesi ülke vatandaşlarının hava ve deniz yoluyla gelişlerine pasaport kontrolü yapmayacak.

ŞENGEN 2025'TE BAŞLAYACAK

İki ülkenin tam olarak Şengen’e (AB içinde serbest dolaşım) girmeleri ise 1 Ocak 2025’te başlayacak. O zaman, şu anki Bulgar vizeleri yerine, diğer AB üyesi ülkeler için Şengen (Schengen) vizesi verilecek. Ancak özellikle Avusturya’nın yoğun baskısıyla, bu ülkenin kaçak girişleri engellemek için vize verirken "Şengen’e dahil olduktan sonra“ oldukça dikkatli olması bekleniyor.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA