02 Ocak 2025
  • İstanbul9°C
  • Ankara3°C
  • Antalya10°C

TÜRKİYE'DE ŞEHİR PLANCILIĞI

"Sürdürülebilir Kentsel Kimlik" konulu kongrede Türkiye'de şehirler düzensizlik ve plansızlık içinde geliştiği anlatıldı.

Türkiye'de şehir plancılığı

03 Şubat 2008 Pazar 15:30

ADANA- Avrupa ülkelerinin yüzyıllar öncesinde şehir planı yaptığı hatırlatılarak, Türkiye'de ise kurumlar arası koordinasyon olmaması sebebiyle şehirlerin tam bir düzensizlik ve plansızlık içinde geliştiği belirtildi.

Mimarlar Odası, Çukurova Üniversitesi ve TÜYAP Fuarcılık tarafından ortaklaşa düzenlenen "Sürdürülebilir Kentsel Kimlik" konulu kongre Hilton Oteli'nde başladı.

 



Kongrenin açılışında diğer konuşmacılardan sonra kürsüye çıkan Adana Valisi İlhan Atış, kente bakış açısının çok önemli olduğunu belirterek Avrupa'nın yüzyıllar öncesinde şehir planı yaptığını ifade etti. Belediyelecilerin mimarları, mimarların belediyeleri kent estetiğini bozmakla suçlamasına değinen Atış, "Binalar estetikten yoksunsa, yollar eğri büğrü ise, şehrin planı yoksa, bundan vali mi, kaymakam mı sorumlu. Bir Mimar Sinan'ı çıkarmışız övünüp duruyoruz. Çöpünü çöpe değil kaldırıma döken vatandaş varsa belediye ne yapsın. Şehir demek tiyatro, opera binası, müzesi olan yern demektir. Mimarlar istedikleri kadar estetik bina yapsın, belediyeler çok güzel bulvar açsın insanı şehirli değilse o zaman yapılanlar da boşa demektir. Bizde kent olmak için herşey var. Adana Kentsel Kimliğe bürünmüş durumda ama göç bunu olumsuz etkiliyor. Bir evde evlada anne-baba sürekli (sen beceriksizsin) derse o evlattan beceri beklenmez. Geldiğimden beri gözlemim birbirinize vuruyorsunuz. Adana kötü ise bunda ben de dahil herkesin kusuru var demektir." diye konuştu.

 

Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcısı Erhan Karakaya'nın TOKİ konutları ile ilgili yaptığı eleştiriye de cevap veren Atış, "TOKİ yaptığı binalar kötü ise, estetik yok ise bu projelere imza atanlar da sizin meslektaşlarınız. Adana'daki binalarda da estetik yok. Bunları kim yaptı? Kenti oluştururken sadece mimardan, mühendisten iyi kent beklersek iyi kente ulaşamayız. El ele verirsek o zaman yaşanılır kenti elde ederiz." dedi.

 



Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise Avrupa'nın yıllar öncesinden altyapısını yaptığını ve göç sebebiyle şehirlerin nüfusunun artmadığını ifade etti. Adana'nın nüfusunun 50-60 yılda 20 kat arttığını kaydeden Durak, "Bizler vasıfsız göç alıyor vasıflı göç veriyoruz. Buna rağmen örnek belediyecilik yaptığımızı düşünüyorum. Şehri ovadan kuzeye taşıdık. Altyapısı tamamlanan, su sorunu olmayan tek büyükşehir Adana'dır. Kuzey Adana'da yeni yerleşim bahçeli evler olacak. Şehri kuzeye taşımasaydık şimdi eski Adana denilen yerin müteahhitler kökünü sökerdi." dedi. Durak, Seyhan Nehir vadisinin SİT alanı ilan edilmesini de istedi.

 

Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcısı Erhan Karakaya da kent olgusunun süreklilik arz ettiğini belirterek, bu sürecin hep değiştiğini ifade etti. Kent planlarının rant planlarına döndüğünü kaydeden Karakaya, kentlerin kimliğin koparıldığını, TOKİ'nin yaptığı konutlarda ise o kentin çizgisinin yer almadığını söyledi. Mimarlar Odası Adana Şube Samet Karyaldız da son yıllarda kent ve kentlinin birbirinden sürekli uzaklaştığını, kentlinin yaşadığı yere sahip çıkamadığını belirtti.

 

Kongrede daha sonra akademisyenlerin katılımıyla kentlerin farklı yönlerinin işlendiği oturumlar gerçekleştirildi. Kongrenin açılışına CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel de katıldı.

SON DAKİKA